Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eşec al echipei Consiliului Judeţean. Proiectul Capidava, împins până în 2017 pe banii noştri

ro

01 Jun, 2016 00:00 2519 Marime text
Consilierii judeţeni au aprobat în ședință extraordinară prelungirea cu doi ani a duratei de implementare a proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a Cetății Capidava”. De când a intrat în atenţia procurorilor Anticorupţie, proiectul a fost declarat nefuncțional. Banii europeni investiţi în proiect nu vor fi daţi înapoi, însă continuarea lucrărilor se va face exclusiv din fondurile administraţiei judeţene. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost adiţionat pe o durată de doi ani, până în decembrie 2017.
 

Potrivit conducerii CJC, conform reglementărilor în vigoare, proiectele cu o durată mai mare de implementare care nu au fost finalizate pot fi declarate nefuncționale. După 15 iunie, proiectul va intra în licitaţie pe SEAP, pentru desemnarea unui nou constructor.
 
CJC va încheia un contract direct cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, pentru continuarea lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică, astfel încât această etapă a proiectului să fie finalizată înainte de a fi desemnat noul constructor. Contractul de prestări-servicii a fost aprobat tot ieri de consilierii judeţeni. Valoarea contractului este de aproximativ 200.000 de lei.
 
Între timp, la proiect va mai fi adăugată o expertiză, deoarece se înregistrează diferenţe între declaraţiile constructorului şi ale dirigintelui de şantier. 105.000 de lei (fără TVA) vor fi încasaţi de firma Abral ART SRL, din Bucureşti, pentru un act adiţional încheiat cu CJC privind „Elaborare documentaţii tehnico-economice aferente proiectului” la contractul nr. 14046/07.07.2015 de asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Firma Mara Construct, în atenţia procurorilor 

Vă reamintim că societatea care a câştigat lucrările de reabilitare a Cetăţii Capidava a intrat în atenţia procurorilor, care au dispus, încă din luna aprilie, trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Constantin Dima, administrator al SC Mara Construct SRL. În cauză, procurorul Andrei Bodean vorbeşte despre fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa. Potrivit rechizitoriului, Constantin Dima este bănuit de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), de spălare a banilor (două fapte), precum şi de fals în declaraţii. În cauză a mai fost deferit Justiţiei, tot sub control judiciar, Mihai Toma, administrator al SC Eva Solution SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.

Capidava nu este singurul eşec al Consiliului Judeţean 

Doar trei din şapte proiecte pe fonduri europene gestionate de Consiliul Judeţean s-au finalizat în actuala legislatură. Pentru toate însă, consilierii au aprobat ieri prelungirea duratei de implementare cu două luni. Este vorba despre „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret «Jean Constantin»”, (nefinalizat) „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu” (nefinalizat), „Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa” (s-a făcut recepţia lucrării, însă nu funcţionează), „Extindere UMAS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer” (finalizat), „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” (nefinalizat) şi „Modernizarea drumului judeţean între Ovidiu - Poarta Albă DJ 228A” (finalizat, dar fără recepţie).

Proiect „trântit” la vot

Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean a fost inclus un proiect ce viza documentaţia de atribuire în vederea închirierii spaţiilor din cadrul Centrului de Excelenţă în turism şi servicii Tomis. Proiectul a fost respins cu 19 voturi „pentru” din totalul de 2/3 şi va fi repus pe ordinea de zi de noul Consiliu Judeţean, după alegerile din 5 iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii