Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu e nici un motiv de îngrijorare” Vergil Chițac, primarul Constanței, spune cu cine a fost în legătură permanentă și ce va face astăzi

ro

02 Nov, 2020 00:17 4550 Marime text
  • Aseară, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța a postat pe pagina sa de Facebook că este în legătură permanentă cu administratorul special al RADET Constanța și că nu este niciun motiv de îngrijorare pentru abonați.
 
Acesta mai spune că „pentru a putea prepara simultan apă caldă și încălzire CET-ul ne-a mărit temperatura agentului termic de la 65 la 72 grade Celsius”.
 
Dar mai spune că astăzi se va ocupa „și de clădirea Palatului de Navigație”.
 
Iată textul integral al postării primarului municipiului Constanța:

 

 
„Sunt în legătură permanentă cu administratorul special al Radet și nu e nici un motiv de îngrijorare.
 
S-a întâmplat ce ne-am așteptat.
 
Pentru a putea prepara simultan apă caldă și încălzire CET-ul ne-a mărit temperatura agentului termic de la 65 la 72 grade Celsius.
 
Corespunzător s-a mărit și presiunea și unele tubulaturi au crăpat.
 


Știm, intervenim la ele, schimbăm diafragmele în punctele termice...acționăm.
 
O să mai fie din astea.
 
Ne pregătim să le depistăm rapid și să acționăm cu cât mai multe echipe de intervenție.
 
În momentul acesta nu se poate face altceva.
 
Sistemul de termoficare va fi refăcut cu prioritate.
 
P.S. Mâine (NR-astăzi) mă ocup și de clădirea Palatului de Navigație”.

 
Facem precizarea că acolo, la Palatul de navigație, o porțiune de stradă a fost închisă, după ce porțiuni întregi din fațada clădirii s-au prăbușit pe caldarâm.

Din fericire nimeni nu trecea în acel moment prin zonă și astfel nimeni nu a fost rănit.


Despre Palatul de Navigație
 
Palatul Navigației este imobilul din strada Nicolae Titulescu nr. 13, una din acele case greceşti ajunse blocuri de locuinţe după naţionalizare.
 
Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos, și se află situat lângă Basilica Sfântul Anton, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Ion Cantacuzino.
 
Clădirea în stil art nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922.

Despre această construcţie monumentală, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, notează:

„Edificiul de colţ prezintă două bovindouri către strada Titulescu şi unul către actuala stradă Cantacuzino; ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o cornişă puternic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe, alte elemente florale“. „Ferestrele suprapuse sunt dreptunghiulare pe soclu prismatic, având dedesubt un panou decorativ cu ciorchini; deasupra ferestrelor de colţ, între consolele balcoanelor de la nivelul următor, se desfăşoară ghirlande în relief; următoarele două etaje au deschideri dreptunghiulare, decor în ghirlandă şi mici balcoane cu feronerie specifică; etajul IV reia forma ferestrelor de la primul nivel, înconjurate de decor vegetal; de la consola principală, puternic reliefată, pornesc ghirlande desfăşurate fastuos şi elegant“, este descrisă frumoasa clădire care astăzi deserveşte mai mulți locuitori, care au „binevoit“ să desăvârşească stilul arhitectural, îmbogăţindu-l cu ferestre de termopan alb. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungând în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roşie.
 
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis.
Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, companie prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei.
 
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii