Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiectivul principal al Primăriei Cernavodă pe 2016 - înfiinţarea unor linii de transport în comun

ro

28 Jan, 2016 00:00 3287 Marime text
 

Primăria Cernavodă are planuri mari şi pentru anul 2016. Primarul Gheorghe Hânsă a convocat, recent, membrii echipei de implementare a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Oraşului Cernavodă 2015-2020, din care fac parte arhitecţi, consultanţi şi reprezentanţi ai Primăriei. Scopul întrevederii a fost acela de a stabili priorităţile pentru următoarele 12 luni. Astfel, s-au fixat obiective cu privire la accesarea de proiecte pe fonduri europene ori proiecte cu finanţare guvernamentală şi locală în acest an.
 
Unul dintre proiectele de interes general este programul de amenajare a falezei oraşului, blocat în repetate rânduri. Blocajul este cauzat de diverse obstacole create de suprapunerea dintre terenurile Ministerului Transporturilor (aflate în administrarea ACN şi CFR) şi cele aflate în administrarea Primăriei. De data aceasta, soluţiile nu au întârziat să apară, iar Cernavodă va reuşi să preia aceste parcele, în următoarele luni, pentru a putea investi bani europeni în consolidarea digului şi amenajarea falezei. În acest sens, Primăria a efectuat un studiu de prefezabilitate a întregii zone, iar ACN şi CFR  au negociat asupra delimitării terenurilor suprapuse, urmând ca documentaţia să fie depusă la Ministerul Transporturilor.

Infrastructura rutieră - o prioritate

Un alt obiectiv important, stabilit pentru următoarele şase luni, este modernizarea străzilor din oraşul Cernavodă. Odată cu încălzirea vremii, administraţia locală va demara o amplă acţiune de reabilitare a părţilor carosabile şi a trotuarelor din localitate. Investiţia va fi acoperită din bugetul local, urmând a fi modernizate 12 artere, dintre cele mai deteriorate în urma lucrărilor de extindere a reţelei de termoficare. Este în plan şi reabilitarea şoselei de centură, pentru care se va demara şi o procedură de accesare de fonduri europene.
 
Odată cu modernizarea străzilor, vor fi luate în calcul înfiinţarea unui serviciu de transport în comun, precum şi construirea unei reţele de piste pentru biciclete. Pentru demararea acestui proiect, Primăria va întocmi un studiu de trafic şi va elabora un plan de mobilitate urbană. Această investiţie va fi finanţată cu fonduri europene.
 
Pe lista proiectelor cu finanţare externă, de interes pentru comunitate, se află şi crearea unui club pentru persoane vârstnice. Prin intermediul acestui program, autoritatea publică locală intenţionează să reabiliteze clădirea-monument a fostei Şcoli nr. 1, situată pe strada Canalului, cu destinaţia de centru de îngrijire şi agrement pentru seniorii oraşului. Imobilul va fi prevăzut cu ateliere de lucru, sală de dans, zonă de recreere, spaţiu pentru activităţi de agrement, dar şi dotări pentru primire şi servicii de îngrijire.
 
Tot cu finanţare europeană, în anul 2016, va fi demarat procesul de reabilitare a şapte clădiri de utilitate publică aflate în proprietatea oraşului Cernavodă. În proiect sunt incluse unităţi de învăţământ (creşe şi grădiniţe), sediul Poliţiei Locale, sediul Jandarmeriei şi sediul Primăriei, care vor fi reabilitate termic. De asemenea, vor fi reparate acoperişurile şi instalaţiile interioare.
 
Pe lista proiectelor cu finanţare guvernamentală este cuprinsă şi etapa a treia a extinderii reţelei de termoficare, care prevede construirea a cinci puncte termice în cartierele Nord, I.D. Chirescu şi Cartierul Nou, dar şi construcţia reţelei de circuite secundare pentru aceste zone. Obiectivul acestui proiect este de a furniza încălzire şi apă caldă menajeră pentru alte 400 de gospodării din aceste cartiere de case.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii