Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanţarea sportului, pe lista de aşteptare Proiectele de hotărâre prin care CJC intenţiona să dea bani sportivilor, retrase

ro

24 Mar, 2015 00:00 2047 Marime text
Şedinţa extraordinară de Consiliu Judeţean Constanţa programată pentru ieri a fost una scurtă. Deşi, iniţial, pe ordinea de zi se regăseau şapte proiecte de hotărâre, unul singur a fost supus votului aleşilor judeţeni, celelalte şase fiind retrase de iniţiatorul lor, vicepreşedintele Cristinel Dragomir.

Aşteptată cu sufletul la gură de cele mai multe asociaţii şi cluburi sportive care fac performanţă în judeţul Constanţa, reuniunea aleşilor le-a adus acestora veşti proaste. „Pe 11 februarie, a fost adoptată OUG nr. 2/2015, care modifică mai multe acte normative. Pe noi ne interesau două aspecte: finanţarea părţii neeligibile din proiectele pe fonduri europene dintr-o rezervă specială de la trezoreria statului şi finanţarea sportului de performanţă din bani de la bugetul Consiliului Judeţean prin adoptarea de hotărâri de Consiliu Judeţean.

Noi am identificat şase cluburi pentru capitolul sport de performanţă. Este vorba de: CVM Tomis, HCM Constanţa, Clubul Universitar Neptun, Club Sportiv Top Spin, Rugby Club Farul şi Fotbal Club Farul“, a explicat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Echipa de rugby Farul Constanţa se înscrisese în Superliga Naţională, iar sâmbătă, 28 martie, urma să susţină primul meci din noul sezon, însă, ieri, oficialii vicecampioanei României au anunţat oficial retragerea echipei din Superligă, tocmai pentru că nu dispun de fondurile necesare.

Toate proiectele de hotărâre care se refereau la alocarea de sume pentru aceste asociaţii şi cluburi sportive au fost retrase de pe ordinea de zi chiar de iniţiatorul lor, care a motivat lipsa normelor de aplicare legislativă a articolului 69 din Legea Sportului nr. 69/1999, modificată prin Ordonanţa nr. 2/2015.

„De săptămâna trecută, am deschis o corespondenţă cu ministrul Sportului, personal am vorbit cu doamna ministru Szabo şi am solicitat explicaţii de la ministerele Finanţelor şi Sportului, deoarece regulamentele din Legea Sportului nu au apărut. Prin urmare, pentru că este vorba despre bani publici şi pentru că vrem ca totul să fie transparent, am decis retragerea de pe ordinea de zi a celor şase proiecte care vizează finanţarea cluburilor respective până când vor apărea lămuriri suplimentare sau normele de aplicare a legii. Vrem ca lucrurile să rămână transparente, dar nu avem anexele de la lege“, a explicat Cristinel Dragomir decizia luată.

Aşadar, singurul proiect de hotărâre care a fost votat ieri a fost primul aflat pe ordinea de zi, cel privind modificarea HCJ nr. 37/2015 care vizează aprobarea regimului finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului judeţean. Astfel, hotărârea adoptată atunci a fost modificată acum în sensul că cele 11,5 milioane de lei, sumă alocată atunci pentru susţinerea sportului de performanţă prin programul anual de finanţări nerambursabile din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, au fost retrase, suma urmând a fi pusă la dispoziţia CJC pentru a fi alocată ulterior prin hotărâri de tipul celor care au fost retrase ieri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii