Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău propune, consilierii aprobă Ai pensie de 1.250 de lei, ai gratuitate pe mijloacele RATC

ro

26 Sep, 2016 00:00 3210 Marime text
Aleşii municipali din cadrul CL Constanţa sunt convocaţi în şedinţa ordinară a lunii pe 30 septembrie. Pe ordinea de zi au fost înscrise 27 de proiecte de hotărâre, unele aducând veşti bune pentru unii constănţeni.
 
Unul dintre proiecte vizează pensionarii. La propunerea primarului Decebal Făgădău, iniţiatorul proiectului de hotărâre, se va modifica HCL nr. 632/2008 privind acordarea de facilităţi la transportul urban de călători în municipiul Constanţa unor categorii de pensionari, ca măsură de protecţie socială. Concret, primul articol al hotărârii menţionate anterior va avea următorul conţinut: „Începând cu data de 01.10.2016 se acordă, ca măsură de protecţie socială, facilităţi la transportul în comun pe bază de permise de călătorie lunare, valabile în interiorul municipiului Constanţa, pensionarilor cu o pensie de până la 1.250 de lei (inclusiv) şi persoanelor în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri“. Practic, de la 1 octombrie numărul beneficiarilor de transport gratuit cu mijloacele RATC Constanţa va creşte.
 
În vara anului trecut, foştii aleşi ai CL Constanţa aprobau ca tariful social practicat pentru unele categorii de gratuităţi acordate prin hotărâri ale Consiliului Local să ajungă la 63 de lei. Tariful se aplică în cazul pensionarilor cu un venit de până la 1.000 de lei şi persoanelor de până la 60 de ani care nu realizează venituri, conform HCL nr. 155/2014, beneficiarilor facilităţilor acordate în baza Legii nr. 44/1994 şi a Legii nr. 341/2004, a Legii nr. 416/2001, pensionarilor beneficiari ai Legii nr. 309/2009. Suma reprezintă bani de la bugetul local, care intră în bugetul regiei de transport pentru fiecare beneficiar al legilor mai sus menţionate ce are dreptul la abonamente gratuite.
 
În aprilie anul curent, conducerea RATC Constanţa a solicitat, iar municipalitatea a decis să crească tariful social de la 63 de lei pe lună la 70 de lei. Aceasta sumă este alocată de municipalitate pentru fiecare legitimaţie de călătorie pe care pensionarii cu venituri mai mici de 1.000 de lei le procură de la RATC. Astfel, din suma totală de 110 lei, cât costă un abonament pe toate liniile RATC, Primăria Constanţa intervine cu suma de 70 de lei.
 
Revenind în prezent, odată cu aprobarea acestui proiect de hotărâre, consilierii vor „legifera“ ca deconturile justificative lunare să fie însoţite de listele persoanelor ce beneficiază de facilităţi, completate cu toate datele de identificare ale beneficiarilor. Astfel, pensionarii cu venituri lunare de până la 1.250 de inclusiv/lunar şi cei cu vârsta de peste 60 de ani şi fără venituri vor putea obţine un permis de călătorie pe mijloacele RATC ce reprezintă echivalentul a 70 de lei/lună, tarif social cu TVA. Permisele se vor elibera prin punctele de distribuţie de abonamente ale RATC Constanţa, cu menţiunea că persoanele de peste 60 de ani fără venituri vor prezenta o adeverinţă eliberată de ANAF în acest sens.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii