Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul copiilor minorităţilor etnice, la prima ediţie Reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Ankara şi alte nume grele, prezente în Cumpăna (galerie foto)

ro

09 Dec, 2013 00:00 2401 Marime text
Prima ediţie a Festivalului Naţional de Muzică al Copiilor Minorităţilor Etnice, Mini Armoni, găzduită în acest week-end în Cumpăna, şi-a anunţat ieri câştigătorii.
Organizatorii şi-au propus ca prin acest festival să încurajeze perpetuarea armoniei existente între minorităţile etnice şi români, şi au reuşit. Prima ediţie s-a bucurat de prezenţa a numeroşi participanţi şi invitaţi de onoare, dar şi de concurenţi, care au parcurs mulţi kilometri pentru a fi parte a acestui festival. Maya Todi, în vârstă de 8 ani, a venit tocmai din Miercurea Ciuc. Deplasarea ei nu a fost în zadar. Micuţa s-a întors acasă cu premiul II, la categoria de vârstă 5 - 13 ani. De altfel, Maya a reprezentat pentru Cumpăna un participant aparte. Primarul ec. Mariana Gâju a declarat că Maya este primul reprezentant al maghiarilor care a cântat vreodată pe scena Casei de Cultură din localitate.
S-au întrecut în cadrul festivalului 25 de reprezentanţi ai etniilor maghiară, turcă, tătară, lipovenească, greacă, romă, din Dobrogea, Miercurea Ciuc şi din alte câteva zone ale ţării.

„Acest eveniment este conceptul unei societăţi - Reve Concept - care în urma unei selecţii a ales comuna Cumpăna pentru a fi partener în realizarea unui festival inedit, ce se adresează celor 17 minorităţi naţionale şi nu face altceva decât să pună în valoare ce are mai bun fiecare etnie în parte – tradiţia prin cântec, prin dans, prin portul popular”, a declarat ieri primarul ec. Mariana Gâju.
Sâmbătă, în prima zi de festival, s-a aflat alături de concurenţi un invitat special şi anume deputatul UDTTMR Amet Varol. Duminică, la momentul Galei Laureaţilor, alte nume cu greutate au fost în sala Casei de Cultură Cumpăna pentru a-i felicita pe participanţi. Vorbim de vice-consulul general al Turciei la Constanţa, Ozghean Topciu, Salih Gianer şi Mustafa Cizmegiolu din partea Ministerului de Externe de la Ankara, Dumitru Petrică, preşedintele Partidei Romilor din Constanţa, şi Hristu Buzu, preşedintele Comunităţii Albaneze din Constanţa.
 
Nicola - „Am descoperit talente aici”
 
Juriul, condus de Nicola, a fost format din nume cunoscute ale scenei autohtone şi din reprezentaţi ai instituţiilor publice, după cum urmează: Elis Menagi (coregraf), Lolli Karaiola (trupa Armaname), Mihai Budeanu (ex 3 Sud Est), Dumitru Petrică, preşedintele Partidei Romilor Constanţa, Rucsy (trupa Blaxy Girls), Chiamiran Chivu (interpretă de muzică turco-tătară), Dorina Ivanciu (inspector şcolar), Elena Obertaş, consilier local din Cumpăna.
Membrii juriului nu au avut o misiune uşoară, însă cum o decizie trebuia luată, aceştia au hotărât să acorde premii următorilor: interpretare, categoria de vârstă 5-13 ani - Lorena Babaşcu din Constanţa, premiul I, etnia aromână, Maya Todi din Miercurea Ciuc, premiul II, etnia maghiară, Georgiana Hagi, premiul III, etnia aromână; interpretare, categoria de vârstă 14-18 ani - Miruna Cristina Chendru, premiul I, aromâni, Andrei Mogoş, premiul II, greci, Ramona Stoian, premiul III, romi; dans - Ansamblul Audeo din Cernavodă, premiul I, romi, Elips Junior din Constanţa, premiul II, greci, Breazu Alexandra şi Daniela, premiul III, aromâni.

„Am descoperit talente aici. Cel puţin la dansuri a fost foarte greu să alegem câştigătorii, pentru că au fost foarte multe dansuri foarte bune cu poveşti diferite şi frumoase. Oamenii sunt şi ei foarte calzi şi primitori. Am descoperit cât de multe etnii locuiesc în judeţul Constanţa şi au venit concurenţi şi din alte judeţe ale ţării, ceea ce înseamnă mult pentru noi”, a declarat ieri Nicola, la momentul Galei Laureaţilor. „Eu zic că este important să existe o continuitate, nu doar să participi la un festival şi să nu se întâmple nimic”, a mai spus artista, menţionând că ocupanţii celor două locuri întâi vor primi câte un contract, unul cu un producător muzical - Casa de Producţie KAZIBO MUSIC ROMANIA (Naguale) şi celălalt cu Paul Gheorghe, coregraful Trupei Trouble Crew.
 
Organizatorii îşi fac planuri pentru cea de-a doua ediţie
 

Următoarea ediţie ar putea avea loc tot la Cumpăna, a spus Ovidiu Ghinea, iniţiatorul acestui festival din partea Reve Concept. „De la mine a pornit ideea, dar degeaba ai idei dacă nu ai oameni cu care să poţi să construieşti. Eu mulţumesc, încă o dată, Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna şi doamnei primar Mariana Gâju, care ne-au fost alături şi ne-au sprijinit şi cred că fără astfel de oameni aceste festivaluri nu îşi au locul sau, mai bine zis, nu pot exista”.

La rândul lui, vice-consulul general al Turciei, Ozghean Topciu, a spus: „Este pentru a nu ştiu câta oară când revin în comună şi observ că doamna primar îi ţine foarte uniţi pe toţi cei de etnie turcă, tătară, macedoneană, romă”.
Dumitru Petrică, preşedintele Partidei Romilor din Constanţa, i-a felicitat pe toţi participanţii şi a declarat că lupta pe care o duce organizaţia sa este pentru educaţia copiilor romi.
Hristu Buzu, preşedintele Comunităţii Albaneze din Constanţa, a venit însoţit de un canadian, care a lucrat la Centrala de la Cernavodă, un canadian care iubeşte România, pe care o numeşte un mic Statele Unite ale Americii, şi nu întâmplător, ci întrucât şi aici, ca şi în SUA, trăiesc în armonie mai multe minorităţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii