Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Histria", bate pasul pe loc. Consiliul Județean Constanța reînoiește protocolul cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan și Institutul Național al Patrimoniului

ro

05 Feb, 2021 00:00 2129 Marime text

Încă din vara anului 2016, CJC a demarat proiectul de reabilitare a sitului arheologic Cetatea Histria, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (institut aflat in subordinea MCIN, cu expertiza de tradiţie în zona de proiectare a patrimoniului cultural) şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ (institut aflat sub egida Academiei Române, instituţie ce oferă responsabilii ştiinţifici ai sitului arheologic Cetatea Histria).

În acest sens, reprezentanţii celor două institute şi-au asumat atunci asigurarea de suport de specialitate pentru realizarea proiectului, iar CJC suportarea contravalorii contractelor ulterioare şi, pe baza unui parteneriat, împreună să participe la realizarea proiectelor europene.

Colaborarea celor trei instituţii a fost aprobată un an mai târziu, prin HCJ nr. 205/ 2017 privind aprobarea protocolului de colaborare între Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, Institutul Naţional al Patrimoniului şi UAT judeţul Constanţa.

Reînnoirea protocolului va fi supus aprobării consilierilor județeni în ședința din luna februarie.
Scopul acestuia este protejarea siturilor arheologice din județul Constanța, vezi secțiunea "documente''.
 

Studiu de fezabilitate pentru restaurarea Cetăţii Histria, datat 2019

Procesul de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria bate însă pasul pe loc.
În 2019, Consiliul Judeţean Constanţa anunța că reactualizează documentația de proiectare şi scotea la licitație serviciile de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiţie „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria”. Valoarea totală estimată fără TVA a achiziţiei a fost de 2 841 516.60 lei. Contractul a rămas neatribuit.
Ultimul studiu de fezabilitate pentru Histria data din 2016.


Citește și:

Cetatea Histria, cel mai vechi oraş atestat din România, reabilitată cu sprijinul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ şi al Institutului Patrimoniului

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a semnat contracte de finanţare ale unor proiecte pentru localităţile din judeţ(galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii