Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin slaba finanţare, CJC blochează accesul publicului la cărţi Pentru că instituţia „merge pe avarie“, directorul Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman“ ar vrea ca angajaţii să facă voluntariat (documente)

ro

04 Jul, 2014 00:00 3450 Marime text
Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman“ din Constanţa este una dintre instituţiile de cultură grav afectate de criză. Ce-i drept, ea nu a fost „lichidată“, aşa cum s-a întâmplat cu regretata revistă culturală „Tomis“, pentru a cărei închidere, Consiliul Local Municipal Constanţa a votat fără prea multe ezitări, în vara lui 2010. Cu toate acestea, Biblioteca Judeţeană nu mai funcţionează la parametri normali. Pentru că nu mai poate. Fondurile alocate de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), ordonatorul principal de credite, sunt insuficiente, astfel că instituţia a fost nevoită să îşi modifice programul. Aspect care, în perioada sesiunilor studenţeşti, nu numai că deranjează, ci şi afectează foarte mulţi constănţeni.

Sâmbăta, instituţia este închisă


Dacă până în 2010, Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman“ avea program de luni până sâmbătă, de la ora 8.00 la 20.00, atât la secţia de împrumut, cât şi la sala de lectură, după anul de graţie 2010, situaţia s-a modificat. Astfel, biblioteca este deschisă lunea între orele 13.00 şi 20.00, marţea şi joia între 8.00 şi 16.00, miercurea şi vinerea între 12.00 şi 20.00, iar sâmbătă, este închisă total. Studenţii, masteranzii, doctoranzii, dar şi cadrele didactice din mediul rural care frecventau sala de lectură a bibliotecii doar sâmbăta, pentru că doar atunci le permitea programul, sunt afectaţi de actualul orar de funcţionare a instituţiei. Ceea ce este însă mai grav e faptul că, pentru moment, nu se întrevede nicio posibilitate de revenire la programul normal.

Să facem însă o trecere în revistă a sumelor pe care CJC le-a alocat prin hotărâri Bibliotecii „I. N. Roman“ în ultimii ani. În 2008, CJC aprobă un buget de venituri şi cheltuieli pentru Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman“ în valoare de 2.500.000 de lei. Un an mai târziu, bugetul instituţiei, aprobat de Consiliul Judeţean, este de 2.997.000 de lei. Acesta scade, în 2010, la 2.597.000 de lei, dar suportă o rectificare spre sfârşitul anului, ajungând la 2.628.309 lei. Un an mai târziu, consilierii judeţeni aprobă pentru Biblioteca „I. N. Roman“ un buget de 2.667.142 de lei. Instituţia a stat ceva mai bine în 2012, când bugetul rectificat ajunge la o sumă mai mare, şi anume 3.219.300 de lei. Anul trecut, CJC a aprobat pentru instituţia de cultură 1.865.800 de lei. Bugetul alocat pentru anul în curs este de 2.000.000 de lei. Aşadar, cu 500.000 de lei mai mic decât în 2008.

„Banii nu sunt suficienţi“


Ce spune directorul instituţiei, Cornelia Pariza, despre situaţia ingrată în care se află, şi la ora actuală, Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman“? „Banii nu sunt suficienţi, dar se alocă“, a fost prima reacţie a directorului. Pariza a menţionat însă că „există intenţia de a prelungi programul pentru sâmbătă, în special pentru secţia de împrumut, copii şi adulţi“. Întrebată ce anume crede că a determinat situaţia dificilă în care se află acum instituţia pe care o conduce, directoarea a declarat că „nu neapărat scăderea fondurilor, ci probabil că ar mai fi nevoie de personal“. „Avem toate serviciile deschise, trebuie prelungit programul. Există mai multe soluţii, important e să existe bunăvoinţă“, explică Pariza. Care ar fi una dintre aceste soluţii? Ei, bine, surprinzător sau nu, Pariza propune... voluntariatul. „În alte biblioteci se practică voluntariatul“, a declarat directorul instituţiei.
La momentul actual, potrivit spuselor Corneliei Pariza, biblioteca funcţionează cu aproximativ 50 de angajaţi, insuficienţi pentru ca instituţia ră revină la programul iniţial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii