Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protecţie împotriva agresorului, asistenţă medicală şi îngrijire, cazare şi consiliere Victimele violenţei în familie din judeţ vor avea la dispoziţie un centru de primire în regim de urgenţă

ro

22 Aug, 2017 00:00 3220 Marime text
Consilierii judeţeni vor vota în cadrul şedinţei ordinare din 25 august pentru înfiinţarea Modulului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei în Familie, precum şi pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare al acestuia.
 
Proiectul de hotărâre de CJ s-a realizat în baza raportului nr. D 69049/16.08.2017, prin care Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a adus la cunoştinţa conducerii Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea şi oportunitatea emiterii unei hotărâri prin care să se aprobe înfiinţarea Modulului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei în Familie.
 
Modulul va funcţiona în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, ca o componentă funcţională, locaţia acestuia fiind secretă publicului. Modulul va figura în structura Complexului de servicii pentru primirea în regim de urgenţă a copilului, a cuplului mamă-copil şi a victimelor violenţei în familie, care va avea în componenţa sa Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă, modulul destinat primirii în regim de urgenţă a mamei copilului şi modulul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie.
Modulul va asigura protecţie, găzduire, îngrijire şi consiliere victimelor violenţei în familie. În cadrul serviciului se va asigura gratuit, pe o perioadă determinată, asistenţă familială, atât a victimelor, cât şi a minorilor aflaţi în îngrijirea modulului, protecţie împotriva agresorului, asistenţă medicală şi îngrijire, cazare, consiliere psihologică, consiliere juridică, sprijin în vederea adaptării la o viaţă activă, inserţia profesională a victimelor violenţei în familie, reabilitare şi reinserţia socială a acestora.
 
Serviciile rezidenţiale se vor asigura pentru o perioadă determinată, de maximum 60 de zile, sau cazare pe timp de noapte, în scopul derulării programelor de reinserţie, consiliere psihosocială şi suport emoţional. Accesul beneficiarilor în cadrul serviciului de tip rezidenţial se face în baza dispoziţiei de admitere emisă de directorului general al DGASPC, atunci când izolarea victimei de agresor se impune ca măsură de protecţie. Izolarea de agresori a victimelor se face cu consimţământul acestora sau, după caz, al reprezentantului legal. Centrul încheie convenţii de colaborare cu unităţi sanitare, cu poliţia, cu unităţi de învăţământ, cu serviciul de medicină legală, cu AJOFM, cu ONG-uri care fac parte din reţeaua de prevenire şi combatere a victimelor violenţei în familie.
 
Serviciul va asigura accesul beneficiarilor pe o perioadă determinată la servicii de asistenţă socială şi familială, în vederea depăşirii situaţiei de criză şi a reinserţiei sociale, familiale şi profesionale. Potrivit proiectului de hotărâre, beneficiari direcţi vor fi femei/bărbaţi victime ale violenţei în familie şi minori aflaţi în îngrijirea acestora. Beneficiari indirecţi sunt: familia naturală a persoanelor victime ale violenţei în familie; familia extinsă a persoanelor victime ale violenţei în familie şi nu, în ultimul rând, comunitatea locală din care fac parte victimele violenţei în familie.
 
În cadrul centrului, vor lucra 52 de persoane, şase lucrători sociali, medici, asistenţi medicali, psihologi, psihopedagogi, educatori, personal cu rol administrativ, de deservire şi de întreţinere-reparaţii, dar şi voluntari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii