Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Promisiunile lui Mazăre. Înainte şi după campanie Primarul ţintea un CET nou, dar Consiliul Local Constanţa vrea să preia vechiul CET

ro

07 Apr, 2014 00:00 2762 Marime text
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa se reuneşte astăzi, de la ora 12.00, în cadrul şedinţei ordinare a lunii aprilie. Pe ordinea de zi figurează 30 de proiecte de hotărâre, printre care şi un proiect privind aprobarea achiziţionării serviciilor de consultanţă şi informare juridică în vederea preluării de către Consiliul Local Municipal Constanţa a CET Palas - sucursala Constanţa.

„Vreau să fac un CET nou“

Interesant este faptul că, înainte de alegerile locale din iunie 2012, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, vorbea despre un CET nou, care, susţinea el, ar aduce o gigacalorie mai ieftină. „Eu sunt în discuţii cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), care face un studiu pe banii lor despre o posibilă investiţie de a înlocui sau nu actualul CET sau de a face nişte distribuitoare de căldură, altele decât are RADET-ul, să facă la fiecare bloc, în aşa fel încât să îşi poată regla temperatura mai uşor. Problema este următoarea: gigacaloria pe care o vinde atât CET-ul, cât şi un investitor privat care ar face un CET cu o gigacalorie mai ieftină, valoarea ei este reglementată de ANRE şi de Guvern şi nu poate să o vândă populaţiei mai ieftin. Dacă eu, Mazăre, vin şi vă fac un CET, eu, nu ştiu, investitor, eu, Radu Mazăre din Israel, să zic vin şi fac un CET şi vreau să dau gigacaloria cu 30% mai ieftin, nu mă lasă ANRE-ul. E o absurditate ce se întâmplă în România“, declara edilul-şef al municipiului Constanţa cu câteva luni înaintea scrutinului local din vara lui 2012.
De altfel, în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, Mazăre apărea pe panourile din Constanţa îmbrăcat în ţinută militară şi purtând eterna beretă roşie, alături de mesajul „Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină“.
Tot înainte de scrutinul menţionat, acelaşi edil-şef mărturisea: „Vreau să fac un CET nou, în aşa fel încât preţul gigacaloriei să fie mai ieftin şi, apoi, scade proporţional pentru toată lumea“.

CLM Constanţa vrea să preia CET-ul. Pe cel vechi

În contextul şedinţei de astăzi, aleşii locali constănţeni vor supune votului, aşa cum spuneam, proiectul de hotărâre privind achiziţia serviciilor de consultanţă şi informare juridică în vederea preluării de către Consiliul Local al municipiului Constanţa a CET Palas - Sucursala Constanţa. Aşadar, vorbim despre preluarea actualului CET, preluare despre care primarul Mazăre a început să pomenească ulterior celor mai recente alegeri locale, nicidecum despre un nou CET.
Amintim, în acest context, că în toamna anului trecut viceprimarul Decebal Făgădău declara că „cel mai optimist termen pentru Consiliul Local Constanţa pentru a identifica posibilitatea de a investi în CET este martie 2015“. Deci, cam peste un an. Cu toate acestea, iată că administraţia publică locală constănţeană face demersuri în acest sens.
Curios este că actualele intenţii ale municipalităţii diferă mult de promisiunea iniţială a lui Radu Mazăre. Unde s-a „evaporat“ visul unui CET nou? Unde a dispărut intenţia BERD?

Făcând o paralelă, un alt proiect al primarului care e pe cale de a se realiza - dar doar pe jumătate - este cel privind preluarea cu titlu gratuit a unui nou pachet de acţiuni de la Portul Constanţa. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, edilul-şef susţinea că municipalitatea vrea ca, printr-un proiect de lege, să preia un pachet de 31% din acţiunile Portului. Întrebat, săptămâna trecută, dacă în prezent se mulţumeşte cu un pachet de acţiuni de doar 13%, Mazăre a afirmat: „Un bărbat nu poate avea toate femeile din lume, dar e dator să încerce. Am încercat şi eu să am cât mai mult, atât am reuşit, ce să fac?!?“. Aşa motivează edilul-şef succesul pe jumătate al proiectului privind Portul Constanţa. Dar cu CET-ul? Cum va motiva primarul înlocuirea CET-ului nou promis în campanie cu actualul CET, pe care CLM Constanţa se pregăteşte să-l preia?

Ce prevede proiectul de hotărâre

Proiectul de hotărâre care va fi discutat azi prevede, la articolul 2: „Consiliul Local al municipiului Constanţa împuterniceşte pe primarul municipiului Constanţa să demareze procedura de achiziţie şi să semneze contractul cu firma de avocatură declarată câştigătoare în urma analizării ofertelor“. De asemenea, la articolul 3 al proiectului se menţionează că „până la definitivarea procedurii de achiziţie publică, se aprobă prelungirea contractului de prestări servicii de consultanţă şi informare juridică nr. 56048/16.04.2013, încheiat cu SCA Popescu Mirăuţă Bucur pentru o perioadă de două luni“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii