Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Probleme în paradis CJC, la judecată cu o firmă care „a împădurit“ judeţul pentru sume colosale (documente)

ro

17 Jun, 2014 00:00 5303 Marime text
În urmă cu două luni, pe rolul Tribunalului Constanţa, la secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul nr. 2575/118/2014, având ca obiect „somaţie de plată“. În această cauză, SC Padverde SRL, cu sediul ales la cabinet de avocatură Ghenciu Alexandru Mugurel, în calitate de creditor, a acţionat în judecată autoritatea contractantă - Unitatea Administrativ- Teritorială a Judeţului Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), debitor, în cazul acesta. Completul de judecată a decis respingerea cererii ca neîntemeiată la data de 9.05.2014. Cu puţin timp în urmă, aceeaşi societate apare într-un alt dosar, 4567/118/2014, debitor fiind aceeaşi entitate, adică CJC. La prima vedere, situaţia nu pare una ieşită din comun, însă dacă ne gândim că societatea are la activ unele contracte cu debitorul - Consiliul Judeţean Constanţa - încep să se ridice unele semne de întrebare. Societăţii Padverde SRL, al cărei unic asociat şi administrator este Mocanu N. Marian, declară ca obiect de activitate „Silvicultura şi alte activităţi forestiere“, având sediul social în localitatea Însurăţei, judeţul Brăila. Administratorul Marian Mocanu nu mai apare, potrivit datelor din Registrul Comerţului, ca administrator sau asociat al altor societăţi. Firmei Padverde i-au fost atribuite, în 2011 şi 2012, două contracte în judeţul Constanţa.

Prima licitaţie avea ca obiect „Reconstrucţia ecologică şi împădurirea terenurilor degradate ori improprii pentru folos agricol, aflate în perimetrul de ameliorare Hârşova, judeţul Constanţa,185,58 hectare“, în valoare de 3.082.998,29 de lei fără TVA. Proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului de Mediu, dar s-a derulat prin Consiliul Judeţean Constanţa. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 60 de luni. În aceşti cinci ani, firma trebuia să aibă grijă ca plantele să ajungă la maturitate. Iniţial, autoritatea contractantă era dispusă să achite 3.785.332 de lei fără TVA. Oferta societăţii din Însurăţei, judeţul Brăila, a fost aleasă din cele patru primite. „Aleasă“ este un termen relativ, întrucât, pe portalul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), apar două contestaţii făcute de Padverde pentru procedura de licitaţie mai sus menţionată.
Aceasta a fost prima colaborare a societăţii cu CJC, firma fiind deja un client vechi al Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare Focşani, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea, al Consiliului Judeţean Olt, dar şi al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Cel de-al doilea contract obţinut de Padverde în judeţul Constanţa prevedea „Reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituită în perimetrele de ameliorare zona Carierei, zona Gării, zona Galeşu, aparţinând localităţii Poarta Albă, judeţul Constanţa“. Licitaţia viza împădurirea a 76,78 hectare în trei dintre cele mai problematice zone ale localităţii, iar valoarea lucrărilor a fost stabilită la suma de 3.082.998,29 de lei.

Porţiunile care trebuiau împădurite sunt situate în zona Gării - o suprafaţă inundabilă, în care era prevăzută împădurirea cu puieţi - 12,19 hectare de teren arabil, în zona Carierei - 48 de hectare şi în zona Galeşu - 26 de hectare, unde se fac împăduriri în vederea consolidării versantului. Revenind, licitaţia de la Poarta Albă, câştigată de societatea din Brăila, a fost contestată de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, care spunea că a depus documentele pentru a participa la licitaţie, dar că oferta nu a fost deschisă. Mai mult, contestaţia a fost înregistrată la CNSC, care le-a dat acestora câştig de cauză, procedura fiind astfel anulată în primă instanţă. Ulterior, pentru ca tabloul să fie complet, pe 19 octombrie, societatea câştigătoare a depus o contestaţie prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la faptul că s-a anulat procedura, aceasta fiind înregistrată la CNSC. După mai multe luni de tergiversare, în 22.08.2012 a fost atribuit contractul mai sus descris, având ca loc de desfăşurare a activităţii comuna Poarta Albă, fiind stipulată o valoare de 2.133.970 de lei.
Precizăm că am reuşit să luăm legătura cu Marian Mocanu, administratorul firmei Padverde, care însă nu a dorit să dea detalii despre obiectul dosarului. De asemenea, am luat legătura şi cu reprezentanţi ai CJ Constanţa în această problemă, dar aceştia susţin că nu ştiu despre ce este vorba. „Nu ştiu despre ce dosar este vorba, nu ţin cont de obiectul tuturor dosarelor care sunt înaintate instanţei. Este posibil să fie vorba despre o contestaţie privind taxa de drumuri, probabil este o contestaţie a vreunei amenzi, nu ştiu ce să vă spun“, a declarat Ovidiu Chircă, purtătorul de cuvânt al CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii