Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Domnule Făgădău, daţi dovadă de transparenţă!“ ACIA cere lămuriri privind destinaţia banilor colectaţi din taxa de linişte

ro

19 May, 2015 00:00 2866 Marime text
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) trage un semnal de alarmă cu privire la destinaţia banilor colectaţi de administraţia Mazăre pentru taxa de linişte, de la agenţii economici. „Radu Mazăre, alături de consilierii locali, a introdus, în 2003, «taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă». Potrivit hotărârii, aceasta «se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe de faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci»“, se menţionează într-un comunicat de presă dat publicităţii de Andrei Popescu, preşedintele ACIA. Acesta din urmă susţine că, în urma unei solicitări depuse de ACIA, Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a precizat că, la nivelul anului trecut, din colectarea taxei de linişte s-a strâns suma de 6.611.826 de lei.

În opinia lui Andrei Popescu, în pofida faptului că agenţii economici din Constanţa plătesc de ani buni această taxă de linişte, „infracţiunile de genul celor incriminate de hotărârea de consiliu se înmulţesc: intersecţiile sunt pline de cerşetori şi vânzători ambulanţi, (...) maşinile sunt sparte în plină zi, chiar în centrul oraşului“. „Despre furturile de oglinzi nu mai are rost să vorbim. Am observat în oraş, ca toţi constănţenii, mai mult ca sigur, cum cerşetorii au dezvoltat o adevărată industrie: şefii stau liniştiţi la umbră, aşteptând să colecteze banii de la soldăţeii care, fără voia lor, au intrat în această mizerie“, explică Andrei Popescu. Totodată, preşedintele ACIA subliniază că, din punctul său de vedere, cerşetorii reprezintă adevărate pericole publice, pentru că stau în mijlocul străzii, expunându-se unor accidente grave.
În această ordine de idei, Popescu sugerează că municipalitatea ar putea să creeze nişte programe de reabilitare pentru cerşetori, „să îi angajeze ca muncitori necalificaţi la firmele de casă, în care pompează milioane de euro“. Preşedintele ACIA întreabă, în acest context, care anume a fost destinaţia banilor rezultaţi din aplicarea taxei de linişte, de la începutul colectării ei şi până astăzi. „Întreb încă o dată primăria: unde se duc aceşti bani? Am înaintat mai multe cereri pe Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, una dintre ele având deja termenul de 30 de zile expirat. Domnule Făgădău, daţi dovadă de transparenţă şi, mai mult decât atât, respectaţi legea!“, este mesajul preşedintelui ACIA pentru viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere de la edil, dar acesta nu a răspuns. Dacă, totuşi, o va face, declaraţia sa va fi ulterior publicată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii