Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandatat de aleşii locali Ce informaţii trebuie să obţină „trimisul“ Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor a Portului Constanţa

ro

18 Apr, 2014 00:00 1965 Marime text
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, hotărârea prin care social-democratul George Papari este mandatat, în calitate de reprezentant al CLM în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, „să solicite şi să obţină în proxima şedinţă a acesteia (n.r. a AGA) date şi informaţii“ referitoare la mai multe aspecte. Potrivit hotărârii adoptate de aleşii locali în şedinţa de îndată de ieri, informaţiile pe care trebuie să le obţină George Papari se referă la: temeiul legal şi modalitatea de stabilire a redevenţelor, a chiriilor şi a tarifelor percepute pentru utilizarea infrastructurii de transport naval, la durata concesiunii / subconcesiunii / închirierii infrastructurii de transport naval şi modificările în timp aduse acesteia cu indicarea temeiurilor legale, precum şi la impactul financiar al redevenţelor, chiriilor şi tarifelor practicate de CNAPMC asupra veniturilor acesteia în perioada 2009-2013.
 
„Să ne dăm puţin timp, să nu mandatăm în această şedinţă“
 
Aşa cum era de aşteptat, proiectul a dat naştere unor divergenţe de opinie. Liberala Ana Marcu a solicitat ca proiectul să nu fie aprobat în şedinţa de ieri pentru că, susţine ea, un astfel de demers necesită timp. Marcu a precizat că, în opinia sa, informaţiile pe care trebuie să le solicite reprezentantul CLM Constanţa în AGA nu sunt suficiente: „Sunt necesare, dar nu suficiente pentru a avea o analiză completă a activităţii Portului Constanţa. Mă gândesc că trebuie să ştim şi care este suprafaţa administrată de CNAPMC şi dacă este adevărat că doar 50% din aceasta e concesionată, restul fiind liberă. Să ne dăm puţin timp, să nu mandatăm în această şedinţă“, a afirmat consilierul PNL.
Un alt amendament la acelaşi proiect de hotărâre a venit din partea ţărănistului Tudorel Chesoi, care a solicitat ca reprezentantul CLM în AGA CNAPMC să poată, prin mandatul pe care îl are, să solicite mai multe informaţii care să lămurească problema Portului Constanţa. Interesant este că, în vreme ce amendamentul Anei Marcu a fost respins, cel al lui Tudorel Chesoi a fost aprobat, deşi a fost formulat mult mai vag şi face referire, în esenţă, la aceleaşi aspecte.
Ana Marcu s-a contrazis de una singură cu ceilalţi aleşi locali, colegii săi liberali, ca şi alţi consilieri de altfel, nefiind prezenţi la şedinţa de ieri. Pesemne că unii dintre consilieri înţeleg că, în Consiliul Local Constanţa, opoziţia se face prin absenţă.
 
Propunerea lui Făgădău

În opinia viceprimarului Decebal Făgădău, în proxima şedinţă ordinară a Consiliului Local Constanţa poate fi iniţiat, de către consilierii din Comisia Buget - finanţe a CLM, un alt proiect de hotărâre care să vizeze „o radiografie privind eficienţa administrativă a spaţiului CNAPMC, indicatorii profit - pierdere“ şi alte date relevante, precum cele solicitate de Ana Marcu.

Dorinţa lui Mazăre

La finalul şedinţei de ieri, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat: „Consiliul Local a dat mandat reprezentantului său în Adunarea Generală pentru cele 20% de procente pe care le avem, ca să studieze nivelul redevenţelor, al chiriilor, întrucât sunt informaţii publice şi eu am spus, la rândul meu, că se plătesc chiriile de acum 15, 20 de ani, infime, iar ele trebuiau actualizate conform rapoartelor de evaluare. Totodată, are mandat să aducă Consiliului Local la cunoştinţă despre durata de închiriere, întrucât există informaţii că unii sunt privilegiaţi şi au contracte de concesiune pe 50 de ani“.
Previzibil, Mazăre a ţinut să reitereze promisiunea că „tot profitul care va veni (n.r. atunci când municipalitatea va avea 33% din pachetul de acţiuni al Portului Constanţa) va merge în subvenţionarea energiei termice“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii