Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublă premieră la Cumpăna Mariana Gâju, alături de copiii din localitate şi din Republica Moldova (galerie foto)

ro

11 Jun, 2012 02:04 2618 Marime text
cumpana_2.jpgComuna Cumpăna a găzduit sâmbătă două spectacole în premieră, ambele dedicate copiilor din localitate. O altă surpriză pregătită pentru micuţii şi tinerii din comună a fost vizita copiilor din Republica Moldova.

Ziua a început cu premierea prichindeilor de la cele două grădiniţe din comună, în cadrul unei activităţi denumite „După faptă şi răsplată". Cei 482 de prichindei au primit dulciuri şi jucării, dar au avut parte şi de o surpriză nemaipomenită. Actorii de la Teatrul Fantasio au venit în localitate special pentru micuţi, antrenându-i atât pe ei, cât şi pe fraţii şi părinţii lor într-o horă a bucuriei. Primarul comunei, ec. Mariana Gâju, a declarat la momentul evenimentul că şi prichindeii câştigători ai concursurilor de desene pe asfalt, de îndemânare, ai competiţiei Micii Sanitari meritau, de asemenea, o răsplată. Spectacolul a avut loc în aer liber, pe stadionul din localitate. Activitatea i-a încântat şi pe părinţi, care au dansat împreună cu cei mici pe hiturile de astăzi. Evenimentul va deveni o tradiţie. Ca atare, de acum încolo, nu doar olimpicii şi elevii care se remarcă în cadrul concursurilor sportive sau de dans vor fi premiaţi an de an, ci şi prichindeii. Să nu uităm că în data de 1 iunie, micuţii au mai primit un cadou. Grădiniţa Florilor, în incinta căreia a învăţat cu ani în urmă şi primarul Mariana Gâju, a fost inaugurată, fiind reabilitată la standarde europene. Amintim că unitatea preşcolară are o capacitate de 250 de locuri, dintre care 100 sunt cu program prelungit, şi este prevăzută cu zece săli de clasă, vestiare, dormitoare, bucătărie şi săli de mese.

Localnicii şi invitaţii s-au prins într-o horă a prieteniei

Cel de-al doilea spectacol organizat în premieră de autoritatea locală a început la ora 18.00. Copiii de la ansamblurile şi grupele de dans din comuna Cumpăna şi din comuna Budeşti, din Republica Moldova, au participat la „Hora Prieteniei". Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură din localitate. Sala instituţiei culturale s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Cadrele didactice, părinţii, bunicii şi fraţii micilor artişti s-au alăturat evenimentului. Spectacolul a avut loc cu ocazia vizitei unui număr de 45 de copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani din Republica Moldova, care se află în aceste zile în schimb de experienţă la Constanţa. „O să rămâneţi astăzi (n.r. sâmbătă) impresionaţi. Suntem aici pentru a vă arăta ce avem mai frumos, mai bun, de la micuţ la mare, de la dansul sportiv la balet, de la dansul popular din Republica Moldova la dansul românesc pus în scenă de Ansamblurile Româncuţa şi Muguraşii Cumpenei şi până la dansurile turceşti ale Ansamblului Kardelen din Cumpăna", le-a transmis localnicilor primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, înainte de începerea spectacolului. Primarul i-a invitat pe localnici la horă. „Vrem ca aici, la Cumpăna, toată această activitate să se încheie cu Hora Prieteniei. Aşa a hotărât Consiliul Local şi Primăria Cumpăna. Să încingem o horă a prieteniei în faţa Casei de Cultură, aşa cum se cuvine", a mai declarat ec. Mariana Gâju. După finalizarea anului şcolar, primii 45 de copii din comuna Cumpăna cu rezultate meritorii la învăţătură vor merge la rândul lor să viziteze comuna Budeşti şi localităţile limitrofe.

Copiii din Republica Moldova au mers în excursii

Cei 45 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani sosiţi din Republica Moldova au fost cazaţi la Hotelul Cupidon din Eforie. Sâmbătă, ei au avut ocazia să viziteze comuna Cumpăna. Invitaţii au mers în excursii şi la Aqua Magic, Acvariu, Delfinariu, Rezervaţia naturală, Arhiepiscopie, Geamie, Biserica „Sfântul Anton". Vizita copiilor a fost posibilă cu spijinul bănesc oferit de Consiliul Judeţean Constanţa, în cadrul unui parteneriat încheiat între acesta, primăriile din Cumpăna şi Budeşti, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova. În baza aceluiaşi acord, alte cinci comune au pus bazele unei relaţii de parteneriat cu unităţi administrative din Republica Moldova, urmând modelul de înfrăţire oferit de comunele Cumpăna şi Budeşti.

Ce are de câştigat Cumpăna de pe urma parteneriatului cu localitatea Budeşti

Comuna Cumpăna a avut multe de câştigat de pe urma parteneriatului încheiat în urmă cu trei ani cu localitatea Budeşti din Republica Moldova. „Primarul Nina Costiuc din localitatea Budeşti se află la al şaselea mandat. Comuna este înfrăţită cu localităţi din Germania şi din Spania. De asemenea, Primăria Budeşti are foarte multe parteneriate cu organizaţii non-guvernamentale. Datorită parteneriatului nostru cu localitatea Budeşti, doi tineri din Cumpăna au fost anul trecut la o pregătire de management în cadrul unui program subvenţionat de Guvernul Suedez", a precizat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. Anul acesta, alţi doi tineri vor participa în cadrul aceluiaşi proiect.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii