Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oraşul Ovidiu în plină transformare Primarul George Scupra, despre investiţiile anului 2014

ro

14 Feb, 2014 00:00 3097 Marime text
Oraşul Ovidiu în frunte cu edilul George Scupra continuă lucrările de investiţii în anul 2014. Un an cu un buget sensibil egal cu cel din 2013. „Bugetul este puţin mai mare comparativ cu anul trecut. Dacă în 2013, bugetul a fost de 19,6 milioane de lei, în 2014 acesta este de 20,3 milioane de lei”, a explicat şeful autorităţii locale. „La formarea bugetului am mers pe ceea ce am încasat anul trecut. Este şi o recomandare a Curţii Constituţionale să mergem pe ceea ce încasăm, nu pe ceea ce se estimează”, a menţionat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful autorităţii locale.
„Mă bucură că ne putem autofinanţa în proporţie de 65%. Veniturile proprii se ridică la suma de 12,7 milioane de lei, diferenţa de 6,9 milioane de lei provenind din sumele din cote defalcate”, a mai spus edilul.
Trebuie precizat că Primăria oraşului Ovidiu a terminat anul 2013 pe plus, înregistrând un excedent bugetar de 1,1 milioane de lei. Banii proveniţi din excedentul bugetar pe anul 2013 vor fi împărţiţi după cum urmează: 0,7 milioane de lei pentru dezvoltare şi 0,4 milioane de lei pentru a acoperi golurile de casă, iar dacă acest lucru nu se va impune, şi aceşti bani vor fi direcţionaţi, printr-o rectificare bugetară, tot către dezvoltare.
 
Noi venituri din vânzarea terenurilor
 
Edilul a precizat că 1,1 milioane de lei sunt venituri din vânzarea terenurilor. „În oraşul Ovidiu nu prea mai sunt terenuri la vânzare. Este adevărat, au trecut 20 şi ceva de ani de la Revoluţie şi în fiecare an s-au vândut terenuri. Poate şi de aceea vă spuneam că merită o comparaţie pe an, pe bugete, şi veţi observa că bugetul este de 2 sau chiar de 3 ori mai mic comparativ cu acum 5-6 ani, când veniturile foarte mari veneau din vânzări terenuri”, a explicat şeful autorităţii locale.
Momentan gradul de colectare a veniturilor proprii, din încasări taxe şi impozite, este mic. „Nu este un secret că la început de an gradul de colectare este mic. Pe luna ianuarie ţinând cont şi de evenimente care au fost, codul roşu şi codul portocaliu de viscol şi ninsori, încasările au fost destul de mici. Ne aşteptăm ca acestea să crească pe luna februarie”, a menţionat George Scupra.
 
Mai mulţi bani pentru infrastructură, deszăpeziri, mai puţini pentru deplasări în străinătate şi ajutoare sociale
 
Pentru cele şase biserici, trei din Ovidiu (două finalizate, una aproape de recepţie) şi câte una în satele Poiana, Culmea Nord şi Culmea Sud a fost prevăzută în buget pentru 2014 suma de 40.000 de lei. Pentru ajutoarele de încălzire (lemne, gaze) bugetul este de 55.000 de lei. La apărare civilă (pentru deszăpeziri sau alte situaţii de urgenţă) a fost direcţionată suma de 40.000 de lei, faţă de 29.000 de lei în 2013. Pentru asfaltări, pietruiri, plombări străzi a fost repartizată suma de 950.000 de lei. În privinţa reţelei de canalizare s-a aprobat suma de 150.000 de lei în creştere faţă de 2013, când au fost alocaţi 88.000 de lei.
Direcţia Publică de Asistenţă primeşte în 2014, 466.000 de lei, pentru ajutoare sociale a fost aprobată sumă de 70.000 de lei, sumă relativ mică, susţine edilul, explicând că se vor acorda doar ajutoare băneşti, nu şi ajutoare alimentare, prin împărţirea de pachete.
Pregătirea profesională şi deplasările în străinătate au alocată suma de 6.000 de lei. „Nu sunt adeptul deplasărilor. Anul trecut am fost în străinătate o singură dată şi atunci cu cei de la Polul de Creştere, fără bani de la bugetul local”, a mărturisit primarul George Scupra.
Pentru iluminatul public din Ovidiu şi satele aferente şi pentru alimentarea cu energie electrică a instituţiilor subordonate Primăriei Ovidiu efortul bugetar este mare. Anul acesta, 600.000 de lei au fost repartizaţi pentru acest capitol. „Am în vedere depunerea unui proiect pentru modernizarea iluminatului public. S-ar reduce consumul cu 40%, iar 40% înseamnă 200.000 de lei pe care i-aş putea direcţiona către investiţii”, a afirmat primarul George Scupra.
 
Urmează asfaltarea a 24 de străzi
 
Proiectul privind asfaltarea a 37 de străzi din oraşul Ovidiu ar trebui să se finalizeze în data de 30 iulie. „Din cele 37 de străzi, opt sunt străzi asfaltate în campania electorală din 2012, pentru care Primăria Ovidiu, întrucât nu au fost făcute lucrările în mod corespunzător, a plătit din bugetul local o corecţie de 5%, de 300.000 de lei. Aceşti bani, 300.000 de lei, aveau la acea dată o altă destinaţie, şi anume asfaltarea străzii B. Anul acesta încep să vină fondurile şi ducem banii la loc pentru amenajarea străzii B”, a explicat George Scupra. Edilul a mai spus că alte 5 străzi au fost realizate în toamna anului trecut, şi că cele 24 rămase au fost pietruite, urmând ca atunci când vremea va permite, să se intervină pentru asfaltarea lor.
 
Sens giratoriu în centrul oraşului
 
O altă prioritate o reprezintă amenajarea unui sens giratoriu în centrul oraşului, pe DN2A la intersecţia cu strada Poiana.
„Pentru sensul giratoriu avem toate avizele şi autorizaţiile. A mai rămas ca ENEL să mute 2-3 stâlpi. Ne dorim ca în martie, împreună cu ENEL, să ne apucăm de lucrare”, a spus George Scupra.
 
În parteneriat cu CJC şi alte autorităţi
 
Proiecte importante vor fi realizate şi-n parteneriat cu Primăriile Lumina, Năvodari şi Consiliul Judeţean. Este vorba de amenajarea drumului dintre Ovidiu şi Galeşu (Poarta Albă), a tronsonului dintre Năvodari şi Ovidiu, a unei staţii de sortare a deşeurilor menajere reciclabile, a unui centru meşteşugăresc.
 
Licitaţiile la parcul din zona falezei încep în primăvară
 
Un proiect de suflet al primarului George Scupra priveşte amenajarea falezei din zona lacului. Proiectul a fost depus la ADR Brăila la începutul acestei săptămâni. Edilul îşi doreşte ca în zona lacului să amenajeze un loc de recreere, dar şi locuri de joacă pentru copii şi de agrement pentru pensionari. Nu în ultimul rând, proiectul prevede crearea unui amfiteatru pe o suprafaţă de 35 de metri pătraţi, unde copiii să-şi susţină spectacolele, dar şi o zonă de belvedere unde va fi montat un telescop şi bănci de odihnă.
Proiectul este în valoare de 1,2 milioane de euro, parcul urmând să fie amenajat pe o suprafaţă de 5.725 de metri pătraţi. Primarul George Scupra a afirmat ieri că în aprilie-mai ar urma să demareze procedura de licitaţie pentru executarea lucrărilor. Un alt proiect, tot în zona lacului, iniţiat de primarul George Scupra, în valoare de 250.000 de euro, priveşte amenajarea unui debarcader. Acesta va fi depus spre aprobare la Flag Dobrogea Nord, în cel mult o lună, fiind în valoare de 250.000 de lei.
Un alt proiect important priveşte înfiinţarea unui centru naţional de informare şi promovare turistică, proiect ca a fost trimis spre aprobare la Bucureşti, miercuri.
 
Bani de la stat pentru cămine
 
Prin Compania Naţională de Investiţii urmează să fie reabilitate şi modernizate două cămine. Este vorba de Centrul Cultural din Ovidiu şi Căminul Cultural din Poiana. Valoarea maximă a fiecărei lucrări este de 3.000.000 de lei, urmând ca autoritatea locală să suporte pentru fiecare proiect o cofinanţare în procent de 30%.
 
Proiect cu RAJA de 8,5 milioane de euro
 
Consilierii locali au încuviinţat în şedinţa de luna trecută realizarea unui parteneriat cu RAJA pentru atragerea unei investiţii pe POS Mediu, în perioada 2014-2020. Este vorba de un proiect în valoare de 8,5 milioane de euro şi prevede reabilitarea reţelei de canalizare din Ovidiu şi introducerea reţelei de canalizare în Poiana.
 
Se caută soluţii pentru proiectul privind separatorul de sensuri
 
Şeful autorităţii locale a precizat că nu au obţinut aviz pentru separatorul de sensuri şi că urmează ca într-o săptămână să aibă o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi cu cei de la Consiliul Judeţean Constanţa. „Ne vom întâlni ca să căutăm alte soluţii tehnice şi să găsim o soluţie pentru oraşul Ovidiu”, a explicat primarul George Scupra.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marcu 22 Mar, 2014 14:07 dupa parerea mea , orice localitate ar trebui sa aiba intrare la stanga si la dreapta prin cel putin trei puncte sesntiale , la intrare , la mijloc si la esire. cred ca ovidiu se incadreaza. nu ne poate obliga nimeni sa mergem pana la capatul celalalt al localitatii , unde avem acces si tocmai de acolo sa ne intoarcem tot atata distanta pentru a ajunge acasa.