Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În războiul gigacaloriei Mangalia riscă să sufere în continuare de frig

ro

09 Feb, 2012 00:00 1354 Marime text
Problema furnizării agentului termic în Mangalia este încă departe de a fi soluţionată şi asta în pofida numeroaselor intervenţii, fie din partea Guvernului, fie din partea prefectului judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz. Administraţia locală pare, din acest punct de vedere, într-un impas fără precedent. Astfel, consilierii locali au aprobat, ieri, în contextul unei şedinţe de îndată, preţul gigacaloriei pentru populaţie, acesta fiind de 350 de lei, TVA inclus, dar nu şi preţul de producţie al gigacaloriei, preţ care trebuie reactualizat, în conformitate cu decizia definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa a dat câştig de cauză societăţii Callatis Therm, furnizorul de agent termic.

În continuare, banii alocaţi de Executiv printr-o Hotărâre de Guvern, adică cei 1,5 milioane de lei, urmează să fie folosiţi de administraţia locală pentru diferenţa dintre preţul de producţie a gigacaloriei (461 lei cu TVA) şi cel de 350 lei, cu TVA inclus, pentru populaţie, preţ asupra căruia consilierii au căzut de acord ieri.

Cu toate acestea, la momentul de faţă nu se cunoaşte un aspect esenţial: dacă locuitorii municipiului Mangalia vor avea căldură sau dacă, începând de astăzi, vor îngheţa din nou în apartamente. Potrivit consilierului local Paul Foleanu, „firesc ar fi fost să fie aprobat şi proiectul privind preţul de producţie al gigacaloriei, de 670 de lei, câştigat în instanţă de Callatis Therm, astfel încât banii să fie livraţi societăţii, pentru combustibil. Iar aici ajungem la vestea proastă: oamenii nu vor avea căldură".

De menţionat este şi că, ieri, a fost eliminat plafonul aprobat de fostul primar Tusac, plafon extrem de permisiv, prin care chiar şi persoanele care aveau un venit de 1.800 de lei puteau beneficia de subvenţie pentru încălzire. Au rămas însă valabile subvenţiile acordate în funcţie de criteriile prevăzute de Guvern, sub forma ajutoarelor de stat.

„Vinovată este administraţia locală, începând cu Claudiu Tusac"

Pe de altă parte, în cursul zilei de ieri, prefectul Palaz a atras din nou atenţia: „Consiliul Local Mangalia nu are motive să nu deblocheze situaţia furnizării de căldură". Reprezentantul Guvernului în teritoriu consideră că, pentru blocajul menţionat, „vinovată este administraţia locală, începând cu fostul primar eliberat din funcţie, Claudiu Tusac, continuând cu viceprimarul şi, nu în ultimul rând, consilierii locali, care nu sunt în stare să lase deoparte interesele meschine, indiferent de natura lor".

Totodată, Palaz i-a cerut viceprimarului Constantin Filimon să-şi prezinte public scuze pentru informaţiile furnizate printr-un comunicat de presă, în care Ministerul Finanţelor era învinovăţit pentru blocarea banilor către Mangalia.

Banii au fost viraţi ieri în conturile administraţiei locale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii