Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul nu mai „semnează ca primarul“ Funcţionarii publici vor răspunde pentru actele pe care le iscălesc!

ro

17 May, 2017 00:00 3454 Marime text
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, prin care se stabileşte că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene dau o semnătură de autenticitate pe actele pe care le emit, iar personalul de specialitate - o semnătură de legalitate. 

Prin amendamentele adoptate în Comisia de administraţie şi Comisia juridică a Senatului, s-a clarificat şi situaţia în care cei din aparatul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale refuză să semneze un act administrativ, aceştia justificând în scris într-un registru special decizia lor. 

Potrivit raportului adoptat de comisiile de resort ale Senatului, însuşit de plenul Senatului, „aprecierea necesităţii şi oportunităţii adoptării şi emiterii actelor normative aparţine exclusiv organelor deliberative, respectiv executive, şi nu pot face obiectul controlului altor instituţii“. 

Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate şi semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice, se mai arată în propunerea legislativă amendată şi adoptată de Senat. 

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL a fost susţinută în plenul Senatului de majoritatea grupurilor parlamentare, cu excepţia USR. Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de cameră decizională, cu 97 de voturi pentru şi opt voturi împotrivă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii