Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Lucia Varga şi soluţiile pentru plajele sălbatice

ro

26 Apr, 2013 00:00 2969 Marime text
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a fost ieri la Constanţa, dând curs invitaţiei deputatului PNL, Gheorghe Dragomir.
Lucia Varga s-a întâlnit la sediul PNL cu primarii din judeţ, iar mai apoi a purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi cu agenţii economici din domeniul piscicol, pentru cei din urmă căutând soluţii de sprijin financiar pentru a încuraja exporturile şi a se diminua importurile de peşte.
Ministrul a prezentat la Constanţa şi proiectul de modificare a Codului Silvic, una dintre modificările propuse fiind reorganizarea inspectoratelor silvice teritoriale.

Fonduri europene pentru Lunca Dunării

Lucia Varga a vorbit la Constanţa şi despre un proiect mai vechi, cel al reamenajării Luncii Dunării, care ar urma să se realizeze cu fonduri europene în perioada 2014-2020. Se doreşte adoptarea unei soluţii mixte în privinţa reamenajării, a precizat Lucia Varga, prin care va fi păstrată partea de diguri, acolo unde sunt comunităţile locale şi terenuri agricole fertile, dar vor fi create şi zone umede, acolo unde se pretează din punct de vedere al terenurilor. De asemenea, se vor realiza buzunare laterale în care să se practice agricultura, dar care să poată fi inundate controlat în cazul debitelor mari.

Bani pentru împăduriri sunt, lipsesc terenurile!

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a dat asigurări că există bani pentru combaterea deşertificării prin împădurirea Luncii Dunării, însă pentru ca acest proiect să înceapă din acest an, trebuie identificate şi expropriate terenurile. Pentru a încuraja exproprierile se va avea în vedere cointeresarea proprietarilor, a precizat Varga.

Se doreşte valorificarea plajelor sălbatice

La sediul PNL, primarii din judeţ i-au semnalat ministrului problema deşertificării, dar şi cea a imposibilităţii de valorificare a zonelor din Rezervaţia Biosferei Delta-Dunării, afirmând că îşi doresc să şi beneficieze de aceste frumuseţi naturale, nu doar să aibă obligaţii. În acest sens, s-au purtat discuţii în privinţa dezvoltării zonei de plajă, a menţionat Varga. „În cazul acelor zone de plajă sălbatice, precum cea de la Corbu, vom căuta în perioada următoare să venim cu un act normativ prin care să fie asigurată o amenajare minimă. Ne dorim să existe puncte sanitare, puncte de colectare a deşeurilor, puncte minime de informare”, a precizat Lucia Varga, care a adăugat că în prima jumătate a acestui an va fi emis pe acestă temă un act normativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii