Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi Procesul de dezinstituţionalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanţa se va încheia în 2020

ro

09 Apr, 2019 00:00 2553 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a semnat patru contracte de finanţare. Contractele de finanţare au fost depuse cu susţinerea şi implicarea Consiliului Judeţean Constanţa, iar fondurile au fost accesate prin Programul Operaţional Regional şi Programul de Interes Naţional.
Cele patru proiecte - „Reducerea capacităţii centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Techirghiol Corp B - O şansă pentru fiecare”, „Sprijin pentru integrare comunitară”, „Tineri în comunitate” şi „Închiderea Centrului de Plasament Ovidiu” - au o valoare totală de aproximativ 14,3 milioane lei.
 
Cele patru proiecte se înscriu în strategia naţională privind dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a persoanelor din sistemul de protecţie socială în societate, prin continuarea procesului de dezinstituţionalizare, informează CJC.
 
În continuare, vă prezentăm cele patru proiecte, explicate de directorul DGASPC, Petre Dinică.
 

Proiectul „Reducerea capacităţii centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Techirghiol Corp B - O şansă pentru fiecare”


Finanţat de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi prin Programul de Interes Naţional. Proiectul presupune înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, Centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţiile de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.

Valoare totală proiect - 3. 515. 623 lei; contribuţia DGASPC Constanţa, prin Consiliul Judeţean Constanţa - 27,38% din valoarea proiectului - 962.623 lei; Perioada de implementare - (5 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2020) - beneficiari:40 persoane din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol - Corpul B, care vor fi transferaţi în cele 4 locuinţe protejate; 30 persoane din comunitate şi locuinţe protejate care vor beneficia de serviciile Centrului de Zi.
 
Obiectivul general al proiectului este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate prin dezvoltarea serviciilor de tip locuinţe protejate şi a serviciilor sociale de tip Centre de Zi, în vederea integrării acestora în comunitate.

Obiective specifice: Construirea şi dotarea a patru Locuinţe Protejate în localitatea Chirnogeni, comuna Chirnogeni, judeţul Constanţa, cu o capacitate de 10 locuri pentru o Locuinţă, destinate persoanelor adulte cu handicap; Reabilitarea/ modernizarea şi dotarea imobilului situat în localitatea Chirnogeni, comuna Chirnogeni, judeţul Constanţa, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip Locuinţe Protejate şi din comunitate.
 

Proiectul „Sprijin pentru integrare comunitară”


Finanţat de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi prin Programul de Interes Naţional. Proiectul presupune înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, Centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţiile de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate. Valoare totală proiect - 2. 752. 505 lei.

Contribuţia DGASPC Constanţa, prin Consiliul Judeţean Constanţa - 27,30% din valoarea proiectului - 751.505 lei; Perioada de implementare (5 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2020). Beneficiari sunt 30 persoane din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Sf. Andrei, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Artemia şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol - corp A, care vor fi transferaţi în cele 3 Locuinţe Protejate. Totodată 30 persoane din comunitate şi Locuinţe protejate, care vor beneficia de serviciile Centrului de Zi.
Obiectiv General este Creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate prin dezvoltarea serviciilor de tip Locuinţe Protejate şi a serviciilor sociale de tip Centre de Zi, în vederea integrării acestora în comunitate.

Obiective specifice sunt construirea şi dotarea a 3 Locuinţe Protejate în localitatea Nicolae Bălcescu, comuna Nicolae Bălcescu, Judeţul Constanţa, cu o capacitate de 10 locuri pentru o Locuinţă destinate persoanelor adulte cu handicap; reabilitarea/modernizarea/extinderea şi dotarea imobilului situat în localitatea Nicoale Bălescu, comuna Nicolae Bălcescu, Judeţul Constanţa, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuinţe protejate şi din comunitate.
 

Proiectul „Închiderea Centrului de Plasament Ovidiu”

 
Finanţare prin proiect finanţat prin intermediul (POR) 2014-2020; Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei; Contribuţia DGASPC Constanţa, prin Consiliul Judeţean Constanţa - 2% din valoarea proiectului - 90.415,53 lei; Perioada de implementare - 18 luni (aprilie 2019 - septembrie 2020) iar beneficiari sunt 32 de copii vor merge către cele două Căsuţe de Tip Familial şi alţi 30 de beneficiari în Centrul de Zi, pentru beneficiarii din CTF dar şi din comunitate.

Obiectiv general este demararea procesului de dezinstituţionalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanţa, prin închiderea Centrului de Plasament „Ovidiu”. Obiective specifice: Construirea şi dotarea a 2 Case de Tip Familial în Municipiul Medgidia, str. Progresului FN, judeţul Constanţa, cu o capacitate de 16 locuri pentru o CTF destinate copiilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu” şi extinderea/ modernizarea/ dotarea imobilului situat pe strada Theodor Aman, Nr. 44, Municipiul Medgidia, Judeţul Constanţa, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu” şi din comunitate.
 

Proiectul „Tineri în Comunitate”


Finanţare: finanţat de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi prin Programul de Interes Naţional prin înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi.Valoare totală proiect 3. 515. 623 lei, din care contribuţia DGASPC Constanţa, prin Consiliul Judeţean Constanţa - 27,38% din valoarea proiectului - 962.623 lei. Perioada de implementare 5 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2020.

Beneficiarii proiectului 40 de tineri cu dizabilităţi, cu vârsta de peste 18 ani, proveniţi din centrele de plasament cu capacitate ridicată din subordinea DGASPC Constanţa, care vor fi transferaţi în cele 4 Locuinţe Protejate şi 30 persoane din comunitate şi Locuinţe Protejate care vor beneficia de serviciile Centrului de Zi.
Obiectiv General este creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităţi din sistemul de protecţie specială a copilului prin asigurarea tranziţiei către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.

Obiectivele specifice sunt: construirea şi dotarea a 4 Locuinţe Protejate în localitatea Topraisar, comuna Topraisar, judeţul Constanţa, cu o capacitate de 10 locuri pentru o Locuinţă, destinate persoanelor adulte cu handicap, modernizarea/ reabilitarea şi dotarea imobilului situat localitatea Topraisar, comuna Topraisar, Judeţul Constanţa, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuinţe protejate şi din comunitate.
 
La semnarea convenţiilor/contractelor participă preşedintele CJ, Marius-Horia ŢuţuianuPetre Dinică, director general al DGASPC Constanţa, Luminiţa Mihailov, director general Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, şi Cristina Cuculaş, şef serviciu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cât şi Monica Salomie,  şef serviciu juridic ANPDCA.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE Preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, semnează patru convenţii pentru înfiinţarea de locuinţe protejate

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii