Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drum bun spre... nicăieri! Constanța, locul trotuarelor demne de „Cartea Recordurilor” (galerie foto)

ro

24 Mar, 2014 00:00 1754 Marime text
Cu siguranță, mulți sunt cei care au auzit despre „minunile de la Caracal”, acolo unde niște constructori „profesioniști”, după ce au construit un bloc, au pierdut din vedere un „mic” detaliu. Să scoată macaraua! Sau unde cimitirul a fost, cândva, poziționat strategic pe strada Învierii, centrul de detenție - pe strada Libertății, iar brutăria pe strada... Foametei! Chiar dacă multe dintre „minunile” urbei au rămas acum legende, ele au măcar un sâmbure de adevăr.
Deși, geografic, între Caracal și Constanța distanța este de aproximativ 400 de kilometri, se pare că unele ecouri au ajuns și aici, pentru că asistăm, de câtva timp, la înfăptuirea unei... minuni asemenea celor caracalene. Și noi, în Constanța, aveam un trotuar exclusivist, care ajunge... pe câmp. Mai bine zis, avem două porțiuni de trotuar pe care, probabil, ar fi bine să le numim „drumuri spre nicăieri”. Situat în imediata vecinătate a sensului giratoriu din zona cartierului KM 5, segmentul de drum nu își găsește, cu niciun chip, utilitatea. Ba chiar, pentru cine nu știe că trotuarul se întrerupe brusc, este chiar periculos. Pietonii care nu știu care este starea drumului și se încumetă să circule pe acolo, sunt de expuși traficului. O clipă de neatenție, o mașină care scapă de sub control pentru doar o fracțiune de secundă și nici că trebuie mai mult pentru a se întâmpla o tragedie.
Nu de mult, primarul Constanței, Radu Mazăre, striga la Târgul de Turism din Capitală: „Țară, țară, vrem turiști! Vom aștepta turiștii cu faleza refăcută, cu plaje luminate ca la Rio, cu spectacole ce n-a văzut Parisul, cu pasarele, opere de artă”. Așa spunea, atunci, Mazăre, autointitulatul „rege al carnavalului”, în încercarea sa de a atrage turiștii către Constanța. Avea dreptate. Parisul probabil că n-a văzut trotuare care duc... nicăieri. Adevărate „opere de artă” - sculptate de nepăsare și indolență.
Și nu doar cu trotuare începute din neant și terminate nicăieri ne putem mândri. Avem chiar și porțiuni întregi de carosabil lateral care sunt, pesemne, vestigii istorice, căci de mult nu au mai văzut asfalt proaspăt sau semne de reabilitare după ce au fost decupate. Deja mersul pe unele trotuare poate fi considerat sport extrem pentru care trebuie echipament de off-road. De pantofi cu tocuri nici nu se pune problema, iar acum, că se apropie vara, iar încălțămintea este tot mai subțire și mai mult decupată, deja putem spune că mersul pe jos este un adevărat pericol. Probabil că armata „celor mai frumoase 20 de fete din România” (după cum spunea primarul), care l-au însoțit pe Mazăre la Târgul de Turism de la București, nu se plimbă prea mult pe jos; căci altfel poate i-ar fi atras atenția că își rup tocurile în trotuarele urbei pe care o conduce cu... detașare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii