Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paza bună trece primejdia rea Cernavodă va avea reţea secundară de apă potabilă şi menajeră, dar şi voluntari pregătiţi pentru situaţii de urgenţă

ro

01 Nov, 2013 21:16 1475 Marime text
Oraşul Cernavodă este un oraş mai sigur pentru cetăţeni, susţine primarul Gheorghe Hânsă. Aleşii locali au oferit numărul maxim de voturi proiectelor iniţiate de către primarul Gheorghe Hânsă şi de Comitetul Local pentru situaţii de urgenţă, cu privire la asigurarea unei reţele secundare de apă potabilă şi menajeră, dar şi la organizarea unui Serviciu Voluntar pentru situaţii de urgenţă în Cernavodă.

Serviciu de voluntari la Cernavodă este un proiect care va prinde contur, în curând. Iniţiativa aparţine primarului Gheorghe Hansă, în urma vizitei din luna septembrie la Krsko din Slovenia, oraş cu activitate nucleară care deţine 3.000 de voluntari, pregătiţi să intervină în orice situaţie de urgenţă, pentru salvarea şi sprijinirea semenilor lor. „Înfiinţarea unei astfel de echipe are drept scop dezvoltarea conceptului de voluntariat şi în Cernavodă, după modelul slovenilor. Administraţia Locală susţine cu tărie necesitatea derulării unui asfel de proiect la nivel local, şi va organiza o serie de acţiuni care vizează educaţia civică, cu scopul de a-i convinge pe cetăţeni să se implice în acţiuni de voluntariat. Asfel, în scurt timp se doreşte constituirea primei echipe de voluntari, din care vor face parte persoane cu vârste cuprinse între 18-65 de ani, pe bază de contracte de voluntariat. Voluntarii vor fi nevoiţi să îndeplinească anumite condiţii: aptitudine de muncă, interes şi disponibilitate pentru această activitate, condiţie fizică şi psihică”, a precizat primarul Gheorghe Hânsă.

Potrivit edilului, serviciul se va subordona Consiliului Local, iar activitatea acestuia va fi condusă de către primar, în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cernavodă. Coordonarea şi Controlul Metodologic al serviciului se vor realiza de către IGSU şi ISU Dobrogea, ca organe de specialitate ale MAI. Serviciul, care va face parte din forţele de protecţie ale sistemului de securitate naţională, va trebui să deţină pentru început minim 23 de membri, care vor fi pregătiţi pentru: apărarea vieţii, a bunurilor şi a mediului împotriva dezastrelor, precum şi realizarea măsurilor de protecţie civilă prevăzute în planurile de apărare specifice fiecărui risc. „La nivel european, 100 milioane de cetăţeni îşi dedică timpul şi experienţa pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificultate. Cele mai noi statistici arată că 3 din 10 europeni susţin că sunt implicaţi în mod activ ca voluntari”, susţine primarul Gheorghe Hânsă.
 
Investiţie de 588 de mii de lei
 
Proiectul privind reţeaua secundară de apă potabilă şi menajeră pentru situaţii de urgenţă, iniţiat de către primarul oraşului Cernavodă şi de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, prevede forarea a şapte puţuri pentru asigurarea unei surse secundare de apă potabilă şi menajeră pentru populaţia oraşului, în cazul producerii unui risc natural şi tehnologic: incendiu, cutremur, accident nuclear, secetă, defecţiuni majore produse la reţeaua de apă potabilă şi menajeră locală. Puţurile vor fi dotate cu pompe submersibile, care vor distribui apa, prin reţeaua existentă, către locuitorii oraşului. Pentru a asigura funcţionarea continuă a instalaţiei de pompare a apei, alimentarea cu energie electrică se va face atât de la reţeaua naţională de distribuţie, cât şi din surse proprii, precum generatoare electrice şi panouri fotovoltaice. Costurile realizării acestui proiect se ridică la suma de 588 de mii de lei şi vor fi asigurate din bugetul local. Prima etapă a obiectivului, proiectarea, se va desfăşura în cursul anului 2013, iar cea de a doua, execuţia lucrărilor, se va desfăşura anul viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii