Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment cultural important Primăria şi Consiliul Local Ovidiu au lansat cartea şi filmul documentar „Ovidiu 100“ (galerie foto)

ro

24 Jun, 2018 12:24 1869 Marime text
Oraşul Ovidiu a marcat un moment cultural important: la iniţiativa primarului George Scupra, au fost lansate cartea şi filmul documentar „Ovidiu 100“. Ambele creaţii sunt realizate de Primăria şi Consiliul Local Ovidiu, sub logo-ul „România 100“ (centenarul Marii Uniri), dar şi sub semnul bimilenarei ovidiene (2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu).

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul galei „Ovidiu 100“, bucurându-se de prezenţa unor personalităţi marcante din mediul academic, cultural, istoric, europarlamentari, deputaţi, senatori, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai presei locale şi naţionale,

Una dintre priorităţile administraţiei locale din Ovidiu este promovarea şi cunoaşterea identităţii locale a oraşului. Astfel, filmul şi cartea prezintă transformările şi viaţa comunitătii din Ovidiu din ultimii 100 de ani.

Gala „Ovidiu 100“ a fost una specială, cuprinzând şi un concert al trupei „Amadeus“.   

„Ideea unui film și a unei cărţi despre poetul Ovidiu și despre orașul nostru este strâns legată, în primul rând, de marcarea a două evenimente deosebite din acest an: centenarul Marii Uniri și bimilenara ovidiană. Sunt două evenimente pe care un muritor nu le poate prinde decât o dată în viață. Pentru comunitatea noastră e foarte important să prezentăm dezvoltarea orașului Ovidiu în ultima sută de ani. Este de datoria noastră să lăsăm o moștenire culturală și identitară generațiilor viitoare. Am făcut eforturi susținute pentru a crea în timp o dezvoltare durabilă, pentru a sprijini mediul economic, de afaceri, punând însă întotdeauna accent pe tot ce înseamnă sport, cultură, educație, întrucât, până la urmă, aceasta e moștenirea pe care vrem să o lăsăm noilor generații. Și, nu în ultimul rând, pentru că ne dorim să creștem calitatea vieții în Ovidiu“, a declarat primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.


În numele comunităţii locale, acesta le-a înmânat medalii lui Constantin Ţiţineanu, lui Cristian Cealera, lui Dan Cojocaru şi lui Cristian Andrei Leonte, membri ai echipei de realizare a filmului și a cărții „Ovidiu 100”.

„Felicit Primăria Ovidiu pentru acest proiect extraordinar. Toate comunitățile din tărâmul minunat care este Dobrogea ar trebui să ia exemplul orașului Ovidiu și să demonstreze ce locuri unice și ce oameni deosebiţi avem. La începutul secolului 20, un antropolog elvețian, Eugene Pittard, s-a arătat de-a dreptul fermecat de ce a găsit în Dobrogea. Spunea că e un mozaic de rase, un tărâm magnific. Noi avem datoria de a reaminti acest lucru copiilor și urmașilor noștri și să ne bucurăm de aceste realități. Mă bucur foarte mult că am putut participa la cele două proiecte, cartea și filmul «Ovidiu 100». Cartea e o dovadă în plus că Ovidiu are ce oferi. Autorii au apelat la un mijloc inedit, spunând povestea orașului prin intermediul oamenilor și al memoriilor lor. Comoara unui oraș bogat este reprezentată de oamenii bogați la suflet din comunitate. Îi felicit personal pe Cristian Leonte și Andreea Pavel, care au scris această carte, sub egida Primăriei Ovidiu. E o lucrare foarte importantă, structurată pe două mari părți: pe de o parte, istoria oraşului din ultimii 100 de ani, iar pe de altă parte o trimitere foarte clară la Centenarul Marii Uniri. În ce privește filmul, sper să placă și să convingă. Ovidiu e un oraș cu povești extraordinare, cu o istorie milenară impresionantă și cu legende ce dau culoare acestei comunități. Oferă elemente inedite față de alte localități. Singurul oraș din lume ce poartă numele poetului latin Publius Ovidius Naso, Ovidiu e un exemplu că multiculturalitatea e la ea acasă“, a precizat Cristian Cealera.      

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii