Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Există precedent Consiliul Local Constanţa riscă să intre în vizorul DNA dacă nu se constituie parte civilă în dosarul lui Mazăre?

ro

14 Apr, 2015 00:00 3505 Marime text
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa nu a reuşit, în şedinţa din 30 martie, să se constituie parte civilă în dosarul în care primarul (acum suspendat) Radu Mazăre era cercetat pentru abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a unor bunuri aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. În cauză, liderul demisionar al PSD Constanţa este cercetat pentru că nu ar fi dispus suspendarea din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa a patru persoane judecate alături de el în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, respectiv: Constantin Racu (fost director al Direcţiei Administraţie Publică), Ramona Daniela Dospinescu (directorul Direcţiei Patrimoniu), Ion Marica (directorul Direcţiei Tehnic Investiţii) şi Nora Alina Chircă (consilier juridic).

Nici pro, nici contra

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în toamna lui 2004, Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ce priveşte corecta gestionare şi administrare a patrimoniului Constanţei, în contextul vânzării, la un preţ de doar 23,56 euro/metrul pătrat a unui teren de 15.465,91 mp, situat în Mamaia.
În februarie 2007, edilul-şef şi-ar fi îndeplinit din nou în mod defectuos atribuţiile de serviciu, vânzând, la un preţ scăzut, susţin procurorii, alte două terenuri aparţinând Primăriei Constanţa, unul în suprafaţă de 11.980 mp, celălalt, de 502,81 mp. În cazul primului teren, procurorii susţin că prejudiciul creat Primăriei Constanţa ar fi de 1.104.884 euro, în vreme ce, în cazul celorlalte două terenuri, de 2.971.420 de euro. Trebuie menţionat că, ulterior acelei şedinţe, Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar.

Ceea ce s-a întâmplat, concret, în şedinţa Consiliului Local Constanţa din 30 martie nu a fost, de fapt, un vot împotriva constituirii, ci unul... neconcludent. Asta fiindcă, din cauza abţinerii unora dintre consilierii locali (cei mai mulţi de la PSD), CLM nu a putut să voteze o decizie. Nici pro, nici contra.
Amintim că, în la finalul şedinţei, viceprimarul Decebal Făgădău - care acum îndeplineşte atribuţiile de primar, după ce Mazăre a fost arestat şi suspendat din funcţie -, a declarat: „Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări. Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări. Consiliul Local a aprobat o expertiză pe care şi-a însuşit-o şi din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă, mi se pare nefiresc să recunoşti un potenţia prejudiciu atâta vreme cât ai votat pentru vânzare, pentru stabilire de preţ”.

Cum s-a creat un precedent

O situaţie similară s-a înregistrat în Consiliul Local Ploieşti care, recent, s-a constituit parte civilă, cu suma de opt milioane de lei, în dosarul în care fostul primar Iulian Bădescu este cercetat de DNA în legătură cu finanţarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, cu bani din bugetul local. Şi acolo, ca şi la Constanţa, a fost exprimată opinia potrivit căreia este aberant ca forul decizional local să se constituie parte civilă într-un dosar atâta vreme cât acelaşi for a votat hotărârile de consiliu ce ţin într-un fel sau altul de dosar. Mai exact, consilierul local PNL Paul Palas-Alexandru din CL Ploieşti a explicat că hotârârile prin care a fost aprobată finanţarea de către CL au trecut printr-o serie de filtre de legalitate (inclusiv de Prefectură) şi că, prin urmare, nu are niciun motiv să voteze constituirea ca parte civilă. „În decembrie 2012 şi în vara lui 2013 am votat cele două hotărâri de consiliu, conştient fiind că ele sunt legale. La momentul în care am votat cele două hotărâri de consiliu aveam viza de legalitate a secretarului Primăriei, ulterior legalitatea a fost confirmată de Prefectură prin viza de legalitate, urmând ca, pe parcursul anului 2014, în urma controlului Curţii de Conturi, să se constate că nu este nimic ilegal în cele două hotărâri adoptate. În acest context, nu am absolut niciun temei să consider la acest moment că hotârârile despre care discutăm noi astăzi, aici, ar avea vreun motiv să fie considerate nelegale”, a declarat consilierul local PNL, citat de wall-street.ro.

Constituirea nu presupune o recunoaştere a ilegalităţii hotărârilor

Interesant este însă că, un alt consilier din CL Ploieşti, tot liberal, pe nume George Botez, avocat de profesie, a explicat colegilor săi că a se constitui parte civilă în dosarul fostului primar nu presupune o recunoaştere a ilegalităţii hotărârilor votate în urmă cu doi ani. Tot el a menţionat că este vorba doar despre un act procedural. Mai mult, liberalul a dat exemplu situaţia consilierilor locali din Buzău, despre care a declarat că sunt inculpaţi de DNA pentru că nu au votat constituirea ca parte civilă într-un proces al primarului oraşului Buzău, mai menţionează wall-street.ro.
Revenind la Constanţa, va fi interesant de urmărit dacă CLM va relua problema constituirii ca parte civilă în dosarul lui Radu Mazăre, având în vedere faptul că aleşii locali nu au votat nici pro, nici contra şi, deci, nu există o hotărâre a CL care să se refere la această situaţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii