Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma Baran a plecat din Constanța! RMN-urile din Spitalul Județean și Policlinica 2, Radioterapia și Casa Soarelui, funcționale abia din 2019

ro

20 Dec, 2018 00:00 2468 Marime text
Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, recunoaște că sunt întârzieri în ceea ce privește termenele pentru funcționarea la capacitate maximă a Secției de Radioterapie a Spitalului Clinic Județean Constanța și a Casei Soarelui, secție a spitalului care va oferi tratament paliativ bolnavilor, în special celor cu afecțiuni oncologice.
 
Din cauza avizelor și a modului în care se desfășoară licitațiile, aceste obiective care trebuiau să fie deja funcționale au primit alte termene pentru 2019. „Radioterapia va fi inaugurată în mai-iunie 2019, RMN-ul din Spitalul Județean pe 7 ianuarie 2019 iar Casa Soarelui își va deschide porțile în februarie-martie anul viitor. Tot anul viitor vor fi funcționale și RMN-ul, și secția de imagistică din cadrul Policlinicii 2, iar în luna iunie 2019 va fi deschis centrul medical de la Năvodari”, a precizat șeful administrației județene.
 
Țuțuianu a mai spus că și în 2019 CJC va continua să investească în sănătate și a mai anunțat și încheierea contractului dintre spital și firma Baran, un contract extrem de costisitor și care obliga unitatea medicală să facă orice reabilitare sau reparație minoră cu această societate, la prețuri de dumping. În acest sens, Țuțuianu a mulțumit conducerii RAJA, care a sponsorizat cu mână de lucru reabilitarea încăperii în care va funcționa aparatul RMN din Spitalul Județean Constanța.
 
Vă reamintim că, în mai 2004, cu zece zile înainte de alegerile locale, pe un panou uriaș, aferent Spitalului Județean, trona mesajul: „Proiectul, în valoare de 600 miliarde de lei, posibil datorită primarului Radu Mazăre“. La momentul respectiv, edilul-șef al municipiului se lăuda că reparația urma să se efectueze prin cofinanțare: o parte din bani urmau să provină de la buget, iar diferența, de la constructori, adică de la firma Baran. Imediat după ce a fost reales primar, promisiunea făcută constănțenilor a fost dată uitării.
 
În proiectul de reabilitare a SCJU au pompat bani Consiliului Județean Constanța proprietarul clădirii, statul și grupul de firme Baran. Societatea a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății cu puțin timp înaintea alegerilor din 2004. Baran trebuia să crediteze SCJU cu o sumă, iar unitatea de sănătate trebuia să returneze banii la sfârșitul lucrării. La cinci ani de la începerea primelor renovări, când modernizările la Spitalul Clinic Județean de Urgență ar fi trebuit să fie definitivate, lucrările erau realizate doar în proporție de 30%.
 
În realitate, proiectul prin care s-a decis reabilitarea și renovarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a împovărat municipalitatea cu o datorie de 2,5 milioane de euro, sumă pe care trebuia să o returneze israelienilor, plus dobânda de 3% aferentă. Acest contract a făcut și obiectul mai multor verificări pe care Curtea de Conturi le-a făcut la Spitalul Județean Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii