Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pagube de un milion de euro Ce şanse sunt ca dezastrul de la Peştera să nu se mai repete (galerie foto)

ro

13 Jun, 2013 00:00 1846 Marime text
Autorităţile locale au reacţionat ieri în cazul inundaţiilor devastatoare din localitatea Peştera. La vestea că mai multe imobile din comună (dispensarul, Căminul Cultural, sediul Poştei, Primăria, grădiniţa, terenul de fotbal, parcul din centrul localităţii) şi 30 de gospodării au fost puternic afectate de inundaţii, iar podeţul de pe DC 28 şi puntea pietonală ce face legătura între DC 28 şi şcoală au fost distruse, prefectul Constanţei, Eugen Bola, a luat decizia constituirii unei comisii privind constatarea pagubelor suferite de localnici şi localitate, în urma inundaţilor petrecute marţi pe teritoriul comunei. Comisia care s-a deplasat ieri la Peştera a fost formată din reprezentanţii Prefecturii Constanţa, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Şeful autorităţii locale susţine că, în urma inundaţiilor, prejudiciul se ridică la suma de un milion de euro.
Pentru a reuşi să aducă localitatea la stadiul iniţial şi să repare podurile, clădirile publice şi gospodăriile afectate de inundaţii, primarul independent de la Peştera are nevoie de ajutor financiar din partea autorităţilor abilitate. „Mâine (n.r. astăzi) va sosi la Primăria Peştera o delegaţie de la Consiliul Judeţean Constanţa. Vestea am primit-o de la şefa Departamentului Investiţii din cadrul CJC. Delegaţia va veni să vadă cu ce pagube ne confruntăm şi cum poate să ne ajute”, a explicat primarul Valentin Vrabie.

Proiectul cu cele trei poduri şi două punţi pietonale nu mai suportă amânare

Şeful autorităţii locale a precizat că, pe parcursul zilei de ieri, l-au sunat mulţi colegi şi oameni politici pentru a-i oferi ajutorul. Primarul comunei Peştera a discutat şi cu senatorul PSD, Nicolae Moga. Primarul speră ca parlamentarul să  mijlocească depunerea proiectului referitor la construirea a trei poduri, două punţi pietonale şi taluzarea canalului de scurgere a apei pluviale pe o distanţă de trei kilometri pe tot intravilanul comunei Peştera, proiect iniţiat în zadar de administraţia locală încă din anul 2009. Dacă acest proiect, în valoare de două milioane de euro, ar fi fost realizat, putea fi evitat dezastrul de marţi de la Peştera şi, de asemenea, ar fi putut fi evitate pentru totdeauna astfel de dezastre. „Degeaba reparăm noi acum pagubele materiale dacă nu realizăm acest proiect. Este o perioadă ciclică care nu ne iartă niciodată, iar ce reparăm noi astăzi va fi distrus din nou de ape după 5-6 ani”, a explicat Valentin Vrabie. 
Amintim că apa care a invadat marţi localitatea Peştera a venit din amonte, dinspre comuna Ciocârlia, şi a distrus totul în cale, sub privirile neputincioase ale autorităţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii