Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Decebal Făgădău anunţă schimbarea la faţă a Constanţei Benzi pentru autobuze, mobilier urban inteligent, piste pentru biciclete (galerie foto)

ro

15 Oct, 2019 00:00 8030 Marime text

Primarul Decebal Făgădău a anunţat, într-o conferinţă de presă, faptul că a fost aprobat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local municipal un proiect care va schimba radical felul în care arată bulevardele principale din municipiu. 
 
Primăria se va ocupa de un proiect amplu, de reorganizare a bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu, pe ruta Gară - staţiunea Mamaia, prin crearea de benzi dedicat autobuzelor, piste de biciclete, staţii şi mobilier urban cu acces la internet şi cu puncte de încărcare a telefoanelor mobile şi a altor accesorii compatibile etc.
 
„Astăzi am aprobat un proiect de hotărâre de Consiliu Local ce vizează o investiţie uriaşă, de 91,5 milioane de lei în municipiul Constanţa şi face referire la o componentă importantă din coloana vertebrală de transport a municipiului Constanţa – proiectul privind îmbunătăţirea mobilităţii între Gara Constanţa şi staţiunea Mamaia a fost aprobat în unanimitate. Vizează trei bulevarde importante. Primul tronson este bulevardul 1 Decembrie, din faţa gării până la Casa de Cultură. Știţi foarte bine că bulevardul îşi schimbă denumirea în Alexandru Lăpuşneanu şi vizează şi o parte din bulevardul Aurel Vlaicu, cu alte cuvinte, până la intrarea în staţiunea Mamaia. Toată această zonă o să fie reabilitată, aşa cum merită orice metropolă europeană. Evident că vorbim de fonduri structurale. Proiectul a fost declarat eligibil 100%, nu există cheltuieli neeligibile. Asta pentru a le închide gura celor care nu au făcut nimic în viaţa lor, dar se pricep mai bine la fonduri europene decât o face un aparat care a fost validat într-o mulţime de proiecte. Aşa că mai bine de 20 de milioane de euro vor veni în municipiul Constanţa. Este ultima etapă premergătoare semnării contractului de finanţare. Mă aştept să începem anul acesta licitaţia pentru lucrări şi de aici mai departe nu vă pot anticipa niciun termen, căci ştiţi foarte bine cum este în România cu contestaţii şi paracontestaţii”, a spus Decebal Făgădău.
 
Lista investiţiilor nu este una scurtă, dar proiectul a fost aprobat 100%, urmând să se organizeze licitaţia pentru proiect. „Ce înseamnă acest proiect: modernizarea şi resistematizarea rutieră, introducerea benzii unice de transport public – mijloacele de transport în comun vor avea bandă dedicată, de la Gară până la intrare în staţiunea Mamaia, reabilitarea şi extinderea traseelor pietonale, realizarea de piste de biciclete, spaţii verzi mediane şi irigaţii unde este cazul, sistematizare verticală şi orizontală, inclusiv marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, mobilier urban inteligent, bănci şi spaţii de şedere SMART unde poţi să îţi încarci telefonul, să ai acces la internet, sisteme de informare cu mesaje variabile, cu alte cuvinte pe toate aceste elemente de mobilier urban vom insera elemente de public announcement – anunţuri publice, în ceea ce priveşte condiţiile de trafic, condiţiile mediu şi meteo, staţiile de autobuz - şi nu fac referire doar la peroane de aşteptare şi băncuţe, ci şi staţiile în sine care vor face parte din familia de mobilier inteligent cu care vom veni cu întreg bulevardul, iluminatul public pentru carosabil, trotuare, astfel încât să fie deserviţi pietonii, dar şi pentru pistele de biciclete, iluminat smart pentru trecerile de pietoni – avem cel puţin trei soluţii pe care le-am experimentat şi pe care le-am implementat la scară mai mare la nivelul municipiului Constanţa, canalizare unică subterană, astfel încât pe bulevardele acestea să fie la fel ca pe bulevardul Tomis – să fie fără fire. Acest proiect vine să deseneze o parte din coloana vertebrală de transport a oraşului – reţeaua nord-sud”, a punctat Decebal Făgădău.
 
Alte bulevarde importante din Constanţa vor avea aceeaşi soartă, spune edilul-şef al Constanţei, fiind depuse proiecte şi pentru acestea.
 
„Va urma un proiect, care se află tot pe lista de proiecte propuse, de la Gară până la intersecţia cu Cumpăna-Agigea, astfel tot acest traseu să fie unul modernizat. Tot pe lista de proiecte avem şi bulevardul Soveja. Două rute extrem de accesate vor intra într-un proces de reconfigurare totală!”, a mai spus primarul Constanţei. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii