Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ruinele fostei clădiri a Arhiepiscopiei Moment de bilanţ la centrul de excelentă în turism şi servicii Tomis

ro

04 Apr, 2015 00:00 1848 Marime text
În urmă cu un an se începeau efectiv lucrările de la ceea ce peste câteva luni va deveni Centrul de Excelentă în Turism şi Servicii Tomis. Vineri, la un an de la demararea procedurilor, echipa de proiect a făcut o scurtă prezentare a celor întreprinse până acum. În urmă cu câteva luni, Consiliul Local al municipiului Constantă a renunţat la dreptul de administrare a unui imobil-teren situat în zona Restaurantului Vraja Mării - bulevardul Marinarilor, pe care l-a transferat către Consiliul Judeţean. Este vorba despre o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi de teren pe care se făcea organizarea de şantier în cadrul proiectului. Terenul a fost transmis CJC-ului doar pe durata derulării proiectului, păstrându-şi regimul juridic de domeniu privat al municipiului Constanta.
Pe data de 29 ianuarie 2013, Judeţul Constantă a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare pentru proiectul „Centrul de excelentă în turism şi servicii Tomis “. Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, dar în care CJC vine cu o contribuţie proprie. Valoarea acestuia este de 5.953.001 lei, din care contribuţia beneficiarului este de 3.930.048 de lei.
                                           
Clădirea Arhiepiscopiei, lăsată... în grija Domnului
Clădire în care va funcţiona viitorul centrul de excelentă în servicii şi turism al Constantei datează din anul 1908. Potrivit managerului de proiect, Raluca Coman, în clădire a funcţionat ultima dată un seminar al Arhiepiscopiei Tomisului, însă de mai bine de 20 de ani fusese lăsată în paragină, căzând prada hoţilor de fier vechi, eroziunii şi mai ales nepăsării oamenilor care o transformaseră într-o groapă de gunoi. „Proiectul european prin care va fi reabilitata clădirea prevede păstrarea şi reconstruirea faţadelor şi o restructurare totală a elementelor din interior, iar suprafaţa totală rezultata va fi de 857,7 metri pătraţi, rezultând trei nivele funcţionale: subsol, parter şi etaj, unde vor funcţiona mai multe birouri, săli de pregătire, săli de conferinţa şi alte spaţii “, a declarat managerul de proiect, Raluca Coman.
De execuţia lucrărilor se ocupa din luna aprilie a anului trecut firma Grand Art Construct SRL. Valoarea contractului fiind de 2.885.000 de lei fără TVA. Firma trebuie să finalizeze lucrările pe data de 5 iunie 2015. Lucrurile s-ar putea însă să dureze mai mult de atât. Potrivit şefului de şantier, Giambazu Adrian, „noi încercam să ne încadrăm în timp, dar am întâmpinat nişte dificultăţi neprevăzute şi s-ar putea să solicităm mai mult timp pentru efectuarea lucrărilor, de aproximativ o lună “.
 
Cine este Grand Art Construct SRL?
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Grand Art Construct are sediul social în localitatea Feteşti din judeţul Ialomiţa, pe strada Sirenei nr. 8, iar obiectul principal de activitate vizează lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Firma îi are ca administratori şi asociaţi, cu procente egale, pe Adrian Horea Negrea şi pe Mihaela Negrea. La sfârşitul anului 2012, firma a raportat o cifră de afaceri de 715.174 de lei, un profit net de 115.513 lei, un profit brut de 140.486 de lei şi... doar doi angajaţi. Înfiinţată în iunie 2009, societatea este deja unul dintre clienţii fideli ai Domeniului Public şi Privat Judeţean (DPPJ) Constanta. La doar câteva luni de la înfiinţare, la 11 octombrie 2009, Grand Art Construct a câştigat licitaţia pentru reabilitarea grădiniţei din Satu Nou, pentru suma de 469.809,47 de lei. În 2011, Grand Art Construct a fost contractata de DPPJ pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a grădiniţei din comună Agigea, pentru suma de 987.000 de lei. În 2012, societatea s-a ocupat de reabilitarea şi modernizarea grădiniţei din Lazu şi a Casei Tineretului din comună Cobadin, lucrări în valoare de 1.239.810 de lei. Anul 2013 a venit cu un alt contract pentru Grand Art Construct, în valoare de 602.301,83 de lei, ce vizează amenajarea unui punct de trecere la frontiera România-Bulgaria, din comună Lipniţa. Aceeaşi firmă s-a ocupat şi de contracţia centrului de îngrijire a persoanelor cu Alzheimer de la Agigea.

Proiect scump
Doar pentru „Servicii de consultanță management de proiect și consultanta în managementul execuției lucrărilor pentru proiectul Centrul de excelentă în turism și servicii Tomis “, CJC a cheltuit aproximativ 135.500 de lei, bani europeni. Contractul acesta a fost atribuit firmei Structural ING SRL, cu sediul în Constantă, care are un singur asociat, Elena Ancuţa Stanciu. 
Tot pentru proiectul „Centrul de excelentă în turism şi servicii Tomis “, CJC a plătit 34.800 de lei, de data aceasta pentru servicii de audit financiar, firmei HLB Freemark Audit SRL, din Bucureşti. Potrivit Registrului Comerţului, firma are doi asociaţi, respectiv Ion Anton (49%) şi Elena Antonaru (51%). La finalul anului 2013, firma avea o cifră de afaceri de 113.267 de lei şi cinci salariaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii