Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fonduri europene pentru formarea profesională a şomerilor din Lumina (galerie foto)

ro

29 Apr, 2013 00:00 3396 Marime text
Primăria comunei Lumina implementează în această perioadă proiectul „Dezvoltarea Durabilă a Pieţei Muncii din Mediul Rural, prin Facilitarea Accesului la Ocupare”, în valoare de 1.432.472 lei. Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de 60 de şomeri şi 190 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă din  localităţile: Lumina, Oituz şi Sibioara. În baza de date a AJOFM, comuna Lumina figurează cu 160 de şomeri, dar potrivit primarului Dumitru Chiru, aceştia sunt mult mai mulţi.

„Atunci când am depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene, interesul nostru a fost să atragem aceşti bani pentru tinerii, şomerii şi locuitorii comunei Lumina, ca ei să beneficieze de cursuri de formare profesională”, a declarat, vineri, în deschiderea conferinţei de presă, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru.
La conferinţa de presă de vineri au mai participat: Anghelina Nazîru, şef serviciu în cadrul Primăriei comunei Lumina, Camelia Ducaru, reprezentant SC FiaTest SRL, Florin Răzvan Oncioiu, manager proiect, Gheorghe Buşu, director adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Sorin Chiriţă, coordonator Pol de Creştere Constanţa. 

Cine sunt partenerii proiectului

Alături de Primăria comunei Lumina, autoritatea care implementează acest proiect, sunt implicate şi: AJOFM Constanţa, SC Vent Consulting Team SRL (pentru campanii de informare şi de publicitate) şi SC FiaTest SRL (cu o experienţă de zece ani în domeniul Resurselor Umane, fiind furnizor de formare profesională, integrat în sistemul naţional de formare permanentă a adulţilor).

Nouă cursuri de formare

Cursurile de formare profesională furnizate gratuit pentru grupul ţintă al proiectului sunt: administrator reţea de calculatoare, comunicare în limba engleză – iniţiere, lucrător în comerţ, inspector sănătate şi securitate în muncă, operator introducere, validare şi prelucrare date, comunicare, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, baby-sitter şi competenţe antreprenoriale. Cursurile vor începe într-o lună şi se vor ţine în Căminul Cultural Lumina, urmând a se finaliza printr-un examen de absolvire. După acest examen, participanţii vor primi certificate de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a precizat că peste 100 de locuitori s-au înscris deja la cursuri în vederea formării profesionale.

„Este un lucru pozitiv că putem face aceste cursuri şi în altă parte decât în oraşul Constanţa”

Gheorghe Buşu, directorul adjunct al AJOFM, a catalogat acest proiect drept „o supapă pentru realizarea planului de formare al Agenţiei, pentru că bugetul alocat Agenţiei nu acoperă tot golul de pe piaţa muncii din Constanţa”.  Directorul adjunct al AJOFM a mai declarat că speră ca prin aceste cursuri de formare să se mărească rata de ocupare ceea ce va contribui la scăderea şomajului. „Eradicarea şomajului nu prea se poate şi nici nu trebuie să se întâmple aceasta”, a mai afirmat Buşu. Directorul AJOFM a apreciat că „este un lucru pozitiv că putem face aceste cursuri şi în altă parte decât în oraşul Constanţa întrucât este mai uşor pentru cei care participă”.

„Este un bun exemplu cel de aici, din Lumina”

Sorin Chiriţă a ţinut să-l felicite pe Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina, pentru „aplecarea asupra problemelor sociale”, afirmând că  acest proiect „vine integrat cu un  centru de tineret care se face în comuna Lumina pe Zona Metropolitană Constanţa”, menţionând că viitorul aparţine proiectelor integrate. „Degeaba facem numai asfaltări sau facem numai proiecte care ţin de infrastructură şi nu ne aplecăm şi asupra oamenilor, nu facem şi proiecte sociale. Eu cred că este un bun exemplu cel de aici, din Lumina pentru că domnul primar a reuşit să integreze două proiecte care practic se implementează în paralel”, a adăugat Sorin Chiriţă.

Lumina îşi doreşte un centru de informare

Primarul Dumitru Chiru a afirmat că în afară de centrul de tineret, care este realizat în proporţie de 40% şi care ar putea fi gata în şase luni, are în plan şi construirea unui centru de informare. Pentru această lucrare există deja proiectul care urmează să fie depus pe noul minister, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale. „Proiectul îl vom depune din nou şi Lumina va beneficia şi de un centru de informare undeva pe Şoseaua Tulcei. Ne dorim ca localnicii şi persoanele care vin în comuna Lumina să fie informaţi despre tot ceea ce se întâmplă la Lumina şi-n tot judeţul”, a declarat primarul Dumitru Chiru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii