Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte pentru transportul în comun din Constanţa Cum şi-au dat foc la butelie protestatarii de la RATC în viziunea lui Mazăre (galerie foto)

ro

17 Sep, 2013 00:00 2984 Marime text
„Mi se pare intolerabil ce s-a întâmplat. Mi se pare un şantaj ce fac cu mine şi cu locuitorii Constanţei”, a afirmat, ieri, primarul Radu Mazăre, la finalul şedinţei de îndată a Consiliului Local Municipal. Declaraţiile edilului şef au fost făcute în contextul în care, ieri dimineaţă, fără niciun avertisment prealabil, şoferii RATC au declanşat greva, astfel că niciun autoturism al regiei nu a mai circulat.
 

Consilierii locali constănţeni s-au reunit, ieri, într-o şedinţă de îndată pentru a dezbate un singur proiect de hotărâre: adoptarea, în regim de maximă urgenţă, a unor măsuri provizorii în vederea asigurării serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Constanţa, pe perioada protestului spontan declanşat de către salariaţii RATC.
Evenimentul a avut loc în contextul în care, ieri dimineaţă, fără a fi transmis un avertisment prealabil, şoferii RATC au intrat în grevă, solicitând, ca de atâtea ori, majorarea salariilor, în pofida faptului că societatea este în pierdere.
Conducerea RATC a atacat în instanţă greva propriilor salariaţi, însă până la remedierea acestei situaţii fără precedent, municipiul Constanţa are, fără îndoială, o problemă. Menţionăm că este pentru prima dată când primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat public că se simte şantajat de către o societate de interes public. Culmea, de o societate pe care municipalitatea o subvenţionează anual cu cinci milioane de euro, bani publici.
 
„Şi-au dat foc la butelie”
 
Edilul şef al Constanţei a explicat că greva RATC „este totalmente ilegală” pentru că „nu ai voie să faci grevă atâta timp cât există un contract colectiv de muncă”, iar sindicatul RATC ar avea, spune Mazăre, un contract colectiv pentru perioada 1 decembrie 2012 - 1 decembrie 2014. „În primul rând, pe lege, Legea bugetului, nu este voie să le creştem salariile, că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând, în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând, legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îţi dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă şi trebuiau să facă grevă, sunt nişte proceduri şi nişte paşi de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat aceşti paşi, trebuiau să asigure o treime din transport. Nu au făcut absolut nimic”, a explicat Mazăre. „De data asta şi-au dat foc la butelie, pentru că nu accept, ca primar, un şantaj”, a subliniat edilul şef.
 
Soluţia de criză...
 
Potrivit deciziei luate ieri de consilierii locali, operatorii privaţi vor pune la dispoziţie mijloace de transport în comun pe toate traseele RATC, iar pe patru, cinci linii mai aglomerate ale regiei, vor suplimenta numărul de maşini. „Până când se va pronunţa Tribunalul asupra acestei greve total ilegale, operatorii de maxi-taxi, i-am adunat, am vorbit cu ei, vor suplimenta numărul de maşini pe traseele pe care funcţionează acum, în plus, pe cinci trasee, cele mai aglomerate ale RATC-ului, le-am eliberat acum avize de traseu, vor intra suplimentar firmele private ca să preia călătorii. În urma şedinţei de Consiliul Local, pe 102 - 14 maşini, pe linia 5 - 10 maşini, pe 42 - 7, pe 43 - 7, pe 40 - 6. Dacă aceste maşini nu se vor dovedi a fi suficiente, este exact numărul de maşini pe care îl avea și RATC-ul pe aceste linii, atunci suplimentăm, că mai avem de unde”, a precizat primarul. El a adăugat că pierderile rezultate în urma neîncasărilor de bani pentru bilete, dar şi din zilele de abonament, plătite, dar rămase nefolosite din cauza grevei, vor fi imputate greviştilor RATC.
Cât despre firmele care vor efectua curse de transport pe perioada grevei RATC, acestea sunt, conform declaraţiilor lui Radu Mazăre, Dorada, Timona şi GMS. „Operatorii de transport selectaţi pentru a acoperi traseele RATC vor percepe un tarif maximum de 1,5 lei/călătorie”, se menţionează în hotărârea adoptată ieri de CLM Constanţa.
 
...şi primul pas spre licitaţie
 
Nu mai puţin important este că primarul Constanţei a anunţat că ia în calcul organizarea de licitaţii pentru toate traseele mijloacelor de transport în comun din oraş. „Mă gândesc să scoatem la licitaţie toate traseele, pentru operatorii privaţi. Legea ne obligă să scoatem la licitaţie traseele. Soluţia este privată”, susţine şeful municipalităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • talibanu 17 Sep, 2013 08:49 mazare tu inca te crezi rege ca asta vara ?? esti un simplu primar ales de mocagii la care le dai mancare