Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă etapă de progres tehnologic Secretarul de stat Gabriel Onaca - „RAJA SA Constanţa este cel mai bun beneficiar al fondurilor europene” (galerie foto)

ro

26 Sep, 2013 00:00 3285 Marime text
SC RAJA SA Constanţa a inaugurat, ieri, două poriecte importante pentru comunităţile locale: programul-pilot „SCADA” Cobadin şi proiectul „Instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona anaerobă a bio reactoarelor, inclusiv mutarea treptei nămolului“ la Staţia de Epurare Constanţa Nord.
 

Obiectivul proiectului-pilot SCADA (tehnologia care oferă operatorului posibilitatea de a primi informaţii de la echipamente situate la distanţă şi de a trimite un set limitat de instrucţiuni către acestea) este modernizarea sistemelor de alimentare cu apă din 25 de localităţi, aflate pe raza judeţului Constanţa. Modernizarea constă în principal în automatizarea, monitorizarea şi dispecerizarea acestor sisteme. Concret, vor fi automatizate 64 de locaţii existente în cele 25 de localităţi. „Proiectul SCASA reduce consumul de energie electrică cu 21,53 %, ceea ce înseamnă o economie de 5 00 000 de lei pe an”, a explicat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al SC RAJA SA. Valoarea proiectului-pilot SCADA este de de două milioane de dolari, din care: 1.200.000 dolari reprezintă un grant oferit de Guvernul SUA prin Ambasada SUA la Bucureşti, 600.000 dolari – un grant oferit de compania Motorola şi 200.000 dolari – contribuţia RAJA SA.

De altfel, luna viitoare, societatea va demara şi implementarea unui alt proiect SCADA pentru zona Băneasca, în care vor fi cuprinse 11 localităţi. La evenimentele de ieri au participat secretari de stat, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Gabriel Onaca, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene a precizat că societatea RAJA SA Constanţa este „cel mai bun beneficiar al fondurilor europene”. „Societatea RAJA SA Constanţa este cel mai bun beneficiar al fondurilor europene pe partea de mediu, care a accesat tot ce se putea pe finanţare nerambursabilă, începând cu anul 1998. Echipa RAJA SA a dat dovadă de profesionalism şi management bun. În Constanţa avem un model de colaborate între RAJA SA, consiliile locale, Consiliul Judeţean, constructor şi consultant. Avem şi o surpriză pentru RAJA SA. În perioada următoare, fondurile de mediu rămân o prioritate, de aceea vă aşteptăm cu noi proiecte”, a subliniat secretarul de stat, Gabriel Onaca. Astfel, prin eforturile susţinute ale Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului de Finanţe, Consiliului Judeţean Constanţa, autorităţilor locale şi operatorului regional SC RAJA SA, au fost inaugurate două obiective importante pentru locuitorii judeţului şi nu numai. Acest lucru reprezintă o nouă etapă de progres tehnologic, de ridicare a calităţii serviciilor către comunităţile din zonă, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă în domeniul nostru de activitate.
 
Staţia de Epurare Constanţa Nord – un model pentru operatorii din ţară
 
Tot ieri, a fost finalizat şi proiectul „Instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona obiectivelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului – localitatea Constanţa”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Valoarea acestuia a fost de 47.698.370 lei. Contribuţia RAJA a fost de 13.668.058 lei, iar al Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa de 680.606 lei. Obiectivele investiţiei au constat în: recucerea mirosului prin acoperirea obiectivelor tehnologice, unitate de dezodorizare. A fost realizată o staţie de pompare a nămolului în exces. Având în vedere amplasamentul Staţie de Epurare Constanţa Nord, în apropierea staţiunii Mamaia, nămolul deshidratat fiind foarte dificile de transportat şi manipulat, acesta va fi pompat către treapta de tratare a nămolului din Poiana. La acestea se adaugă şi conducta de refulare Constanţa-Poiana, precum şi staţia de tratare a nămolului Poiana, care va asigura reducerea umidităţii volumului de nămol provenit de la Staţia de Epurare Constanţa Nord.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii