Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nou pachet legislativ în domeniul achiziţiilor publice

ro

19 Nov, 2016 00:00 1688 Marime text
Normele metodologice aferente noului pachet legislativ privind achiziţiile publice promovat de Guvern au fost modificate şi completate în ultima şedinţă a Executivului. Noile prevederi urmează să înlesnească accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la procedurile de achiziţii publice (clasice şi sectoriale), asigurând în acelaşi timp alinierea reglementărilor la principiul tratamentului egal prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi de directivele europene în domeniu. 

O modificare importantă o reprezintă diminuarea garanţiei de participare pe care autorităţile contractante o pot solicita la atribuirea contractelor cu valoare estimată mai mică decât echivalentul în lei a 25 de milioane de euro, caz în care valoarea garanţiei de participare nu va putea depăşi 1% din valoarea estimată a contractului/acordului ce urmează a fi atribuit.
 
Această cotă de garantare va fi aplicată prin excepţie de la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 394/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale şi de la cele ale Hotărârii Guvernului nr. 395/2016 privind aprobarea Normelor metodologice a aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile clasice, care prevăd o cotă de garantare de cel mult 2% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică/sectorial sau, în cazul acordului-cadru, din valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, fără a fi luată în calcul valoarea pentru „diverse şi neprevăzute”, dacă este cazul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii