Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:31 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ce vor trăi pensionarii Mazăre și Constantinescu?!

ro

25 Dec, 2015 00:00 1951 Marime text
Recentul normativ adoptat de plenul Senatului, for decizional în acest caz, care reglementează acordarea de pensii specile (n.r. ”indemnizație pentru limită de vârstă” cum este stipulată în proiectul legislativ adoptat) pentru aleșii locali, le asigură un venit lunar frumușel primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Practic, vorbim despre un regim preferențial care se aplică parlamentarilor, dar și aleșilor din administrația publică locală, odată ajunși la vârsta pensionării.
 
Proiectul legislativ, care tocmai a primit girul Parlamentului, are și nu prea piedici în calea ”siguranței financiare” a aleșilor locali care au condus comunitățile. Asta pentru că ei ar putea risca să nu-și primească pensia specială doar dacă, la vârsta pensionării, vor fi realeși pe funcție sau au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă, fapte pe care să le fi săvârșit când, se presupune că, reprezentau intereselor celor care i-au ales pe funcții și munceau în folosul comunității. De remarcat este și faptul că, dacă au delapidat , au deturnat fonduri sau au fost condamnați pentru abuz în serviciu…asta nu mai contează la acordarea remunerației speciale.

Condiții și calcule

Cum faci să beneficiezi de pensie specială de pe urma muncii în în administrația publică locală? Nimic mai simplu: trebuie să ai în CV minimum un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean. Calculul cuantumului pensiei speciale este simplu: în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută, în plată în momentul solicitării pensiei, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Mai mult, această pensie vine ca un ”bonus” la celelalte venituri pe care le-ar avea alesul respectiv, indiferent de cuantumul lor. Singurul obstacol ar putea fi reprezentat de o posibilă promovare a alesului în Parlament. Adică, dacă ajunge parlamentar, atunci va trebui să opteze pentru una dintre cele două pensii speciale de care ar putea beneficia la bătrânețe.

Mulți beneficiari cu…notorietate

Nume sonore se vor regăsi pe lista bătrânilor cu pensii speciale după o muncă asiduă în administrația publică locală. Printre acestea și cel al ”simplului cetățean” (acum!) și fost edil șef al municipiului Constanța, Radu Mazăre. El ar fi putut primi o pensie specială mai mare dacă apuca să-și ducă la bun sfârșit și cel de-al patrulea mandate de primar. Cum a demisionat din funcție în primăvara acestui an, Mazăre ar putea primi pensia specială calculată doar pentru trei mandate duse la bun sfârșit.

Totul va fi posibil și dacă nu va fi condamnat definitiv în vreunul dintre dosarele în care este cercetat în instanță. Cât a fost la cârma Primăriei Constanța, Radu Mazăre primea, potrivit declarațiilor de avere postate pe site-ul oficial al instituției, în jur de 2.600 lei/lunar. Calculele efectuate pe această sumă ne indică faptul că, la vârsta pensionării, Radu Mazăre ar urma să primească o pensie specială de circa 3.000 de lei impozabili.

Citește și:


Prietenul și fostul său coleg de partid, Nicușor Daniel Constantinescu, are și el ghinion. Ar fi putut primi pensie specială măcar pentru trei mandate de președinte al Consiliului Județean Constanța. Însă, ultimul mandat pare a fi compromis dacă instanța va continua să păstreze controlul judiciar sau vom asista la o decizie definitivă în dosarul în care, în primă instanță, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Dacă situația lui Constantinescu va lua o altă turnură, președintele CJC ar putea fi beneficiarul unei pensii speciale în cuantum de peste 4.500 lei.

Citește și:

Judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase îl ţin departe pe Nicuşor Constantinescu de Consiliul Judeţean

Ti-a placut articolul?

Comentarii