Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău, despre sentinţa din Dosarul Retrocedărilor „Vom analiza cu atenţie, în interesul municipiului Constanţa, fiecare situaţie“

ro

16 Feb, 2019 00:00 3649 Marime text
Ieri, la şedinţa de îndată a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, pe ordinea suplimentară de zi a fost inclus şi proiectul de hotărâre privind achiziţia serviciilor de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pentru punerea în executare a hotărârii nr. 32/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul penal nr. 6536/2/2008”. Cei 24 de consilieri prezenţi au votat „pentru“ acest proiect de hotărâre.
 
La finalul şedinţei de îndată, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a vorbit despre sentinţa definitivă din Dosarul Retrocedărilor. Astfel, acesta a transmis că pe site-ul Primăriei Constanţa au fost publicate cele 12 dispoziţii ale instanţei.
 
„Proiectul de hotărâre de pe ordinea suplimentară de zi face referire la hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie în dosarul cunoscut generic sub numele de Dosarul Retrocedărilor. Este un dosar care s-a finalizat cu dispoziţii ale instanţei ce se răsfrâng asupra activităţii municipiului Constanţa. Tocmai de aceea, cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi a fost cel prin care am cerut aprobarea Consiliului Local pentru angajarea experţilor în servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică, în vederea punerii în aplicare a acestei hotărâri.
 
Tocmai pentru că am văzut că este un subiect fierbinte, ce provoacă un interes major la nivel local şi naţional, am publicat pe site-ul Primăriei Constanţa, în integralitate, cele 12 dispoziţii, cuprinse în hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fie că au fost desfiinţate în totalitate sau în parte, noi le-am publicat integral. Ne dorim un proces transparent, clar, sigur, într-o situaţie destul de complicată. Chiar dacă ar părea simplu să pui în aplicare decizia instanţei, în realitate, ea va naşte situaţii destul de complicate. Punerea ei în aplicare trebuie făcută de specialişti. Am cerut votul consilierilor pentru a suplimenta echipa de specialişti din aparatul de specialitate.
 
Vom analiza cu maximă atenţie şi în interesul municipiului Constanţa fiecare situaţie punctuală. Situaţiile sunt extrem de diferite. Vreau să îi asigur pe constănţeni că, în mandatul meu, procesul va fi transparent, ferm şi în interesul municipiului Constanţa, dar şi faţă de drepturile tuturor celor implicaţi în proces“, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
Acesta a mai vorbit şi despre măsurile care au fost deja luate. „Am informat Camera Notărilor Publici privind situaţia terenurilor din dispoziţie, astfel să aibă cunoştinţe că asupra acestor terenuri există o hotărâre a ÎCCJ. Am dat dispoziţie să fie identificate toate terenurile, iar de aici s-au născut o mulţime de sarcini pe direcţii diferite.
 
Spre exemplu, Serviciul Public de Impozite şi Taxe a fost informat cu privire la efectuarea menţiunilor necesare în cadrul rolurilor fiscale, la obligaţia de a anunţa îndată cu privire la orice solicitare de certificat de atestare fiscală, în vederea înstrăinării sau grevării acestor terenuri. De asemenea, vor fi întocmite istorice de rol pentru toate imobilele vizate de această decizie. Totodată, a fost informat şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea anunţării oricărei intenţii de a se efectua notări sau înregistrări în cărţile funciare ale acestor terenuri.
 
În plus, a fost informată şi Direcţia de Urbanism cu privire la interdicţia de a emite certificate de urbanism sau autorizaţii de construire pentru imobilele vizate de această decizie. Am înştiinţat Direcţia de Patrimoniu şi Cadastru din cadrul Primăriei în vederea întocmiri situaţiilor juridice actualizate pentru toate aceste imobile.
 
Interesul municipiului Constanţa este asigurat şi gestionat de specialişti. Tot procesul va fi comunicat public. Nu vor fi necesare solicitări pe Legea 544. Vom anunţa toate demersurile pe care le întreprindem, precum şi rezultatul acestor demersuri”, a mai precizat primarul Decebal Făgădău.
 
Totodată, despre situaţia sa patrimonială şi fiscală, edilul-şef a menţionat că acestea se regăsesc în declaraţiile sale de avere şi interese. „Nu am nimic de ascuns, nu mă simt vinovat de nimic. Am declarat cu toate detaliile şi cu virgulă de la cine am cumpărat şi cui i-am înstrăinat, atunci când a fost cazul. Nu sunt un om avut. Cea mai mare bogăţie a mea este familia şi faptul că am fost votat primarul municipiului Constanţa. Voi aplica legea, voi respecta drepturile tuturor şi voi pune în aplicare decizia Înaltei Curţi. Dacă voi fi într-o stare de incompatibilitate, o voi anunţa singur. Nu am nevoie de avocat. Am supus mereu votului consilierilor locali faptul dacă, în anumite cazuri, ne-am constituit sau nu parte civilă”, a mai precizat primarul Decebal Făgădău.
 
De asemenea, fiind întrebat dacă a discutat cu fostul primar Radu Mazăre, Făgădău a precizat că nu a existat comunicare între el şi acesta, întrucât a existat o interdicţie impusă prin ordonanţă. Edilul-şef a adăugat că a primit prin poştă demisia lui Radu Mazăre.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii