Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere la Primăria Cumpăna Crescătorii de animale din comună vor avea asociaţie (galerie foto)

ro

18 Jan, 2018 00:00 2429 Marime text
La începutul săptămânii, la sediul Primăriei Cumpăna a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii crescătorilor de animale de pe raza comunei, pentru informarea acestora despre modul de prelucrare a produselor din carne şi lapte, în vederea valorificării. Evenimentul a avut loc ca urmare a vizitei derulate în judeţul Harghita, în perioada 9-11 ianuarie 2018, de o delegaţie a Primăriei Cumpăna.
 
La întâlnirea cu reprezentanţii crescătorilor de animale s-a discutat despre necesitatea realizării unei asociaţii a crescătorilor de animale la nivelul comunei. Viitoarea asociaţie va putea accesa fonduri necesare înfiinţării unei platforme de sacrificare autorizate, precum şi a unor centre de prelucrare a laptelui şi a cărnii. De asemenea, membrii asociaţiei vor beneficia de cursuri autorizate, susţinute de specialişti din domeniu, dar vor putea vizita şi desfăşura activităţi în ferme specifice.
 
La dezbatere au participat ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, prof. Mamut Eden, de la Universitatea „Ovidius“, funcţionari ai Primăriei Cumpăna din cadrul compartimentelor Registrul agricol şi Investiţii, crescători de animale de pe raza localităţii.

Vizită de informare în judeţul Harghita 

Reamintim că, în perioada 9-11 ianuarie 2018, o delegaţie a Primăriei Cumpăna a efectuat o vizită de informare în judeţul Harghita, pentru a cunoaşte metodele aplicate de gospodarii din această zonă prin care au reuşit să prelucreze tradiţional produse din lapte şi carne, urmând ca acestea să fie înregistrate ca marcă la OSIM. Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, crescători de animale, microfermieri din localitate, precum şi reprezentanţi ai mediului universitar: ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Elena Diea, inspector tehnic Compartiment Investiţii, Mihai Dumitru, microfermier, preotul Alin Cosmin Bumb, crescător de animale, Simion Pop, crescător de animale, prof. Eden Mamut, de la Universitatea „Ovidius“, prof. Cosmin Sonea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
 
Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, membrii delegaţiei din Cumpăna au vizitat mai multe puncte de lucru de pe raza judeţului Harghita. Printre acestea se numără: fabrica de prelucrare a laptelui din proprietatea Cooperativei Agricole Csengo, din comuna Frumoasa; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat, echipament aflat în proprietatea Asociaţiei Agricultorilor din comuna Văcăreşti; atelierul de prelucrare a cărnii aflat în proprietatea unei familii din comuna Dăneşti; atelierul de prelucrare a laptelui aflat în proprietatea unei familii din satul Valea Strâmbă, comuna Suseni; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat aflate în proprietatea Asociaţiei Turistice şi Tradiţionale Fenyoalja din comuna Ciumani; fabrica de prelucrare a laptelui - în proprietatea Târnava Mare Cooperativă Agricolă, din oraşul Cristuru Secuiesc.
 
„Aceasta este încă o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii. Deşi au trecut mulţi ani de când avem la dispoziţie fonduri europene, nu au existat formele de cooperare, fiind greu de schimbat mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte asociaţiile (asocierea gospodarilor). Specific acestei zone este sprijinul de care au beneficiat comuna, în primul rând, şi asociaţia de la nivelul comunei, din partea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean. Spre exemplu, sprijinul oferit pentru înregistrarea produselor la OSIM şi înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare rurală“, a declarat ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
 
Citeşte şi:
 
Vizită de informare a delegaţiei Primăriei Cumpăna în judeţul Harghita „Este o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii