Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mica Unire s-a reînfăptuit la Medgidia Aleşii locali şi locuitorii municipiului şi-au dat mână cu mână în piaţeta Decebal

ro

26 Jan, 2015 00:00 2372 Marime text
Mica Unire s-a reînfăptuit, sâmbătă, şi la Medgidia. Cei 156 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a reuşit să unească pentru prima dată Moldova şi Ţara Românească au fost marcaţi şi în oraşul de pe malul Magistralei Albastre. Piaţeta Decebal din Medgidia a fost locul ales de municipalitate pentru a organiza evenimentul prin care a fost omagiată această importantă zi din calendarul românesc. La eveniment au fost prezente autorităţile locale, primarul Marian Iordache, viceprimarul Luminiţa Vlădescu, consilieri, dar şi cetăţeni ai municipiului care s-au alăturat oficialităţilor.

Organizatorii au dat startul acţiunilor începând cu ora 11.00, când programul artistic a debutat cu o defilare pe ritm de fanfară în centrul oraşului, pentru a marca astfel începutul unei zile cu încărcătură istorică. După sosirea în Piaţeta Decebal, din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“, ansamblul Pandelaşul, fanfara Dan Spătaru, corul Bunavestire condus de Părintele Protopop Petrică Ciobanu, dar şi copiii Cercului de Canto al Casei de Cultură „I.N. Roman“ au susţinut un spectacol de zile mari pentru publicul prezent. Programul a fost completat de un moment realizat în atmosfera epocii, actorii trupei de teatru Uşa dând viaţă personajelor vremii. Şi cum simbolul zilei de 24 ianuarie este Hora Unirii, aleşii locali şi toţi cei prezenţi şi-au dat mână cu mână chiar în centrul municipiului. Ca la orice sărbătoare naţională, nu a lipsit simbolul unităţii – tricolorul -, pe care organizatorii l-ai prins în pieptul tuturor participanţilor.

Evenimente dedicate Micii Uniri au fost organizate însă chiar de vineri, când Poliţia Municipiului Medgidia, în parteneriat cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“, a susţinut o activitate comemorativă.

Tot vineri, în anticiparea Zilei Micii Uniri, mai multe unităţi de învăţământ din municipiu au luat parte la un concurs interinstituţional cu tema „Unirea-n cuget şi simţiri“. Fiecare instituţie şcolară, printre care şi Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia, a participat cu o echipă, formată din 2-4 elevi, care a prezentat câte un referat, un desen, o fotografie şi o poezie, toate acestea având ca temă Unirea Principatelor Române. Cadrele didactice care au coordonat echipa Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia au fost profesorii Gheorghe Ciorbaru, Mariana Dobre şi Gabriela Ioniţă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii