Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa a zis „Să se facă lumină!“ Proiectul de reabilitare a iluminatului public, demarat şi finalizat în zece luni?!? (galerie foto)

ro

22 Apr, 2015 00:00 3248 Marime text

Primăria Constanţa se pregăteşte pentru reabilitarea iluminatului public în municipiul Constanţa. Deşi iniţiativa proiectului demarat împreună cu Zona Metropolitană Constanţa prevedea iniţial ca mai multe localităţi incluse să beneficieze de acest proiect, problemele cu privire la dovedirea proprietăţii stâlpilor de iluminat au încurcat planurile, astfel că doar municipiul Constanţa s-a putut califica în acest proiect.

Proiectul riscă să aibă soarta Pavilionului Expoziţional?

Deşi proiectul a fost „gândit“ încă din anul 2010, pentru lucrările efective, societatea care îşi va adjudeca acest contract va avea la dispoziţie doar câteva luni pentru finalizarea lucrărilor. Dacă proiectul nu va fi încheiat în parametrii corespunzători până în luna decembrie 2015, atunci, Primăria Constanţa va trebui să achite cheltuielile neeligibile din proiect şi nu va beneficia de contribuţia Uniunii Europene. Practic, în cazul în care până la 27 decembrie nu va fi finalizat proiectul, Primăria Constanţa s-ar putea afla în aceeaşi situaţie cu lucrările întreprinse la Pavilionul Expoziţional, care a scos din buzunarele constănţenilor (sub formă de credite bancare contractate de CJC sau de fonduri din bugetul judeţului) nu mai puţin de 8 milioane de euro.

Proiect de peste 32 de milioane de lei

Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea iluminatului public în unele localităţi ale Zonei Metropolitane Constanţa“ are o valoare totală de 32.296.166,58 de lei, din care contribuţia UE este de 25.794.891,52 de lei, iar contribuţia beneficiarului (Primăria Constanţa) este de 835.066.79 de lei.

Ani Merlă - „Ce s-a citit aproape cinci ani trebuie realizat în câteva luni“

Potrivit directorului Direcţiei Programe şi Dezvoltare (DPD) din Primăria Constanţa, Ani Merlă, prin acest program urmează să fie reabilitate reţelele de iluminat public din mai multe cartiere din municipiul Constanţa, iar în unele chiar să fie realizate reţele noi de iluminat. „Vorbim despre cinci cartiere mari ale municipiului Constanţa, respectiv zona peninsulară, zona compozitori, cartierul Baba Novac, Palazu Mare şi Constanţa Sud. De asemenea, principalele bulevarde ale municipiului vor căpăta o faţă nouă; este vorba despre bulevardul Mamaia, de la intersecţia cu I.G. Duca, până la intrarea în staţiunea Mamaia, de bulevardul Aurel Vlaicu, de la intrarea în municipiu, unde se descarcă A2, până la intrarea în staţiunea Mamaia, de bulevardul Ferdinand, de la Gară şi până la plaja Modern, de bulevardul Tomis, de la Primărie şi până la intersecţia de la Dacia“, a precizat Ani Merlă, prezentă, ieri, la conferinţa de lansare a proiectului. „În acest moment, licitaţia de lucrări este în proces de adjudecare, sperăm ca în maximum o lună să avem un constructor desemnat şi să începem lucrările. Practic, ceea ce s-a citit aproape cinci ani trebuie realizat în câteva luni“, a adăugat aceasta. „Pe anumite zone, respectiv zona centrală, bulevardul Ferdinand, de la Gară până în peninsulă şi zona istorică a municipiului, vom schimba stâlpii de iluminat cu acelaşi model care există deja aici, în stil art nouveau, iar pe restul bulevardelor avem alte tipuri de lămpi şi alţi stâlpi, într-o notă mai modernă. Desigur, firele de electricitate de pe stâlpi vor dispărea, acestea urmând să fie montate în subteran“, a adăugat Ani Merlă.

Decebal Făgădău - „ Ne-am îndreptat către cei care investesc în zonele-dormitor“

Ulterior evenimentului de lansare a proiectului, în Sala Ovală a Prefecturii Constanţa, a avut loc o întâlnire de lucru între viceprimarul Decebal Făgădău şi conducerile tuturor companiilor de utilităţi publice de pe raza municipiului Constanţa, reprezentanţii deţinătorilor de reţele de comunicaţii, Poliţie, Confort Urban şi alte entităţi. În acest context, s-a adus în discuţie şi necesitatea proiectului ce vizează reabilitarea iluminatului public. „Ne-am îndreptat către cei care investesc şi au ales să investească în zonele noi, zonele-dormitor, rezidenţiale, de case ale municipiului, iar aici mă refer la Palazu, care s-a extins faţă de vatra veche a satului, la cartierul Compozitori împreună cu cartierul Baba Novac şi la cartierul Veterani. Am încercat într-un fel să continuăm proiectul din Zona Peninsulară şi să-l integrăm spre oraş“, a precizat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 16 Nov, 2015 10:17 Finalizare sistem iluminat public si asfaltare strazi, parca era vorba... De asfaltare nu se mai spune nimic. Pe strada Rapsodiei la ora asta inca nu s-a montat niciun stalp, ce sa mai vorbim de asfaltare sau finisaje, asta cu o luna inainte de termenul de finalizare al proiectului. Va bateti joc de noi?! Ati conditionat asfaltarea strazilor din cartierul Compozitori fata de instalarea sistemului de iluminat public : va fac cunoscut d-nule Primar, faptul ca cele doua activitati nu au nicio legatura una cu cealalta : santurile (daca se pot numi asa) au fost realizate pe langa casele oamenilor, eventual pe zona de trotuar (asa cum ar trebui sa existe intr-un ORAS), si nu pe suprafata carosabila. In cartierul Compozitori, ca exemplu, nu se mai lucreaza de 1 luna (s-a lucrat cam 2-3 saptamani sa se sape un ,,sant'' si sa se monteze cativa stalpi pe UNELE strazi - nu toate), pamantul rezultat in urma sapaturilor a fost aruncat pe strazi, asta ca ploile care vor urma sa produca o mocirla adevarata. Pentru reprezentantii autoritatii contractante si a castigatorului Luxten : ne puteti raspunde cu 1 luna inainte de finalizarea proiectului cand se va finaliza iluminatul public si cand vor fi asfaltate strazile in cartierul Compozitori ?