Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima scrisoare a lui Decebal Făgădău către locuitorii Constanței (document)

ro

22 Feb, 2016 00:00 5919 Marime text
 
În mai toate localitățile României, la final de an, șeful autorității publice locale obișnuiește să trimită scrisori către cetățeni prin care să le ureze toate cele bune în noul an. La Constanța, scrisorile de final de an au venit cu o întârziere de aproape două luni. Epistolele cu urări de bine și un scurt bilanț pe anul încheiat au venit odată cu așteptatele scrisori de impozit de la Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT). În același plic adică.
 
Scrisoarea începe cu o exprimare care ne arată că a fost concepută în luna cadourilor. Doar că în loc de „Fie ca... “, începutul este „Vă doresc ca... “ și obișnuitele urări de împliniri. Despre anul 2015, foarte puține. Doar că a fost „un an atipic “. E drept, a fost atipic tare, căci reținerea fostului primar, urmată de demisia acestuia după 15 ani de „domnie “, a fost un gest neașteptat. 
 
După primul paragraf deja încep să transcendă mesajele cu iz electoral: „Avem cel mai mare buget din istoria Constanței “, „Buget construit fără a majora impozitele și reducând taxa de habitat“, deja avem două coordonate esențiale care ne duc pe făgașul temelor de campanie. Pe rând, cuvintele scrisorii devoalează celelalte teme de campanie: „investiţi responsabile“, „noi proiecte “, „transparență totală “, „împreună “, „dezbateri publice “. Epistola se încheie cu salutul lui Decebal Făgădău, care se adresează constănţenilor „cu respect “. 
 
După ani în care bătrâni Constanței au stat la cozile umilinței pentru un pui și o sticlă de ulei, cineva „de sus “, îi salută și îi tratează cu respect. Este o schimbare totală de registru. 
 
Deși mesajul lui Făgădău se încheie de la prima pagină, Post-Scriptum-urile continuă: o pagină care înfățișează realizările din anul 2015 și aproape două pagini care le conține pe cele programate pentru anul 2016. Obiectivele prioritare reprezintă, cum altfel, dorințele constănțenilor, care, se pare, până acum nu au fost auzite. 
 
Până să ne îmbătăm cu apă rece – o dată pentru că vedem care este suma pe care trebuie să o lăsăm la casieriile SPIT și a doua oară la gândul că, iată, cineva ne salută „Cu respect “ și ne spune că planurile sale pentru anul 2016 sunt fix în asentimentul nostru - ar trebui să ne mai uităm o dată pe plicul în care au venit aceste mesaje și să realizăm că inclusiv distribuirea acestei scrisori este plătită tot din banul nostru, public.
 
În secțiunea documente puteți vizualiza integral scrisoarea lui Decebal Făgădău pentru constănțeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 02 Mar, 2016 10:55 Cum explicati, d-nule Fagadau, fraza ,,Reabilitarea si modernizarea iluminatului public in unele localitati ale zonei Metropolitane Constanta'' - finalizata in procent de 98% in anul 2015?! Va anunt pe aceasta cale ca astazi, 02.03.2016, repet luna martie 2016, stalpii noi de iluminat nu sunt conectati la reteaua de alimentare cu energie electrica nu in proportie de 98%, NU SUNT ALIMENTATI IN PROPORTIE DE 100%. Ne mintiti pe fata, si inca nici nu a demarat campania electorata. Poate credeti ca daca planificati finalizarea lucrarilor mai aproape de alegeri veti avea castig de cauza, dar va inselati !
  • a-mirabilis 22 Feb, 2016 14:10 Domnu Fagadau,ne-ai convins domne.Pe trei coli format A4 ne-ai convins ca esti mai tare ca Mazare in trimiteri de scrisori si care au produs atata bucurie in randul constantenilor incat ....dar ce sa mai vorbim?Mare de tot.Si ,chiar trebuia sa ne spui ce s-a facut in in 2015.Pai nu se vede fericirea pe fata oamenilor.Si chiar o sa iasa la vot pentru ca au si ei dreptul de a alege.Dar,sti ce?Nu au garantia ca vor alege bine si nu au deloc garantii ca cei alesi vor conduce bine.Dar,sa lasam astea!Nu era oare mai bine ca in locul celor trei coli de hartie deloc interesante,cu plic si sigla SPIT ,sa fi introdus si formular de declaratie fiscala pe care doar sa o completam?Cat despre documentele justificative ,ce sa mai vorbim.Poate nu esti tu vinovat dar ,esti din pepiniera cu viitori parlamentari si poate indrepti ceva .
  • Grigore Ureche 22 Feb, 2016 11:17 De la Fagadau citire, Vrajeala si aburire ! Avem un buget mare , pentru ca nu am mai putut sa furam din el, o sa facem, o sa dam pomeni, o sa dam retrocedari in fals, o sa distrugem spatiile verzi pina la epuizare , inclusiv parcul Tabacarie, o sa micsoram trotuarele cit mai mult la nivel de carare, ca sa poata parca toti nesimtiti, o sa, o sa........ distrugem orasul incet dar sigur .
  • Andra 22 Feb, 2016 10:37 "Pupă primul paragraf deja încep să transcendă mesajele cu iz electoral" Pupa????? Sa transcenda???? :)))))))))
  • teodor 22 Feb, 2016 00:41 Amintiti-i lui Fagadau ca el a fost viceprimar in mandatul lui Mazare si azi este viceprimar cu atributiuni de primar.El nu este primar din 2015 asa cum vrea sa ne pacaleasca.Cand face bilantul trebuie sa-l faca pe toata perioada mandatului lui Mazare si implicit al lui in calitate de viceprimar si viceprimar cu atributiuni de primar .Asa trebuie sa discutam,asta trebuie sa-i cereti si dumneavoastra,jurnalistii.Mandatul lui Mazare nu a inceput in anul 2015.Sa nu o mai dea de gard ca nu tine.Nu va scapa de raspunderea avuta pe tot mandatul lor din anul 2012 pana in anul 2016.