Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“, ediţie de pomină Mariana Gâju - „E o zi sfântă. Aducem un omagiu pâinii“ (galerie foto)

ro

28 Sep, 2015 00:00 3347 Marime text
Coşuri pline cu merinde, fructe, legume şi cereale. Abundenţa acestora dau reţeta perfectă a unui an îmbelşugat. Sâmbătă şi duminică, la Cumpăna, roadele pământului au fost personajele principale ale Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“, ajuns deja la cea de-a treisprezecea ediţie. Ca în fiecare an, primarul Mariana Gâju a fost gazda perfectă pentru toţi producătorii locali, care au venit în număr mare pe stadionul „Victoria“ din Cumpăna. Ei au venit aici ca să-şi vândă produsele pentru care au trudit toată vara, dar şi pentru a fi părtaşi la un spectacol câmpenesc aşa cum doar cumpenenii au priceperea să organizeze.
 
Sute de invitaţi din ţară şi din străinătate, ansambluri folclorice, meşteri populari şi oameni dragi satului românesc au cinstit, la Cumpăna, rodul pământului. În prima zi de spectacol, trupe şi ansambluri din tot judeţul şi din ţară au întreţinut atmosfera prin muzică şi dans. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un concert susţinut de trupa Alb-Negru. Oliver Chriss, Neli Cimpoca şi trupa Today au urcat de asemenea pe scenă, în aplauzele celor prezenţi. Duminică, Ionuţ Galani şi ansamblul Elpis, dar şi interpreta de muzică populară din Bucovina Cristina Gheorghiu au susţinut recitaluri până la căderea serii, când cerul a fost inundat de un impresionant foc de artificii.

Cea mai lungă plăcintă dobrogeană 

Ziua de duminică a adus câteva premiere. Cea mai lungă plăcintă dobrogeană, măsurând 40 de metri, a fost pregătită cu atenţie de gospodinele din Cumpăna şi împărţită tuturor celor prezenţi. De asemenea, micii rugbyşti ai Cumpenei au urcat pe scenă împreună cu primarul Mariana Gâju, prezentând Haka de Cumpăna. Alături de mulţumirile lor, care s-au îndreptat către Consiliul Local Cumpăna, dar şi către sponsorii care au contribuit la dezvoltarea lor sportivă, micuţii stejari ai comunei i-au înmânat şefei administraţiei publice locale şi tricoul de învingător.
 
„Este o ediţie binecuvântata de Dumnezeu prin vremea frumoasă a acestor zile, dar mai ales prin prisma multitudinii ansamblurilor care au poposit la Cumpăna să încânte locuitorii şi toţi oaspeţii. Am constatat aseară (n.r. sâmbătă seară) că acest stadion este neîncăpător pentru toţi cei care ni s-au alăturat. După ce am premiat gospodarii comunei, dar şi pe cei care au ajuns la o vârstă venerabilă, vrem să tăiem cea mai lungă plăcintă dobrogeană, de 40 de metri, din care să guste toţi participanţii“, a declarat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.
 
Pentru şefa autorităţii locale, această sărbătoare este mai mult decât un prilej de a face provizii pentru iarnă. „Aceasta sărbătoare e o zi sfântă, pentru că aducem un omagiu celor ce trudesc şi muncesc pământul; prin acest eveniment, aducem un omagiu pâinii noastre de toate zilele şi, mai mult, creăm un prilej de reîntâlnire a fiilor satului. Fiii satului, dar şi prietenii noştri se adună acasă, la Cumpăna! Cum să nu fie asta o sărbătoare?“ a adăugat şefa autorităţii publice locale din Cumpăna, primarul economist Mariana Gâju.

Oaspeţi de seamă

La zi de sărbătoare, şi oaspeţii au fost pe măsură. Prin mulţime l-am putut remarca şi pe consulul general al Turciei la Constanţa, Ali Bozçalιşkan, care a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Îmbrăţişez această acţiune, este o activitate foarte frumoasă. Acest eveniment a reunit mai multe minorităţi, printre care şi minoritatea noastră, care, la Cumpăna, numără 1.200 de musulmani. Observ cum comunităţile compuse din mai multe minorităţi se distrează la aceste Zile ale Recoltei. Sunt încântat că am fost invitat şi particip la această activitate cu multă plăcere.“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii