Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Mariana Gâju, gazda unor oaspeţi de seamă. Instantanee din viaţa Chinei, expuse la Cumpăna (galerie foto)

ro

25 Feb, 2015 00:00 1442 Marime text


Oaspeţi de seamă la Primăria Cumpăna. Sediul instituţiei s-a transformat, ieri, într-o adevărată fereastră deschisă a Chinei, îmbrăcând haine de sărbătoare şi aşteptând cu braţele deschise oaspeţii care aveau să îi calce pragul. În parteneriat cu Asociaţia de prietenie România - China, filiala Constanţa, Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa şi Universitatea „Andrei Şaguna“, Primăria a găzduit vernisajul expoziţiei „Memories of the People’s Republic of China“ - „Instantanee din viaţa Chinei“. În buna tradiţie românească, musafirii au fost întâmpinaţi cu tradiţionala pâine cu sare.

„Susţinem această activitate în semn de prietenie şi respect faţă de poporul chinez şi în urma semnării acordului de înfrăţire între oraşul Zhuanghang din districtul Fengxian, Shanghai, şi comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, acord semnat la 3 noiembrie 2014“, a afirmat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, cu prilejul vizitei consulului general şi a oaspeţilor de la Universitatea „Andrei Şaguna“, dar şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Imagini grăitoare care înfăţişează poporul chinez în ipostaze variate, de-a lungul celor 65 de ani de la proclamarea republicii, au captat atenţia celor prezenţi. Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, SU Yanwen, care a venit la eveniment împreună cu soţia sa, s-a oprit preţ de câteva minute asupra unei imagini ce înfăţişa mai mulţi elevi susţinând examenul de admitere la facultate, rememorând momentul când el însuşi trecea prin febra acelor clipe.



De la evenimentul de ieri nu au lipsit nici reprezentanţi ai administraţiei publice locale, nici cadrele didactice de la Liceul „Nicolae Dumitrescu“ din localitate, care, pe mai departe, au sarcina de a le insufla elevilor câteva noţiuni din cultura şi istoria poporului chinez. Şi nu în van, ci pentru că, în luna mai, un grup de copii din comună vor pleca în China, pentru un schimb de experienţă, în localitatea înfrăţită - Zhuanghang din districtul Fengxian, Shanghai.
„Astăzi (n.r. ieri) este ultima zi de vacanţă de după celebrarea anului nou chinezesc, care simbolizează totodată şi începerea primăverii. De aceea, vreau să profit de acest prilej pentru a vă ura să aveţi o primăvară frumoasă şi un an îmbelşugat şi presărat cu realizări“, a spus Consulul General al R.P. Chineze la Constanţa, SU Yanwen.

„Consider că poporul român şi cel chinez sunt legate într-un fel aparte de-a lungul istoriei. Pentru că, în urmă cu câteva luni, am semnat un acord de înfrăţire cu oraşul Zhuanghang din districtul Fengxian, Shanghai, consider că avem cu toţii datoria de a cunoaşte măcar o părticică din imensitatea istoriei acestui popor, iar cum o imagine face cât o mie de cuvinte, acest vernisaj reprezintă cu adevărat o oportunitate de a observa similitudinile dintre popoarele noastre“, a spus primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii