Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria şi şase ONG-uri, alături de copiii cu probleme Investiţie importantă în Cernavodă

ro

04 Dec, 2013 00:00 1608 Marime text
Primăria Oraşului Cernavodă a inaugurat ieri Centrul de Terapie Educaţională pentru Copii cu Dizabilităţi. Evenimentul a început la orele 10.00 în cadrul Sălii de Festivităţi a Liceului Tehnologic Cernavodă, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţii locale, directori ai instituţiilor de învăţământ, reprezentanţi ai CNE, reprezentanţi ai ONG-urilor Rotary Club, Departe de Casă, Save the Doggs, World Vision, Nightingales Children, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, ISU Dobrogea, terapeuţi, agenţi economici şi micuţi, care vor primi terapie în cadrul centrului. „După îndelungi demersuri ale administraţiei publice locale, iată că un vis s-a împlinit - Centrul de terapie şi-a deschis astăzi porţile! Realizarea acestui proiect aduce zâmbetul pe buze a 36 de copii cu nevoi speciale, Autism, ADHD, retard şi alte afecţiuni, dar totodată peste 10 locuri de muncă pentru personal din specialitate din Cernavodă”, a precizat primarul Gheorghe Hânsă.

Proiectul a fost iniţiat acum un an, de de către şeful autorităţii locale. Edilul a mărturisit că a fost impresionat de numărul mare de copii cu probleme, ale căror familii nu îşi permiteau cheltuielile unor tratamente de specialitate în afara oraşului şi aşa a luat fiinţă centrul. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu cele şase ONG-uri, enumerate mai sus, din Cernavodă, Constanţa, Bucureşti, dar şi din străinătate, care vor contribui la funcţionarea acestui centru cu specialişti care vor oferi copiilor terapie personalizată de specialitate pentru tratarea afecţiunilor de care suferă cei mici. Adăpostul „Save The Dogs and other Animals” va promova în cadrul centrului terapia cu ajutorul câinilor şi a altor animale, a mai spus şeful autorităţii locale. Un mare merit pentru această realizare îl au şi cetăţenii cu suflet. De-a lungul timpului au fost organizate manifestări cu scop caritabil, în urma cărora au fost donate fonduri, mobilier şi jucării, extrem de necesare pentru donarea şi utilarea centrului.
Centrul îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu standardele unei instituţii de specialitate, fiind finanţată din bugetul local (50 de mii de lei alocaţi de către Consiliul Local).
 
Fonduri europene pentru un centru naţional
 
Obiectivul principal al edilului este de a demara, de la 1 ianuarie, procedurile de finanţare (europeană şi de stat) pentru a aduce instituţia la nivelul unui „Centru Naţional de Terapie”, care în prezent este singurul care aplică terapia cu animale. Instituţia deţine la ora actuală zece clase dotate şi utilate, unde micuţii pacienţi vor fi evaluaţi individual de specialişti, care stabilesc apoi terapia specializată şi personalizată. Centrul va asigura şi instruirea educaţională a copiilor. Concomitent cu terapia copiilor şi părinţii beneficiază de consiliere psihologică. În viitorul apropiat, vor mai beneficia de terapie 150 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii