Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Valentin Vrabie s-a ţinut de cuvânt Peste 1.000 de locuitori din Peştera au venit să ceară „să trăiască fără să îşi piardă demnitatea“ (galerie foto + documente)

ro

02 Apr, 2014 00:00 4690 Marime text
Platoul din faţa sediului Consiliului Judeţean Constanţa s-a umplut, ieri, la orele prânzului, cu cei peste 1.100 de oameni veniţi din toate satele arondate comunei Peştera pentru a cere dreptul „să trăiască în comuna şi în judeţul lor fără să-şi piardă demnitatea, sănătatea şi orice principiu moral“. Cu toate că au venit peste o mie de localnici nemulţumiţi, protestul lor a fost unul paşnic, fiecare dintre cei prezenţi având în mână flori pentru cei pe care i-au ales să conducă judeţul, dar care acum nu au dorit să vină în faţa lor. „Noi am venit civilizat şi paşnic, dar am primit în schimb dispreţ şi minciună“, a spus primarul independent Valentin Vrabie, care a fost ales în anul 2008 cu 92% din voturile cetăţenilor. „Dar 92% din voturile comunei au primit şi aceşti domni care conduc vremelnic această instituţie, Consiliul Judeţean. De atunci, ne-au uitat. Până în 2012, când cetăţenii comunei Peştera au votat, din nou, pentru promisiunea pe care le-au făcut-o atunci: să scoată judeţul din noroi“, a spus şeful administraţiei publice locale de la Peştera.

Pe rând, în faţă au ieşit oamenii simpli ai comunei, care şi-au spus păsul şi nemulţumirea. „Sunt mamă a două fetiţe care merg la şcoală la Peştera în fiecare zi. Drumul dintre Peştera si Ivrinezu este infernal. Aş vrea ca domnii de sus (n.r. din Consiliul Judeţean) să se gândească mai întâi la copiii noştri, copiii noştri care merg la şcoală în fiecare zi şi nu ştim dacă se mai întorc teferi sau nu“, a spus una dintre protestatarele venite din satul Ivrinezu Mare.
O altă nemulţumire a localnicilor din Peştera este faptul că „proiectul parcului eolian, prin care erau create sute de locuri de muncă pentru locuitorii comunei, a fost blocat de la CJC“, spune primarul. „În comuna noastră sunt 30 de turbine eoliene, dar trebuiau construite 300; celelalte au fost blocate de domul Nicuşor Constantinescu. Practic, au blocat viaţa noastră, viitorul. Au blocat 800 de locuri de muncă, au blocat venituri la bugetul local de peste 3 milioane de euro. Nu mai trebuia să cerşim, eram acum o comună independentă. Dar politicienii nu vor administraţii publice independente şi primari independenţi“, a conchis primarul.
 
Valentin Vrabie: „Dacă nu se rezolvă nimic prin acest protest, atunci vom mai face un altul, cu locuitori din toate comunele, pentru a ne lua judeţul înapoi“
 
Şeful aleşilor locali de la Peştera spune că demersului său de protest au vrut să se alăture şi alţi primari din comunele constănţene, dar Valentin Vrabie a considerat că, deocamdată, nu este cazul. Însă dacă nici după acest pas cei din Consiliul Judeţean nu îi vor auzi, atunci va merge mai departe. „Dacă eu am fost ignorat, dacă presa, care a relatat tot timpul problemele noastre, a fost ignorată, poate că domnii consilieri nu vor ignora 1.000 de oameni. Până la urmă, fiecare dintre noi are 10 prieteni. Dacă 1.000 de oameni nu contează, vom veni cu 10.000 sau 100.000 de oameni, din tot judeţul“, a spus Vrabie.
 
„Bună ţară, rea croială/ Mama ei de rânduială./ Ăia hoţi, ăştia hoţi,/ Mama lor la toţi“
 
În timpul protestului, din sediul Consiliului Judeţean nu a ieşit nimeni dintre factorii de decizie pentru a sta de vorbă cu protestatarii sau pentru a le asculta cerinţele. Însă după ce toţi locuitorii comunei Peştera au plecat spre casele lor, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a venit pentru a sta de vorbă cu jurnaliştii. „Este un protest, oamenii au dreptul sa protesteze, nu ne-au deranjat cu absolut nimic; cert este că la CJC nu există nicio petiţie, nu a existat nicio intenţie de a discuta cu noi. Este cea mai mare prostie faptul că noi nu le alocăm bani. Comuna Peştera, din 2008, a primit aproximativ 4 milioane de lei de la Consiliul Judeţean“, a declarat vicepreşedintele Cristinel Dragomir. „Din punct de vedere financiar, comuna Peştera a fost răsfăţata Consiliului Judeţean“, după cum declară viceliderul CJC.

De cealaltă parte, primarul Valentin Vrabie spune că ar vrea „să se indice hotărârile de Consiliu Judeţean prin care s-au alocat aceşti bani. Oricine poate veni cu un centralizator de acest fel, fluturând nişte hârtii care nu indică precis aşa ceva şi nu sunt nici semnate, nici ştampilate“, susţine primarul de la Peştera. Din înscrisurile puse la dispoziţie de vicepreşedintele CJC, reiese că prin hotărâri ale Consiliului Judeţean (HCJ), pentru comună au fost alocaţi 3.522.637 de lei, din care cea mai mare parte au reprezentat bani care s-au întors, sub o formă sau altă, la CJC, în sensul că au fost bani care s-au plătit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. De asemenea, o altă parte importantă din totalul sumelor a fost pentru plata arieratelor. Analizând documentul pe care CJC ni l-a pus la dispoziţie, am aflat că mai sunt şi 665.000 de lei, bani din hotărâri guvernamentale. Precizăm că CJC este doar un intermediar pentru banii trimişi de Guvern comunelor vizate.
 
În altă ordine de idei, sunt comune care au primit într-un singur an, sau chiar în cadrul unei singure HCJ mai mulţi bani decât întreaga sumă alocată comunei Peştera în ultimii 6 ani. Este vorba despre comuna Siliştea, care a primit, prin hotărârea HCJ nr. 47/2010 5.000.000 de lei pentru infrastructură drumuri. Şi tot către bugetul aceste primării s-au alocat alte 9.500.000 de lei printr-o altă hotărâre de Consiliu în anul 2011. De asemnea şi în bugetul comunei Lmina au intrat, dintr-un foc, aproape trei milioane de lei într-o singură alocare bugetară.

,,Ne-am solidarizat împotriva abuzurilor care afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din această comună. Lipsa unui comportament coerent, măsurile discriminatorii şi ilegale, cu mare impact şi efecte pe termen lung, de care a avut parte până acum comunitatea noastră din partea administraţiei judeţene nu au făcut decât să impiedice cursul normal al actului administrativ şi să ne oblige să ne desfăşurăm activitatea în condiţii deosebit de grele“, conchide primarul Valentin Vrabie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantean 03 Jun, 2014 17:42 Il asteptam pe dl Vrabie sa administreze si municipiul Constanta sau sa candideze la consiliul judetean!! Vrabie = patriot , gospodar, inteligent!!