Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luni susţin proba scrisă Şefa de cabinet al preşedintelui CJC, un director din CN APMC şi un fost cadru militar luptă pentru postul de administrator public al judeţului! (document)

ro

17 Jun, 2017 00:00 7703 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa organizează, în perioada 19.06.2017 - 21.06.2017, concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii contractuale de conducere vacante de administrator public. Potrivit hotărârii prin care consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru înfiinţarea acestui post, scopul creării acestuia este eficientizarea managementului în administraţia publică locală prin organizarea, coordonarea şi gestionarea activităţii aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean şi/sau a serviciilor publice de interes judeţean, conform contractului de management.

Luni, 19 iunie, cei trei candidaţi ale căror dosare au fost declarate admise de comisia de concurs vor susţine proba scrisă la sediul Consiliului Judeţean, începând cu ora 10.00. Cei trei sunt: Mirela Florenţa Matichescu, Marian Popescu şi Alina Mihaela Stăetu.
 
Vă reamintim că, prin vot secret consilierii judeţeni i-au desemnat pe vicepreşedintele CJ Claudiu Palaz şi pe consilierul judeţean Gheorghe Donţu să facă parte din comisia de concurs, iar pe vicepreşedintele Daniel Learciu şi pe consilierul judeţean Adrian Bereş, din comisia de soluţionare a contestaţiilor, în vederea ocupării funcţiei de administrator public la nivelul judeţului Constanţa.

Cine sunt cei trei candidaţi? 

Pe site-ul Consiliului Judeţean a fost publicat un anunţ privind rezultatul selecţiei de dosare de înscriere depuse de candidaţi pentru concursul în vederea ocupării funcţiei contractuale de conducere vacantă - administrator public la nivelul judeţului Constanţa. În anunţ se precizează că o comisie, numită prin dispoziţia preşedintelui CJC nr. 665/2017, a analizat dosarele de înscriere privind modul în care sunt îndeplinite condiţiile specifice de participare la concurs şi a stabilit că cei trei candidaţi mai sus menţionaţi au fost admişi pentru proba scrisă.
 
Singurul nume sonor din rândul candidaţilor este directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, respectiv Mirela Florenţa Matichescu. Aceasta vorbeşte engleza şi franceza, iar potrivit CV-ului, se declară un bun organizator, o persoană cu gândire analitică, bună cunoscătoare a strategiilor de afaceri. În perioada 1991-1993 a susţinut studii de scurtă durată în domeniul tehnic - utilaje şi instalaţii portuare la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. În perioada 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice, specializarea Relaţii Internaţionale, la aceeaşi universitate. În 2001, se înscrie şi la Facultatea de Psihologie, tot la Universitatea „Ovidius“, pe care nu o finalizează şi cu diplomă de licenţă.
 
Din 2013 urmează mai multe cursuri de diplomaţie, politică externă sau pentru calificarea ca specialist în parteneriatul public-privat, cursuri organizate de Institutul Diplomatic Român, CCIR sau SC PPP Reaserch Center. Din 2015, urmează un masterat în curs de desfăşurare la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu“. În perioada 1998-2006 a fost director comercial la SC Pro Impres SRL Constanţa. Din luna mai 2006 până în luna noiembrie 2007 este director comercial la SC Event Club SRL.
 
Mirela Matichescu a deţinut, în perioada aprilie 2009 - aprilie 2010, funcţia de director general la SC Matti Company SRL, ulterior devenind director economic la SC Everest Construct SRL. La 19 februarie 2013, Mirela Matichesu era numită vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Turism. În septembrie 2014 a fost numită preşedinte al instituţiei, înlocuindu-l astfel pe constănţeanul Răzvan Filipescu, care a ocupat această funcţie din aprilie 2013. În luna octombrie 2015, Mirela Matichescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, din motive personale, aşa cum a declarat la acea vreme. Înainte de revenirea la Constanţa, ultimul loc de muncă consemnat al Mirelei Matichescu a fost la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca director de cabinet al preşedintelui instituţiei, Bogdan Marcel Pandelică. Din luna martie a acestui an, Matichescu este preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
 
Mihaela Alina Stăetu este director infrastructură în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC). Din CV-ul Mihaelei Stăetu publicat pe site-ul CN APMC aflăm că aceasta este absolventă a Facultăţii de Inginerie, secţia Utilaje şi instalaţii portuare, şi a unui master în Managementul şi ingineria proiectelor de construcţii, ambele derulate la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. La CN APMC lucrează încă din anul 1996, ca inginer, apoi, din 2004, a ocupat postul de şef al Biroului Achiziţii finanţări externe, iar din 2011, postul de şef al Serviciului Dezvoltare, achiziţii publice. În 2014, serviciul se transformă în departament de achiziţii publice. Din 2015, Stăetu este directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul CN APMC.
 
Cel de-al treilea candidat, Marian Popescu, este, potrivit surselor noastre, cadru militar, fost şef de compartiment în Ministerul Apărării Naţionale. Din păcate, nu am avut la dispoziţie un CV al acestuia pentru a-i putea prezenta activitatea, însă, în măsura în care vom intra în posesia acestuia, îl vom face cunoscut.

Ce condiţii au avut de îndeplinit candidaţii

Cei interesaţi să devină administrator public al judeţului, trebuiau să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă în domeniul economic, administrativ, juridic, tehnic; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei: minimum nouă ani şi experienţă minimum cinci ani în funcţii de conducere, din care cel puţin doi ani în cadrul unei instituţii publice, dar şi perfecţionări cum ar fi studii postuniversitare sau de masterat în domeniul managementului, administraţiei publice sau în specialitatea studiilor absolvite. Totodată, candidaţii trebuie să aibă şi cunoştinţe de operare pe calculator - nivel mediu şi capacitate de exprimare (scris, vorbit, citit) în cel puţin o limbă de circulaţie internaţională.

De asemenea, candidatul ideal trebuia să deţină şi abilităţi, calităţi şi aptitudini necesare, precum: organizare şi coordonare, analiză şi sinteză, planificare şi acţiune strategică, control şi depistare a deficienţelor, rezolvarea eficientă a obiectivelor şi a problemelor, excelentă comunicare orală şi scrisă, lucru eficient în echipă, atât ca lider, cât şi ca membru al acesteia, bună capacitate de relaţionare cu superiorii, colegii, subordonaţii şi publicul general, bune abilităţi în gestionarea resurselor umane, capacitate de consiliere şi îndrumare, abilităţi de mediere şi negociere şi capacitate de gestionare eficientă a resurselor alocate.

Care sunt atribuţiile postului de administrator public?

Printre atribuţiile postului, regăsim: coordonarea aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean, potrivit delegării de competenţă; coordonarea serviciilor publice de interes judeţean prestate prin intermediul aparatului de specialitate şi/sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes judeţean, potrivit delegării de atribuţii; să propună soluţii pentru îmbunătăţirea funcţionării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean; să urmărească rezolvarea de către structurile din cadrul Consiliului Judeţean a sarcinilor rezultate din corespondenţa repartizată, să reprezinte instituţia la diferite evenimente, în baza delegării de către preşedintele Consiliului Judeţean, să coordoneze proiectele Consiliului Judeţean cu finanţare din fonduri nerambursabile de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse; să coordoneze activitatea privind promovarea şi implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri nerambursabile, de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse, potrivit delegării de atribuţii.

Administratorul judeţului poate exercita, prin delegare, atribuţiile de ordonator principal de credite şi trebuie să asigure gestionarea şi utilizarea eficientă a bunurilor aflate în proprietatea publică şi privată a judeţului. Limitele de competenţă sunt stabilite de preşedintele Consiliului Judeţean. Menţionăm că anunţul privind recrutarea administratorului public a fost publicat şi în Monitorul Oficial, Partea III-a nr. 704 din 24.05.3017.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii