Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Localităţi cu firmă pentru colectarea deşeurilor

ro

13 Mar, 2013 00:00 2092 Marime text
Patru consilii locale din judeţ au luat decizia înfiinţării unei societăţi. Firma se numeşte Utilităţi Publice - Gospodăria Comunală SRL şi a fost constituită pentru colectarea deşeurilor, la finele anului trecut.

Societatea are sediul social în oraşul Cernavodă, strada Prelungirea Seimeni numărul 25, camera 1. Asociaţi în cadrul firmei sunt: Consiliul Local Saligny, Consiliul Local Seimeni, Consiliul Local Rasova şi Consiliul Local Cernavodă. Consiliile locale Saligny, Seimeni şi Rasova au participat la formarea capitalului social al societăţii cu câte 1.000 lei, în timp ce Consiliul Local Cernavodă a contribuit cu suma de 97.000 lei, cota de participare a acestuia la beneficii fiind de 97%, iar cota de participare la pierderi tot de 97%.
Administrator al societăţii a fost numit la data de 1 noiembrie 2012, Nicolae Zlate. Desemnarea lui Zlate s-a făcut pentru o perioadă de şase luni, mandatul acestuia urmând să expire la data de 1 mai a.c.
„SC Utilităţi Publice - Gospodăria Comunală SRL, este fostul SRL al Primăriei Cernavodă la care s-au alăturat ca acţionari Consiliile Locale de la Saligny, Seimeni şi Rasova. Societatea are ca obiect de activitate colectarea deşeurilor de pe raza celor patru localităţi. Înfiinţarea acestei firme a fost prevăzută la momentul depunerii proiectului privind atragerea de fonduri europene pentru colectarea deşeurilor, prin programul PHARE 2007-2015”, a precizat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. Amintim că în anul 2007 Primăria Cernavodă a câştigat un milion de euro, bani proveniţi din fonduri PHARE, în vederea colectării deşeurilor şi menţinerii curăţeniei în oraş.
SC Utilităţi Publice - Gospodăria Comunală SRL se ocupă cu transportul, colectarea şi selectarea deşeurilor de pe raza celor patru localităţi.

Taxa de salubrizare s-a majorat la Cernavodă

Primarul Gheorghe Hânsă a precizat că, anul acesta, la Cernavodă, taxa de salubritate s-a majorat cu 25%, ajungând la 6 lei/lună/persoană. Motivaţia? „Groapa de gunoi de la Cernavodă a fost închisă. Acum suntem obligaţi să transportăm deşeurile pe distanţe mult mai lungi, la depozitele de la Ovidiu şi Costineşti. Dar majorarea costurilor se explică şi prin faptul că sunt localnici care nu respectă regulile de colectare selectivă a deşeurilor, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru noi. În fapt, a trebuit să angajăm pe firmă opt persoane care să se ocupe de selectare în locul cetăţenilor”, a explicat Hânsă. Şeful autorităţii locale a menţionat că beneficiază de scutire totală de la plata taxei de salubritate asistaţii social şi persoanele cu handicap.
În cazul celorlalte localităţi, firma nou înfiinţată la care au aderat, nu face decât să preia de la platformele aflate în administrarea lor, cantitatea de deşeuri strânsă de la cetăţeni. „Fiecare Consiliu Local îşi stabileşte cuantumul taxei de salubrizare, noi doar preluăm deşeurile atunci când suntem solicitaţi. Localităţile respective au deşeuri mai mult de natură animalieră decât deşeuri menajare, iar atunci când este cazul noi ne deplasăm pentru ridicarea lor”, a mărturisit Hânsă.

Proiectul CJC cu deşeurile intră în contradicţie cu proiectul PHARE

Primarul Gheorghe Hânsă a explicat că momentan nu va putea adera în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dobrogea, asociaţie din care fac parte Consiliul Judeţean Constanţa şi mai multe primării din judeţ şi care se ocupă de implementarea proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor”. „Atragerea fondurilor PHARE ne-au creat şi anumite obligaţii. Mai precis, până în 2015 colectarea deşeurilor trebuie să se afle în administrarea Consiliului Local”, a explicat Hânsă care a menţionat că abia după această dată Consiliul Local Cernavodă va putea lua o decizie cu privire la aderarea sau nu la ADI Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii