Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Năvodari, buget mai mare pentru 2020 Primarul Florin Chelaru - „Vom investi cu prioritate în educație, în tineri și în infrastructură. Fondurile europene sunt motorul dezvoltării”

ro

13 Mar, 2020 00:00 5564 Marime text

Năvodari este un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Mamaia Nord a devenit stațiune turistică de interes național, se construiesc noi cartiere și zone rezidențiale în oraș, astfel încât provocările administrației publice locale au crescut pe măsură. Despre cum va reuși Primăria Năvodari să administreze un astfel de oraș am vorbit cu primarul Florin Chelaru.
 
Cum se prezintă bugetul pe anul 2020?
 
Florin Chelaru: Anul acesta avem o prognoză pe un buget de 174 milioane de lei, aceste sume fiind cu mult mai mari față de anul trecut, deoarece am ajuns în faza de implementare a numeroase proiecte. Vom finaliza anul acesta proiectele pe PNDL, dar și o parte din proiectele europene ce au fost accesate acum un an.
 
Cum ați împărțit banii între nevoile de funcționare ale orașului și investiții?
 
Florin Chelaru: Cel mai important lucru este că am încercat să creăm o proporție foarte clară între nevoile orașului de funcționare și necesitățile legate de dezvoltare. Avem în primul rând o aplecare foarte atentă asupra investițiilor în parcuri și spații verzi în orașul Năvodari. Suntem oraș la malul mării, stațiune turistică, și trebuie să dăm localității un aer plăcut, de vacanță. Îmi doresc să avem sisteme de irigații, rulouri de gazon, flori peste tot în oraș. Mai mult, am alocat fondurile necesare în amenajarea parcurilor din orașul Năvodari și reamenajarea Parcului Central.
 
De asemenea, unul din bugetele importante l-am alocat Direcției Sociale și Centrului de Zi, unde copiii noștri au parte, zi de zi, de masă caldă, iar bătrânii noștri beneficiază de tichetele pe care le dăm de sărbători. Mai avem serile dansante și activitățile la Centrul de Zi.
 
Unde se regăsesc tinerii în alocările bugetare?
 
Florin Chelaru: Când vine vorba de tineret, este foarte clar că avem nevoie de o viață sănătoasă, îmi doresc foarte mult ca acești copii să iasă pe teren, să facă mișcare. Tocmai de aceea am alocat mai mulți bani pentru Clubul Sportiv Năvodari, dar am și considerat oportun să mărim numărul de activități sportive cu tenis de masă și cu haltere, încă două discipline sportive care se alătură celorlalte existente. În felul acesta, am ajuns la un număr de 650 de copii, care fac activități sportive și performanță în cadrul Clubului. Fără falsă modestie, cred ca suntem unul dintre principalele cluburi de interes public din județul Constanța.
 
Însă nu putem vorbi cu adevărat despre tineri și copii fără a investi în Educație. Am alocat toate sumele necesare pe care le-au solicitat directorii școlilor și mă refer la ceea ce înseamnă premierea copiilor, în funcție de mediile școlare. Bursele școlare au fost mărite atât ca număr, cât și ca valoare. Totodată, am considerat oportun să alocăm sume pentru premierea celor mai performanți copii din orașul Năvodari, încercând să menținem tradiția derulată în ultimii ani.
 
În același timp, am alocat bani pentru modernizarea școlilor, a mobilierului, a claselor, iar toate aceste lucruri se vor vedea în vacanța de vară, astfel încât elevii să găsească la începerea noului an școlar condiții tot mai bune.
 
Ce proiecte de investiții se regăsesc în bugetul pe anul 2020?
 
Florin Chelaru: Aceasta este doar o imagine de ansamblu cu privire la funcționarea administrativă, dar ceea ce este extrem de important sunt investițiile din orașul Năvodari. Principalele sume pe care le-am alocat sunt pentru cofinanțarea proiectelor pe care le avem în derulare și mă refer la proiectele PNDL - infrastructura din zona Mamaia Nord și infrastructura din cartierul de tineret Midia Sat.
 
Apoi, am considerat oportun să alocăm sumele necesare pentru cofinanțarea celorlalte proiecte cu fonduri europene: modernizarea drumului spre Corbu, modernizarea și consolidarea Liceului „Lazăr Edeleanu“, construirea de la zero a trei parcuri în orașul Năvodari, dar și cofinanțare pentru Unitatea de îngrijiri medicale/persoane vârstnice. Unele dintre aceste proiecte sunt la stadiul semnării contractului și în scurt timp toți năvodarenii le vor vedea evoluând.
 
Pe lângă aceste proiecte, am încercat să creăm cadrul de dezvoltare și pentru celelalte proiecte care sunt în acest moment în faza de pre-contractare. Mă refer la asfaltarea celor mai importante străzi din orașul Năvodari: Rândunelelor, Albinelor, Constanței, lărgirea străzii Plopilor, Corbului și Nuferilor. Lucrările fac parte din proiectul de mobilitate urbană finanțat din fonduri europene. Tot din fonduri europene vom realiza și proiectul de iluminat pe 64 de străzi din orașul Năvodari.
 
Se vorbește foarte mult de construirea unei noi școli în Năvodari…
 
Florin Chelaru: Suntem în faza de pre-contractare și alocăm sumele necesare pentru cel mai important proiect de educație: extinderea și modernizarea Școlii nr.3. Proiectul este în acest moment în faza de pre-contractare, așteptăm din moment în moment să semnăm finanțarea acestei școli și să dăm drumul la procedurile de licitație.
 
În același timp, am alocat fonduri pentru proiectul privind branșarea la gaze a tuturor școlilor și grădinițelor din orașul Năvodari. Am alocat aceste sume pentru gaze astfel încât să avem siguranța că în orice moment vom avea căldură pentru copiii noștri.
 
Despre lucrările de infrastructură din oraș ce ne puteți spune?
 
Florin Chelaru: Lucrările de infrastructură continuă în mai multe puncte din oraș. Am speranța că în maximum o lună, adică până la finalul lunii martie, terminăm toate parcările de modernizat, urmând să intre în lucru strada Tineretului și străzile din nordul orașului, cele după calea ferată, așa cum le știu toți năvodărenii.
 
Vom încerca să pietruim și alte străzi din zona Mamaia Sat, deoarece acolo nu putem asfalta deocamdată, fiind foarte aproape de demarare un proiect foarte amplu al RAJA. Este un proiect pe fonduri structurale, iar în acest moment vă pot comunica că este ridicat pe SICAP pentru desemnarea firmei de execuție.
 
Ce prevede acest proiect?
 
Florin Chelaru: Acest proiect prevede lucrări de execuție a rețelei de alimentare cu apă și canalizare în zona Mamaia Sat, dar și canalizare în zona străzii Constanței între sensul giratoriu cu Pescarul până în celălalt sens giratoriu, fiind știut faptul că acolo întotdeauna avem probleme legate de canalizare. Avem conductă de apă pe strada Plopilor, tocmai pentru a mări presiunea în zona de nord a orașului. Bineînțeles, apoi, după ce lucrările de alimentare cu apă și canalizare vor fi încheiate, vom începe asfaltările.
 
Cum vedeți dezvoltarea orașului raportat la posibilitățile financiare din bugetul local?
 
Florin Chelaru: Bugetul local nu poate fi niciodată instrumentul principal de dezvoltare a unui oraș, mai ales a unui oraș precum Năvodari. Fondurile europene și programele naționale de finanțare sunt principalul motor de dezvoltare a Năvodariului. Am căutat tot timpul să atragem proiecte pentru oraș, iar banii din bugetul local să îi folosim cu preponderență pentru funcționare și cheltuieli de cofinanțare. Doar așa putem dezvolta cu adevărat orașul Năvodari.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii