Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constanţei a transmis că anul acesta nu sunt bani. Registrul Spaţiilor Verzi trebuia să fie gata din 2009

ro

02 Aug, 2019 00:00 1594 Marime text
Aleşii locali municipali au adoptat în luna martie a acestui an, în şedinţă extraordinară de Consiliu Local Municipal, Registrul local al spaţiilor verzi din intravilanul municipiului Constanţa - parţial. După acel vot din CLM, primarul municipiului Constanţei, Decebal Făgădău, a explicat că, odată cu finalizarea Registrului spaţiilor verzi, respectiv în 2020, vrea să elimine legenda potrivit căreia Constanţa nu are spaţii verzi sau că în Constanţa se construieşte pe spaţiul verde.
Teoretic, după inventarierea terenurilor în cadrul acestui registru, nimeni nu va mai putea schimba destinaţia acestor terenuri, nimeni nu se va mai putea atinge de niciun centimetru de iarbă.
 
La patru luni distanţă, odată cu aprobarea rectificării bugetare, am aflat că anul acesta nu mai există bani pentru Registrul spaţiilor verzi, aspect criticat atât de opoziţie, cât şi de asociaţiile cetăţeneşti din municipiu. „Protecţia mediului nu mai este de mult timp un capriciu al activismului civic, este o problemă importantă de management. Realităţile zilelor noastre ne arată că marile descoperiri şi transformări ale civilizaţiei omeneşti, complexe şi nebănuite, s-au făcut cu costuri enorme pentru sănătatea noastră şi ne străduim să nu fie prea târziu, folosind, culmea, tot ceea ce am descoperit până acum ca să ne salvăm!
Mediul natural, adică aerul, marea, lacul, solul şi subsolul de care municipiul Constanţa beneficiază, există ca să ne ofere un echilibru. Exponentul raţional al acestui echilibru - şi el parte componentă a mediului natural, omul - administratorul încă nu şi-a găsit locul în realităţile menţionate.
 
La şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa, s-a vorbit din nou de Registrul spaţiilor verzi. Primarul în funcţie ne-a explicat cum mută bani de acolo şi dincolo ca să ofere un aşa-zis echilibru pentru costurile edilitare, dar că Registrul spaţiilor verzi se face «pentru prima dată în istoria de 2.500 de ani a oraşului». Nu ne-a scăpat atenţiei nici faptul că «anul ăsta nu avem o disponibilitate bugetară foarte mare».
 
Tocmai faptul că «se face Registrul», dar «în etape», că «anul ăsta nu sunt bani», dar mutăm de acolo şi punem dincolo şi apoi revenim ca să acoperim, arată eşecul unei strategii concrete, eşecul unei abordări care trebuia să înceapă acum mulţi ani şi nu a început.
 
Când se vorbeşte de progres sau sărăcie, în ciuda dezvoltării tehnologice natura rămâne baza economiei, culturii şi, în special, a vieţii, pentru că ea reuşeşte să refacă pomii tăiaţi, spaţiile verzi deşertificate şi azi umplute de P+2, +4, +8, + mansardă, +PSD. Singura noastră problemă este că omul-administrator deşertifică în ritm mai rapid decât o face natura. Tocmai de aceea Registrul spaţiilor nu mai trebuie să fie «roşii», ci «verzi»“, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“.
 

Asocierea Theotop - ESRI România - Synergetics Corporation elaborează Registrul local al spaţiilor verzi din Constanţa 

 
Contractul de prestări servicii privind elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Constanţa a fost publicat pe site-ul Primăriei Constanţa abia la începutul anului. Încheiat anul trecut în luna mai, după ce a fost atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, de una dintre societăţile participante la procedura de achiziţie, contractul are o durată de derulare de 24 de luni şi o valoare consistentă  - 1.716.828 de lei fără TVA. 

Vă reamintim că Primăria Constanţa a fost sancţionată contravenţional de două ori în perioada 2014-2015. Sancţiunile au venit de la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, pentru nerespectarea unor prevederi cuprinse în Legea 24 din 2007, cunoscută şi sub denumirea de Legea spaţiilor verzi. Administraţia locală a fost sancţionată contravenţional cu sume cuprinse între 100.000 şi 200.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor cuprinse la articolul 16, alin. 1 - neconstituirea Registrului spaţiilor verzi şi articolul 10, alin. 1 - neefectuarea auditului suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi. Potrivit legii, autorităţile locale aveau obligaţia să întocmească Registrul spaţiilor verzi până la data de 1 ianuarie 2011, adică pe vremea când era încă primar Radu Mazăre. 
 
În 2017, Municipiul Constanţa a organizat o procedură publică pentru atribuirea contractului „Elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Constanţa“.
 
RLSV este o documentaţie care se constituie ca un sistem informaţional de evidenţă şi inventariere sistematică a terenurilor din intravilanul unei localităţi definite ca spaţii verzi conform Legii nr. 24/2007 şi Ordinului nr. 1466/2010. Durata contractului/acordului-cadru este de 24 de luni, începând de la data atribuirii contractului.
 
Elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Constanţa se va realiza prin două activităţi:
1. Realizarea şi implementarea Sistemului informatic al spaţiilor verzi (SISV), reprezentat de un ansamblu de licenţe software GIS şi de date textuale şi grafice cuprinse într-o bază de date relaţională, concepută ca un sistem unitar care se va integra cu sistemul informatic existent în cadrul Primăriei;

2. Realizarea RLSV, care se va constitui în mai multe etape, reprezentând toate lucrările tehnice geodezice, topografice, de cartare a spaţiilor verzi, necesare pentru întocmirea planurilor, a hârtiilor şi a fişei spaţiului verde, precum şi pentru constituirea seturilor de date şi informaţii specifice privind speciile de arbori şi vegetaţia existentă, cu determinarea indicilor calitativi şi cantitativi necesari pentru a reprezenta baza de date a SISV.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii