Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monumentul din Topraisar ridicat în cinstea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, preluat de CJC (document)

ro

26 Sep, 2018 00:00 3415 Marime text
Consiliul Județean Constanța este convocat în ședință ordinară pe data de 28 septembrie. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi vizează aprobarea solicitării de preluare a monumentului de for public „Crucea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” din Topraisar. Inițiatorii proiectului sunt consilierii Nicoleta Bercaru și Adrian Bereș. 
 
Potrivit acestui proiect de hotărâre, aleșii județeni urmează să aprobe trecerea monumentului și a terenului aferent din domeniul public al UAT Topraisar și administrarea Consiliului Local Topraisar în domeniul public al Județului Constanța și în administrarea CJC.
 
Preluarea monumentului de for public „Crucea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” din localitatea Topraisar și a terenului aferent, în suprafață de 1.400 mp, se face în scopul reabilitării, revitalizării și conservării.
 
În expunerea de motive, se menționează că zona Topraisar este relevantă din punct de vedere istoric pentru Dobrogea, având în vedere evenimentele desfășurate în octombrie 1916 în localitate. Pe 1 decembrie 1991, după 75 de ani, datorită inițiativei lui Dumitru Florea, s-a inaugurat acest monument, realizat cu sprijinul lt.col. Sandu Crintea, comandantul Regimentului 34 Motorizat Topraisar. Acest monument, ridicat în cinstea ostașilor români care s-au sacrificat pentru țară în 1918, în apropierea localității Biruința din comuna Topraisar, s-a deteriorat de-a lungul timpului și se află într-un proces de ruinare continuă. Prin acest proiect se dorește impulsionarea și dezvoltarea locală a comunității și a întregului județ și folosirea avantajelor oferite de potențialul turistic al zonei, putând deveni unul dintre cele mai inedite obiective de interes patrimonial și cultural ale județului Constanța.
 
De aceea s-a hotărât ca acest proiect să se realizeze în anul Centenarului, ca o încununare a jertfirii eroilor de la Topraisar pentru țară.
 
Proiectul „Reabilitare, conservare și revitalizare prin integrarea în circuit turistic a Monumentului de for public Crucea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” ar putea fi realizat din fondurile proprii ale Consiliului Județean Constanța.
 
În secțiunea „Documente” puteți consulta proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Constanța. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii