Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect controversat, votat în unanimitate Cum te poate obliga CJC să-ţi plantezi chiparos de California pe terenul tău

ro

23 May, 2013 00:00 2637 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat, ieri, proiectul de hotărâre privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi şi a numărului minim de arbuşti, arbori, plante decorative şi flori aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa. Este vorba despre un proiect destul de controversat care, potrivit declaraţiilor preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, s-a aflat în dezbatere publică timp de 60 de zile.
Proiectul este controversat pentru că se aplică „tuturor persoanelor fizice şi juridice din judeţul Constanţa care solicită autorizaţii de construire pentru toate tipurile de construcţii, indiferent de funcţiune, inclusiv locuinţe, pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa”.

Spaţiile verzi nou înfiinţate urmează să fie amenajate în funcţie de amplasament şi de specificul investiţiei cu tipurile de plante, arbori, arbuşti, pomi fructiferi menţionate în Anexa 2 a proiectului de hotărâre, iar procentele se vor calcula la suprafaţa terenului deţinută conform actului de proprietate, cu menţiunea că investitorul/beneficiarul poate repartiza suprafaţa de spaţiu verde pe: suprafaţa de teren rămasă liberă după realizarea construcţiilor şi parcărilor aferente menţionate în Anexa 5 la Regulamentul general de urbanism, aprobat prin HGR 525/1996, republicată, suprafaţa faţadelor construcţiilor, suprafaţa teraselor/acoperişului, construcţii administrative, construcţii financiar-bancare, construcţii comerciale, construcţii de cult, construcţii de cultură, construcţii de învăţământ, construcţii şi amenajări sportive, construcţii de turism, construcţii industriale, blocuri de locuinţe, construcţii de locuinţe unifamiliale, construcţii de sănătate.

Arţar japonez, chiparos de California şi ploaie de aur

Anexa 2 a proiectului de hotărâre propune sute de tipuri plante, flori, arbori şi arbuşti, pomi fructiferi pentru amenajarea spaţiilor verzi. Astfel, spaţiile verzi pot fi amenajate în funcţie de amplasament şi de specificul investiţiei cu diverse tipuri de arbori şi arbuşti ornamentali grupa foioase, grupa conifere, pomi fructiferi şi viţă de vie, flori anuale, bianuale şi perene.

Răspunderi şi sancţiuni

Mai mult sau mai puţin previzibil, hotărârea CJC prevede şi răspunderi şi sancţiuni. Proprietarii şi administratorii de spaţii verzi (atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice) au o serie de obligaţii, printre care se numără: lucrările de amenajare, plantare, udare, întreţinere a spaţiilor verzi şi finanţarea materialului dendricol, drenarea apelor în exces de pe suprafaţa spaţiilor verzi, să nu degradeze în orice fel spaţiile amenajate, să nu circule cu motorete, motociclete sau vehicule pe staţiile verzi amenajate, să nu împrăştie, să arunce sau să folosească substanţe erbicide, ori momeli otrăvite pe spaţiile verzi.
Nerespectarea prevederilor hotărârii CJC constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională: de la 100 la 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor prevăzute în documentaţiile de urbanism (PUG, PUZ, PUD) şi documentaţiile tehnice (DTAC, DT), ce au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire şi variază între 100 şi 3.000 de lei şi 500 şi 5.000 de lei pentru alte diverse încălcări.

În cazul poluării chimice a spaţiilor verzi se stabileşte nu numai compensarea pagubei pricinuite spaţiilor verzi, ci şi a cheltuielilor suportate pentru reecologizarea zonei şi a lucrărilor pe termen lung necesare pentru decontaminarea zonei.
Interesant, sume,e provenite din amenzile aplicate merg la bugetul CJC.
Curios cum, deşi ani de zile în municipiul Constanţa, spre exemplu, spaţiile verzi au fost masacrate cu o nonşalanţă de necrezut, CJC s-a „trezit” acum să „înverzească” judeţul pe cheltuiala persoanelor fizice şi juridice. Obligatoriu şi contravenţional!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii