Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prinsă pe picior greşit de inspectorii Curţii de Conturi Administraţia Canalelor Navigabile a dat indemnizaţii nelegale membrilor Comisiei de privatizare (document)

ro

12 Feb, 2014 00:00 1943 Marime text
În cadrul controlului asupra situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, Curtea de Conturi a României a descoperit în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa o serie de nereguli. Constatările prezente în Raportul public pe anul 2012 vizează nerealizarea de către companie a unor venituri proprii, dar şi efectuarea de cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare. Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat şi prezenţa unor înregistrări contabile eronate, precum şi nerespectarea prevederilor legale în acţiunea de inventariere a patrimoniului.
 
Nu a încasat penalităţi de 214.000 de lei
 
În ceea ce priveşte nerealizarea de către companie a unor venituri proprii, inspectorii au constatat prejudicii în sumă de 214 mii de lei. Astfel, compania nu a stabilit, înregistrat şi încasat penalităţi în cazul unui executant, deşi acesta nu şi-a respectat obligaţia privind excavarea unei cantităţi minime de 200.000 mc/an material - pământ. În acest caz inspectorii au constatat că nu s-a încasat suma de 146 mii de lei. De asemenea, pentru unii clienţi incerţi, pentru care s-a solicitat înscrierea la masa credală, ca urmare a deschiderii procedurii falimentului, sumele înscrise nu au conţinut şi penalităţi de întârziere deoarece acestea nu au fost facturate şi înregistrate. De această dată, inspectorii fac referire la neîncasarea unor penalităţi de întârziere în sumă de 68 mii lei.
 
A pierdut venituri din chirie pe durata a şase luni
 
Deşi s-a încheiat un contract de închiriere a unei suprafeţe de teren de 125.840 de metri pătraţi în data de 03.12.2008, terenul a fost predat în data de 18.06.2009, neavând posibilitatea de a încasa chirie pe o perioadă de 6 luni.
 
Plaţi fără respectarea legii
 
Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, compania se face vinovată şi de plata unor indemnizaţii pentru activitatea membrilor comisiei de privatizare. Aceste drepturi, în sumă de 1400-1600 lei, pentru fiecare membru al comisiei, au fost stabilite şi acordate şi după luna aprilie 2010, deşi trebuiau stabilite în cuantum de 1% din remuneraţia directorului/directorului general.
 
Înregistrări contabile eronate
 
Potrivit Raportului public pe 2012, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa a înregistrat eronat, în contul „Imobilizări necorporale”, plăţile reprezentând „Cheltuieli de proiectare, pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii”, ce fac parte din valoarea investiţiei.
Nereguli au fost depistate şi-n cazul inventarierii patrimoniului, după cum urmează: nu a fost stabilit gradul de execuţie pentru activele imobilizate în curs de execuţie, în raport cu situaţia din teren şi din contractele încheiate, la data inventarierii; deşi au fost solicitate confirmări ale soldurilor de creanţe şi obligaţii înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii, nu s-a urmărit gradul în care acestea au răspuns şi cauzele acestei situaţii; nu au fost evidenţiate în contabilitate rezultatele inventarierii, exemplu bunurile constatate lipsă.
 
Contestaţia CN ACN SA, respinsă
 
Pentru valorificarea constatărilor Curtea de Conturi a emis o decizie prin care au fost dispuse măsuri pe care entitatea verificată trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru recuperarea prejudiciului şi pentru intrarea în legalitate. În primul rând CN ACN SA a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentând plata nelegală a drepturilor comisiei de privatizare în perioada aprilie 2010-decembrie 2012 şi recuperarea acestuia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Această primă măsură a fost contestată de companie, însă Comisia de soluţionare a contestaţiilor a respins contestaţia. Companiei i-a mai rămas astfel varianta de a contesta această măsură în instanţă, se arată în Raportul Curţii de Conturi.
Alte măsuri dispuse de inspectorii Curţii de Conturi în ceea ce priveşte activitatea CN ACN SA sunt: urmărirea şi încasarea debitului stabilit, aferent penalităţilor datorate de către beneficiari, în termenul legal de prescripţie; reanalizarea clauzelor contractuale din contractele încheiate de către entitate, în vederea actualizării şi urmării respectării acestora în totalitate de către beneficiari; înlăturarea abaterilor financiar-contabile constatate; finalizarea inventarierii patrimoniului, în sensul cuprinderii tuturor elementelor şi înregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor acesteia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii