Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hondoreanu, în instanţă Contracte cu primăriile de când era consilier judeţean

ro

10 Apr, 2013 00:00 3359 Marime text
Nu puţine sunt primăriile din judeţ care au încheiat contracte cu firma fostului consilier judeţean PSD, Ilie Hondoreanu. O parte dintre autorităţile locale i-au plătit fostului consilier banii reveniţi, altele au fost chemate în instanţă pentru a-şi plăti datoriile. Este şi cazul Primăriei comunei Dobromir. Pe data de 5 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 836/256/2013, reclamant fiind SC Holding Hondor Stil, iar pârâţi primarul comunei Dobromir şi Consiliul Local.
De pe portalul instanţelor de judecată, aflăm însă că procese cu firma fostului consilier judeţean au şi primăriile Peştera, Pecineaga şi Ion Corvin.

„Nu poate fi vorba de un conflict de interese”

Potrivit unor surse bine informate, fostul consilier judeţean s-ar fi folosit de funcţia sa pentru a încheia contracte cu primăriile. Mai precis, acesta le-ar fi promis primarilor că va aduce bani de la Consiliul Judeţean pentru plata contractelor. Ilie Hondoreanu neagă că le-ar fi spus primarilor din judeţ că „va aduce bani de la Consiliul Judeţean pentru achitarea contractelor”. Întrebat ce alte autorităţi locale a chemat în instanţă, Ilie Hondoreanu a precizat că: „Asta este treaba mea, sunt persoană privată”. Ilie Hondoreanu susţine că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deşi contractele cu primăriile le-a încheiat pe vremea când era consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, instituţie care coordonează activitatea consiliilor locale, orăşeneşti şi municipale din întreg judeţul. „Primăriile sunt entităţi independente, au bugetele lor”, a precizat Hondoreanu, admiţând totuşi că acestea sunt finanţate cu bani atât de la bugetul de stat, cât şi de la Consiliul Judeţean. La întrebarea ce a făcut ca firma sa să fie mai specială ca altele din judeţ şi, pe cale de consecinţă, să aibă în anii trecuţi, pe vremea când el deţinea o funcţie publică, contracte pe bandă rulantă cu primăriile din judeţ, Ilie Hondoreanu a răspuns: „Care firmă se mai creditează ca să-ţi dea mobilă şi să nu îşi ia banii la timp?!”. Putem spune că „sacrificiul” fostului consilier nu a fost în van. Am încercat să aflăm de la Ilie Hondoreanu, cum era şi firesc, câţi bani a încasat deja de la primării şi cât mai mare de încasat şi câte contracte a avut cu primăriile din judeţ. „O parte din bani i-am încasat deja”, a fost replica fostului consilier judeţean, acesta refuzând să mai continue dialogul, mai precis să ne spună cuantumul sumelor încasate şi numărul total de contracte încheiate. „Nu mai am timp să vorbesc, vorbim altădată”, a conchis acesta. 

Contracte de mii de lei. Un scaun era vândut cu 236 lei, în 2008!  

De la actualul primar al comunei Dobromir, Eugen Iliescu, am aflat că în anul 2008, pe vremea primarului social-democrat Visel Iusein, au fost încheiate trei contracte între Primăria comunei Dobormir şi SC Holding Hondor Stil SRL, după cum urmează: unul în valoare de 42.571,06 lei (pentru 74 mese de calculator şi 20 mese pliante), un altul în cuantum de 45.945,90 lei (pentru 39 mese rotunde) şi respectiv, cel de-al treilea în valoare de 46.414,46 lei (pentru 196 de scaune din lemn cu tapiţerie; un calcul arată că un scaun costa 236 lei!). Primarul comunei Dobromir susţine că din valoarea contractelor a fost plătită de fostul primar suma de 20.000 lei, afirmând că nu deţine fondurile necesare pentru a acoperi diferenţa de bani rămasă restantă.
Şeful autorităţii locale de la Pecineaga, Lili Pîslaru, susţine că fostul primar social-democrat Niculae Stan a încheiat în urmă cu 2-3 ani cu firma fostului consilier judeţean un contract în valoare de 130.000 lei pentru dotarea Căminului Cultural cu mobilier, scaune şi mese. Primarul Lili Pîslaru susţine că era nevoie să achite datoria către SC Holding Hondor Stil întrucât risca să-i fie blocate conturile de către Trezorerie. „Suma de 130.000 lei am trecut-o la arierate, arierate pe care le-am acoperit cu un împrumut luat de la Trezorerie la o dobândă de 5,5%”, a declarat Lili Pîslaru.
Sunt, în schimb, autorităţi locale care s-au achitat de datorii. Este cazul Primăriei comunei Cerchezu. Primarul acestei comune, Ion Constantinescu, susţine că a plătit mai demult cei 46.000 lei în baza cărora a achiziţionat de la SC Holding Hondor Stil scaune şi mese pentru căminele culturale din comună. Pe de altă parte, Primăria comunei Amzacea, va stinge în curând datoria. „Contractul a fost de 50.000 lei, mai am de plătit aproximativ 20.000 lei. Firma ne-a furnizat în aceşti bani 200 de mese şi 400 de scaune pentru căminele culturale de la Casicea şi General Scărişoreanu, în urmă cu 3-4 ani”, a precizat primarul de la Amzacea, Radu Constantin.
Primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, susţine că a fost chemat în instanţă pentru că datorează societăţii fostului consilier judeţean 200.000 lei. Cu aceşti bani, firma lui Hondoreanu a mobilat cele patru cămine din comună, în urmă cu patru ani, a menţionat şeful autorităţii locale de la Peştera.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • AZL 10 Feb, 2014 14:28 http://www.zonaliberabraila.ro/anunturi/37-licitatie-publica-imobile-constanta,-str-varful-cu-dor.html