Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două proiecte de peste opt milioane de lei Parc de recreere în Năvodari şi un bulevard cu patru benzi până la Constanţa (galerie foto)

ro

06 Jun, 2014 00:00 2841 Marime text
Primăria Năvodari a anunţat lansarea a două proiecte importante pentru comunitate. Unul dintre acestea vizează crearea unui parc de recreere în oraş, iar celălalt are ca scop îmbunătăţirea accesului între municipiul Constanța şi platforma industrială Năvodari, prin lărgirea și modernizarea bulevardului Mamaia - Năvodari. Ambele proiecte sunt derulate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
 
Parc de peste 48.000 de metri pătraţi
 
Prin proiectul „Parc de recreere în oraşul Năvodari“, vor fi îmbunătăţiţi factorii de mediu, dar va creşte şi calitatea vieţii locuitorilor, care vor avea la dispoziţie o suprafaţă de 48.575 mp de spaţiu verde. Realizarea acestui proiect presupune, de fapt, reabilitarea a două parcuri existente și amenajarea, la sudul acestora, a două parcuri noi, la vest de bulevardul Năvodari (fost DJ 226). Mai exact, parcul se va extinde de la strada Mării până la strada Câmpului, fiind compus din patru zone. Zona A este cuprinsă între intersecţia străzii Mării cu bulevardul Năvodari, până la intersecţia străzii Rândunelelor cu bulevardul Năvodari. În această zonă, există deja un parc, care va fi utilat cu noi spaţii de joacă, locuri de fitness urban, nouă foişoare de lemn, bănci, alei pietonale, piste pentru biciclişti, două parcări, precum şi cu noi spaţii verzi gazonate, urmând să aibă loc şi plantări de arbori şi arbuşti. Suprafaţa totală a zonei amenajate A este de 16.490 mp. Parcul va fi dotat cu ansambluri de joacă pentru copii, care vor avea la dispoziţie leagăne, tobogane, labirinturi, trambuline pentru sărituri cu plasă de protecţie. De asemenea, pe spaţiul verde din apropierea bulevardului Năvodari se vor monta patru foişoare din lemn. Cele două parcări sunt destinate vizitatorilor parcului. Zona B începe la sud de intersecţia străzii Rândunelelor cu bulevardul Năvodari. Şi aici există o zonă verde, un parc numit „Ion Dobre“, care urmează a fi utilat cu un loc de joacă pentru copii. Suprafaţă totală a zonei amenajate este de 9.567 mp. Zona C se află la sud de Parcul „Ion Dobre“, cele două puncte fiind separate de o suprafaţă de 1.590 mp, amenajată, de curând, între zonele B şi C, unde se află statuia lui Mihai Viteazul. Investiţia presupune realizarea unui parc modern şi utilat, cu alei pietonale, piste de biciclişti, fântâni arteziene, spaţiu de joacă pentru copii, teren de sport, zonă de odihnă cu gradene şi vegetaţie căţărătoare, reţea de iluminat public, dar şi foişoare de lemn. Cea de-a patra zonă, D, se află la sud de zona C, cele două fiind separate de o suprafaţă care măsoară 2.500 mp. Aici, în prezent, există două fântâni arteziene, iar restul reprezintă spaţiu verde, neamenajat. Suprafaţa totală ocupată este de 19.394 mp.
Valoarea totală a proiectului este de 2.646.713,10 lei, din care 2.035.024,76 de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni.

Drumul Mamaia - Năvodari, lărgit cu două benzi
 
Cât priveşte proiectul „Îmbunătăţirea accesului între municipiul Constanța şi platforma industrială Năvodari prin lărgirea și modernizarea bulevardului Mamaia - Năvodari“, contractul de finanţare a fost semnat în data de 4.12.2012, în cadrul parteneriatului dintre Primăria Năvodari și Primăria Constanța, în calitate de beneficiar, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de autoritate de management, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de organism intermediar. Proiectul presupune modernizarea şi lărgirea drumului de legătură între oraşul Năvodari şi municipiul Constanţa, acesta urmând să aibă câte două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers, ajungând, în unele puncte, la o lăţime de 24 de metri. Totodată, drumul va fi prevăzut şi cu o pistă pentru biciclişti. Porţiunea vizată prin acest proiect este cuprinsă între zona de ieşire din staţiunea Mamaia şi Tabăra „Delfinul“. Noul bulevard va avea şi trotuare, pentru pietoni. Mai mult, investiţia va cuprinde construirea unei pasarele pietonale, dar şi execuţia unui sistem de canalizare. „Din păcate, pe parcursul lucrărilor au apărut mici probleme. Spre exemplu, pasarela trebuie montată la o adâncime de zece metri, dar, când au ajuns la patru metri, au dat de o rocă. De asemenea, proprietarii de pensiuni se plâng că lărgirea bulevardului le strică intrările. A treia problemă ar fi taluzul pentru aliniamentului drumului, care trebuie întărit. Vom depăşi aceste impedimente totuşi, fiindcă acest proiect, cu bani europeni, este important pentru întreaga localitate“, a declarat viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru. Valoarea totală a proiectului este de 57.943.411,05 lei, din care 45.860.805,64 de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă. Durata de implementare este de 24 de luni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Semaka 06 Jun, 2014 12:51 Daca nu vor amenaja sensuri giratorii si / sau limitatoare de viteza, sa vedeti cate accidente vor fi. Grave, nu usoare. Pentru ca nebunii vitezomani de abia asteapta o astfel de sosea cu 4 benzi.